Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зміна сезону провокує загострення серцево-судинних захворювань

Особливо вразливі у період міжсезоння люди, які страждають від серцево-судинних захворювань. Найчастіше дає про себе знати артеріальна гіпертензія. Підвищений артеріальний тиск і його часті скачки вгору-вниз значно збільшують навантаження на серце і судини, провокуючи інфаркти та інсульти. Тому навесні наше серце потребує додаткової підтримки

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Загострення захворювань серцево-судинної системи — одне з найпоширеніших у весняний період. За три довгі зи­мові місяці організм людини виснажується, втрачаючи необ­хідні для життя мінерали і вітаміни, і, на жаль, за допомогою тільки продуктів харчування дуже важко допомогти йому відновитися. Для того, щоб наше серце працювало як годинник — злагоджено і без перебоїв, крім основних чинників (відмова від шкідливих зви­чок, прогулянки на свіжому повітрі, уникнення стресових ситуацій тощо), необхідно підтримувати мінерально-вітамінний баланс ор­ганізму.

Одними з найбільш важливих «серцевих» мінералів є калій і маг­ній. Калій належить до ключових мінералів, без яких наш організм не міг би існувати. Цей мікроелемент слугує живленням для міо­карда, регулює активність м’язів, знижує кров’яний тиск, покращує надходження кисню до мозку. Дефіцит калію негативно впливає на серцевий ритм, підвищує ризик розвитку аритмій та інсультів. При­чиною втрати калію організмом можуть стати такі фактори: прийом деяких груп лікарських препаратів, блювота, діарея, травми, підви­щене потовиділення.

Магній є найважливішим міне­ралом для серця. Він забезпечує стабільність роботи серцевого м’яза і кровоносної системи, ви­являє антиаритмічну дію, сприяє розслабленню м’язів і нормалізує кров’яний тиск. Через дефіцит магнію в організмі серцево-су­динна система страждає в першу чергу, розвиваються такі захво­рювання, як аритмія, гіпертензія, ішемічна хвороба серця. Під уда­ром перебувають також нервова і ендокринна системи. Втраті маг­нію сприяють часті стреси, важка фізична і розумова праця, нездо­ровий спосіб життя: гіподинамія, зловживання алкоголем і непра­вильне харчування.

Калій та магній доповнюють один одного, як нерозлучні парт­нери: якщо в крові буде недо­статня кількість калію, дефіцит магнію теж забезпечений. Комбі­нація калію і магнію поліпшує об­мін речовин в міокарді, підвищує переносимість серцевих глікози­дів, зменшує ризик тахікардії та аритмії. Приймати калієво-маг­нієві препарати рекомендується людям, що страждають від арит­мій, порушень серцевого ритму, тахікардії, підвищеного артері­ального тиску, а також з профілак­тичною метою за дефіциту калію і магнію у крові.

Фахівці вважають, що у день необхідно відводити хоча б 30−40 хвилин на помірне фізичне наван­таження — наприклад, енергійну ходьбу, плавання. П’ять-шість кі­лометрів на день — стільки повинна пройти людина, щоб серце­во-судинна система отримувала необхідне навантаження.

Ірина Ткачук, кардіолог.

Схожі новини