Коронавірусні настоянки, страви «вбий москаля» і «сльози москаля»
Як у Дрогобичі ґаздували на фестивалі «Ґаздиня-фест»
Кілька днів тому актриса театру і кіно Римма Зюбіна запропонувала поїхати з нею в Дрогобич на фестиваль кулінарного мистецтва «Ґаздиня-фест». Тоді я ще не знала, що Римма — незмінна голова журі цього фесту впродовж чотирьох років.
З самого ранку на площі Замкова Гора, що у Дрогобичі, було людно: столи аж вгиналися від щедрих наїдків, ґаздині, вбрані в національні костюми, припрошували скуштувати пампухи, тістечка, салати, холодець, настоянки, глінтвейн… Очі розбігалися від розмаїття страв, прикрас, виробів ручної роботи. Поміж столами ходили колядники, звідусюди лунали пісні й колядки, а на імпровізовану сцену біля пам’ятника Юрію Дрогобичу виходили народні колективи, співаки, танцюристи з різних містечок і сіл Дрогобиччини.
В останній понеділок року все було на боці організаторів і учасників фесту — і лагідна сонячна погода, і тиха, без сирен днина.
— Ще у 2021 році, ми вирішили зробити фестиваль галицької кухні, — розповідає організаторка «Ґаздині-фесту» Леся Татарська, очільниця відділу культури та мистецтв управління культури і розвитку туризму Дрогобицької міської ради. — У 2021 році фестиваль був масштабніший, проходив на площі Ринок. Колядувала «Піккардійська терція». Головою журі була, як і сьогодні, Римма Зюбіна. З кожним роком ми залучаємо все більше меценатів і робимо цей фестиваль все більше популярним. Хочемо, щоб про «Ґаздиню-фест» знали в усій Україні. З кожним роком наші ґаздині стають все розкутіші, вміють креативно презентувати свої столи, витягують зі свого рецептурника найкращі рецепти, намагаються своїми стравами здивувати. У карантинний 2021 рік у нас були настоянки «пфайзер», «коронавак», «астразенека» — за назвами вакцин від ковіду. Коли почалося широкомасштабне вторгнення росії в Україну, наші господині готували страви «вбий москаля», «сльози москаля» тощо. «Ґаздиня-фест» — свято не тільки галицької кулінарії, а й свято наших традицій: коляда, віншування, вертепи, водіння «кози»… Збираємо кошти на підтримку ЗСУ. Торік зібрані під час фесту 90 тисяч гривень ми віддали на покриття певних витрат на встановлення Алеї пам’яті наших Героїв.
Серед учасників фестивалю були не лише господині, які приготували різноманітні страви, але й майстри і майстрині, які презентували свої вироби — прикраси, керамічні фігурки, гердани… Мою увагу привернула дівчинка, яка продавала плетені балаклави, шалики, пледи, а також іграшки. Вероніка Шаблій приїхала на канікули до бабусі з Києва, їй 12 років.
— Два роки тому мені захотілося навчитися в’язати, — розповідає Вероніка. — Дивилася в інтернеті відео. Мені сподобалося плести пальцями.
— Торік Вероніка плела пледи, — доповнює розповідь її бабуся пані Світлана. — Знаходила інтернетом поранених хлопців і віддавала ті пледи їм.
Цього дня дівчинка теж частину виручених коштів віддала на ЗСУ.
Був також хлопчина років 10, який продавав власноруч виготовлене мило і керамічні підсвічники.
А Марія Супрун — директорка Дрогобицького культурно-освітнього центру імені Івана Франка Дрогобицької міської ради, в якому вже рік діє молодіжний центр «Під коцом», розповіла, що річницю цього молодіжного центру вони вирішили символічно відзначити участю у «Ґаздині-фесті».
— Наш колектив складається з дуже творчих і талановитих молодих дівчат, — розповіла пані Марія. — Дівчата самі розробили логотипи і маркування, тобто кожна страва є з нашою «фірмовою» етикеткою. Дівчата самі працювали над новорічним декором. Приготували ми холодець за рецептом Ольги Франко з її найвідомішої кулінарної книги. З випічки у нас традиційний галицький сирник і пляцок з цукатами та персиками. А ще ми знаємо, що Іван Франко дуже любив глінтвейн. Тож зварили глінтвейн за тими рецептами, які панували на початку ХХ століття. Маємо також канапки з баликом і канапки з креветками. Ми раді долучитися до збору коштів для ЗСУ. Наш стіл створювала велика кількість молодих людей і їм це подобалося. І вони хочуть продати якнайбільше, щоб допомогти нашим воїнам.
Члени журі зізнавалися, що було дуже важко визначати переможців фесту, адже усі ґаздині приготували неймовірно смачні страви. Завдяки залученим до організації фесту місцевим меценатам відзнаки й нагороди отримали майже всі учасники: це сертифікати на медичне обстеження, на відвідування зоопарку, косметичного салону, квитки в Театр Марії Заньковецької, грошові призи. Діти з сімей, які втратили рідних на цій війні, і діти з обмеженими можливостями отримали ігри та іграшки.
За підсумками дегустації переможцями фестивалю стали:
- 1 місце — колектив Народного дому села Залужани;
- 2 місце — колектив Управління праці та соціального захисту населення ДМР;
- 3 місце — колектив Народного дому села Гаї Нижні.
Приз глядацьких симпатій завоював колектив Дрогобицької дитячої музичної школи N2 ім. Р. Сороки.
— Такі фестивалі просто необхідні, — сказала під час нагородження переможців член журі телеведуча Світлана Леонтьєва, — Вони допомагають у ці складні часи вижити, дають сили для того, щоб пручатися і перемагати ворога. Я, як людина, яка понад 20 років працює в інформаційному просторі України, знаю, що наші вороги перемагають нас інформаційно. Але ця жахлива війна показала, що ось це — наше культурне надбання. Мене завжди боліло серце, коли культуру, мистецтво, архітектуру подавали, як бантик, в кінці новин. А тепер ми розуміємо, що це — наш фундамент, наша свобода, за що воюють наші захисники. Ці свята дають нам можливість переконатися, що світло обов’язково переможе, а ми — на боці світла!
На фестивалі були родичі загиблих на війні Героїв і поранені воїни, а також ті, хто прийшов у відпустку. Бо за право святкувати своє українське Різдво, за право шанувати свої традиції і жити на своїй вільній українській землі воюють наші захисники, на підтримку яких збирали кошти під час «Ґаздині-фесту».