Передплата 2024 «Добрий господар»

«20 днів у Маріуполі», які вразили світ

Український фільм уперше взяв «Оскара»! Зі скороченої телеверсії церемонії момент нагородження вирізали…

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Уперше за 96 років вручення кінопремії «Оскар» на сцену по нагороду вийшли українці. Стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула «Оскара» як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перший український фільм, який отримав «Оскар».

"20 днів у Маріуполі" - не лише хроніка трагічних подій 2022 року. Це також дуже особистий фільм про роботу ре­портерів на війні й документування історії. Знімаючи ті по­дії, українські журналісти ризикували своїм життям…

«Я вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм, — заявив, одер­жуючи «Оскара», режисер картини Мстислав Чернов. — Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах.

Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. Проте ми всі разом, ви і я, ми зараз се­ред найталановитіших людей сві­ту. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддав своє життя, — щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію" (на фото — кадр з фільму).

Але не встигли ми натішитися знаковою перемогою українців, як довкола неї вибухнув скандал.

На телеканалі «Суспільне. Культура» 11 березня мав відбу­тися повторний показ церемонії вручення кінонагород, тож ор­ганізатори «Оскара» надіслали «Суспільному» скорочену між­народну телеверсію заходу. Як з’ясувалося, із тієї версії неочікувано вирізали саме момент нагородження фільму «20 днів у Маріуполі» й потужну промову Мстислава Чернова…

«Команда була шокована й гли­боко розчарована, коли не поба­чила у монтажі міжнародної версії номінацію «Найкращий повноме­тражний документальний фільм», де справедливу нагороду здобула стрічка «20 днів у Маріуполі», — обурився колектив «Суспільного». — Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною і світом — і тим прикріше бачити виключення цього повно­го правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових лі­цензіатів премії «Оскар».

У компанії Disney Entertainment заявили, що нагородження філь­му «20 днів у Маріуполі» не вклю­чили у скорочену міжнародну телеверсію «Оскар» через часові обмеження, які передбачає ко­ротка версія шоу — на 90 хвилин. Але, нагадали на «Суспільному», торік для номінації, де перемогла стрічка про російського опозиціонера Олексія Навального, місце у скороченій версії знайшлося. Як і для політичної промови його дружини… Телеканал «Суспільне. Культура» вирішив показати по­вну версію церемонії «Оскара», — аби глядачі побачили перемогу України.

P. S. На 96-й церемонії на­городження лавреатів кінопремії «Оскар» тріумфував художній іс­торичний фільм «Оппенгеймер», який загалом забрав сім золотих статуеток (був номінований аж на 11 «Оскарів»). У номінації «Най­краща жіноча роль» перемогла Емма Стоун («Бідолашні створін­ня»), а у номінації «Найкраща чо­ловіча роль» — Кіліан Мерфі («Оп­пенгеймер»).

Схожі новини