Передплата 2024 «Добра кухня»

Щоб зберегти серце здоровим

У Львівській області 2023 року зареєстровано 754 934 випадки серцево- судинних захворювань, з них 93 610 виявлено вперше, перебувають на диспансерному обліку — 405 839 осіб. Серед підлітків зареєстровано 1410 випадків, з них 360 — виявлено вперше

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Таку невеселу ста­тистику навела ди­ректорка департа­менту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

За її сло­вами, лю­дям варто зосередитися на здоров'ї серцево-судинної системи. Високий кров’яний тиск небезпечний для здоров’я та життя лю­дини. «Певні харчові звички, такі, як споживання надмірної кількості червоного м’яса, ал­коголю або насичених жирів, можуть збільшити ризик ви­никнення гіпертонії та інших хвороб системи кровообі­гу. Зміни способу життя, тобто відмова від куріння, підтримка помірної маси тіла, збалан­соване харчування, фізичні навантаження, ефективні ме­тоди подолання стресу змо­жуть допомогти знизити ар­теріальний тиск і покращити здоров’я серця», — зазначила Наталія Літвінська.

Отож рекомендації ме­дикині такі: ліки, дієта та інші модифікації способу життя можуть зменшити високий кров’яний тиск, одночасно знижуючи ймовірність роз­витку ускладнень серце­во-судинних захворювань. Збалансована дієта, зосе­реджена на помірному спо­живанні фруктів, овочів, ві­вса, горіхів, сочевиці, трав і спецій, може бути корисною. А от надмірне вживання солі, алкоголю та обробленої їжі може спричинити гіпертонію.

«Тобто є багато речей, які можна зробити, щоб зберег­ти своє серце здоровим, — зазначає Наталія Літвінська. — Це, насамперед, заплану­вати щорічний огляд, викону­вати щоденні вправи, кинути курити або вжити заходів для зниження рівня стресу у своєму житті. Усе це може позитивно вплинути на стан серця. Щоб скласти план за­ходів для контролю високого кров’яного тиску та знижен­ня розвитку серцево-судин­них захворювань, зверніться до сімейного лікаря, мінімі­зуйте ризики та зберігайте серце міцним і здоровим».

Схожі новини