Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Всі оці істо­рії про «відсутність наказу» вва­жаю недолугими виправдання­ми", - Андрій Парубій про анексію Криму

1 березня Держдума Росії дозволила Володимирові Путіну ввести війська на територію українського півострова

Про перші дні анексії в ексклюзивному інтерв'ю для «Високого Замку» розповів тодішній секретар РНБО Андрій Парубій. Зокрема, він спростував чутки, які ширяться досі, про паралізованість київської влади, відсутність наказів для військових тримати оборону.

«Військо­ві доповідають: одна частина „впала“, друга, третя. Мовляв, перед російськими солдатами виходять жінки, діти, ми нічо­го не можемо вдіяти, — згадує Андрій Парубій. — Потім чу­ємо: захопили один з наших ко­раблів, зараз готується атака на наш корвет. В.о. президента Олександр Турчинов каже: але ж на корвет не полізуть бабу­сі і діти! Дзвонить прямо із кабі­нету голови Верховної Ради ко­мандирові корабля: „Даю наказ утримувати корабель від про­тивника будь-якими засобами! Зрозуміли наказ? Зрозуміли! Втримаєтеся? Втримаємося!“ Іде нарада, а я читаю новину: корвет такий-то не витримав атаки і змушений був припини­ти опір…»

«Можливо, на тому корве­ті і були українські патріоти. Не можу необережним словом зне­важити всіх людей, що служи­ли на ньому. Але випадок, про який розповідаю, відбувався на моїх очах, — розповідає Андрій Парубій. — На скарги командира, що цивільні хочуть лізти на ко­рабель, Верховний головноко­мандувач запитував: у вас є автомати? Є! У вас є патрони? Є! Відкривайте попереджувальний вогонь у повітря! Якщо не спра­цює — відкривайте вогонь по противникові. Тому всі оці істо­рії про „відсутність наказу“ вва­жаю недолугими виправдання­ми, маніпуляціями, якими дехто намагався посіяти ще більший дисбаланс у середині країни, яка трималася з останніх сил».

Повністю розмову журналістів «Високого Замку» з екссекретарем РНБО Андрієм Парубієм можна прочитати тут.

Схожі новини