Передплата 2024 «Добра кухня»

Bellingcat випустить фільм про зрив спецоперації із "вагнерівцями"

  • 23.12.2020, 08:55
  • 608

Розслідувальна спільнота Bellingcat знімає документальний фільм про спецоперацію українських спецслужб із затримання російських найманців, які брали участь у війні на Донбасі, та провалення цієї спецоперації

Про це заявив головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю журналістці видання «Гордон» Олесі Бацман.

«Зараз працюємо над документальним фільмом про цю дуже цікаву історію, яку зробила українська розвідка», — сказав Грозєв.

Розслідувач зазначив, що російський опозиціонер Олексій Навальний у розслідуванні його отруєння скористався ідеєю українських спецслужб.

«Навальний фактично взяв ідею розіграшу ФСБ в українських спецслужбовців. Ми ж бачили, як українська військова розвідка разом із СБУ придумала план обманути ГРУ і ФСБ, а також „вагнерівців“. Вони взагалі створили такий великий пранк, під який змогли переконати ФСБ і ГРУ, що йдеться про приватну військову компанію, яка наймає людей, і що вони відправлятимуться у Венесуелу через Стамбул, Мінськ тощо. Все це було зроблене українською розвідкою», — сказав Грозєв.

Дослідник також зазначив, що, за його даними, операція дійсно мала місце і була зірвана на останній фазі через рішення в оточенні президента України.

«Вони довели цих людей до Мінська і були готові продовжити до Стамбула, а реально літак сів би у Києві. Це все було продумано геніально. І раптом ваш уряд каже, що все це вигадка російських спецслужб. Для мене це прецедент. Я ніколи не бачив ситуацію, в якій держава відмовляється від такого гарного проєкту, який зробив із російських спецслужб посміховисько, клоунів, і каже: «Ми цього не робили». Ось це для мене дуже дивно.

Тому коли ми взялися працювати над цим, нам треба було зрозуміти, чи це дійсно вигадка російської розвідки, чи ні. Виявилося, що спецоперація не тільки була, але ще й що вона провалилося. Вона провалилася на кінцевій фазі, але все ж не до кінця — накопичилася дуже велика база даних, самі зізнання цих ідіотів. Таким самим чином, як Кудрявцев зізнався Навальному, вони зізналися вашим спецслужбам, які зіграли роль рекрутера. Але потім остання фаза, яка мала закінчитися тим, що літак би вилетів, не здійснилася. Тому що було політичне рішення на рівні президентської інституції, що треба відкласти виліт на кілька днів", — сказав Грозєв.

Читайте також: Захоплення «вагнерівців» готували спецслужби трьох країн, — Бутусов

Розслідувач наголосив, що саме рішення про відкладення останньої фази провалило спецоперацію.

«Це рішення — відкласти — виявилося, за нашим аналізом, основним для провалення останньої фази. А останньою фазою був реальний арешт цих людей, із яких 8 чи 10 одразу стали би дуже важливими свідками щодо Боїнгу (МН17 — ред.) в Гаазі, а решта реально були людьми, які здійснювали звірства, вбивства, воєнні злочини в 2014 році, і вони були б дуже важливими обвинуваченими у іншій справі, а саме — Україна проти Росії щодо фінансування тероризму і агресії. Вона, ця фаза, провалилася, бо була ця затримка», — сказав Грозєв.

Дослідник додав, що розслідування Bellingcat і документальний фільм будуть оприлюднені до кінця 2021 року.

Схожі новини