Передплата 2024 «Добрий господар»

Вбивчий вірус: грип уже забрав життя двох українок

  • 15.12.2018, 13:08
  • 1 115

У Харківській області п’ять днів тому померла 62-річна жінка, а напередодні медики зафіксували смерть 9-річної дівчинки.

В обох випадках причиною фатального підсумку стала інфекція грипу, повідомляє ТСН.

Батьки 9-річної дівчинки звернулися в поліклініку наприкінці листопада і продовжили лікування вдома. Коли стало зовсім зле, викликали швидку, а до медиків дитину привезли вже в стані клінічної смерті. Лікарі почали реанімацію, однак марно. Дівчинка мала серцеве захворювання та померла на шостий день недуги. Нині лабороторно підтвердили, що від гриппу — штам H3N2 викликав пневмонію, котра завершилася смертю. Також підтверджений іще один смертельний випадок, коли 62-літня жінка померла вдома.

Грип страшний своїми ускладненням, серед яких менінгіт, отит і пневмонія. Вона може розвиватися блискавично і на очах з’їдати легені. «Структури легенів практично не спостерігається», — коментує знімки лікар-інфекціоніст. Грип від банальної ГРВІ відрізняється стрімким розвитком: швидко піднімається температура, погіршується загальний стан. Медики застерігають: «У першу чергу, це тяжка інтоксикація. Людині погано, болить голова, болять м’язи, суглоби».

Грип неможна переносити на ногах — це додаткове навантаження не дає організму боротися з вірусом.

Для дорослих небезпечним симптомом є тяжке дихання навіть за відсутності кашлю — віддишка може свідчити про початок розвитку пневмонії. Особливо треба стежити за людьми похилого віку та малюками. Грип H3N2 найнебезпечніший для дітей до п’яти років, разом із ним цього сезону в Україні циркулює ще один вірус типу, А — H1N1. Найбільш дієвий засіб проти них — це вакцинація. Україна вже перейшла епідемічний поріг, але про епідемію говорити зарано. Окрім Харківщини, грип стрімко поширюється в Донецькій, Житомирській, Сумській та Київській областях. Нині вже захворіло 200 тисяч українців — і це лише початок грипозного сезону. Його пік очікується в січні.

Схожі новини