45 господинь наварили 2 тисячі вареників!
Вареники з вишнями, малиною, сиром, капустою, гречкою, лавандою, раковими шийками, цукерками. Були й традиційні – з картоплею та приправлені шкварками
У селі Стодульці, яке увійшло до складу Северинівської ОТГ, що на Вінниччині, провели десятий ювілейний Фестиваль вареників.
Ініціювала фестиваль колишній сільський голова Любов Голубенко, яка і дотепер є його активною учасницею. Тісто своїх вареників цього року начинила раковими шийками, а прикрасила вареники справжніми раками.
Прибули гості з довколишніх сіл. Привезли вареники, а також свою художню самодіяльність. Уперше на фестивалі працювала польова кухня, де варили юшку. Фестиваль відбувається традиційно під сільською липою.
Завідувачка бібліотеки Леся Оранська готувала вареники разом із дочкою Настею. Начинка була незвичною — цукерки. Зверху господині посипали вареники цукровою пудрою і натертим шоколадом.
Найбільше страв, як і щороку, приготували місцеві господині. Вони ж виготовили найбільший вареник, який розрізали, як торт, і частували гостей.
Визначали кращих. Як розповіла одна з організаторок свята, член журі, керівниця місцевого Будинку культури Леся Оранська, перемогу у номінації «Найкраща презентація» здобули господині зі села Олександрівка, у номінації «Найсмачніший вареник» — зі села Сербинівка.
На святі ніхто не залишився голодним. Аби почастувати гостей, 45 господинь наварили понад 2 тисячі вареників із картопляною начинкою. Подавали їх приправленими шкварками.
Тим часом у Стодульцях на цьому не зупиняються, тут уже планують на наступний рік вразити гостей свята 100-кілограмовим вареником і встановити рекорд України з виготовлення найбільшого вареника.
Читайте також: 60 кг борошна і 12 кг свіжих ягід малини…