Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У піцерії «ожила» вежа Бастея

Історична будівля на Валовій, 13 славилася двоповерховим кафе «Старий Львів». У якому колись наливали лікер «Старий Таллін»…

У піцерії на вулиці Валовій, 13 відновлено історичну картину, яка постала на стіні одного із залів. На картині зображено оборонні вежі Львова, серед яких — вежа Бастея. Під час реставрації стіни робітники виявили фрески із зображенням старого міста. З’ясувалося, на цьому місці їжу готують уже сто років, і що тут була знаменита вежа Бастея.

За інформацією істориків, кам’яниця на Валовій, 13 стоїть на місці колишньої вежі Бастея і датована XV-XVI століттям. Будівлю спорудили 1913 року у стилі модерн за проектом архітекторів Владислава Дердацького та Вітольда Мінкевича, на замовлення Адольфа Левіна. Оздобленням фасаду будівлі займався художник Зигмунт Курчинський. Історія будівлі тісно пов’язана з ресторанним бізнесом. Зокрема, у Радянські часи на Валовій, 13 працювало двоповерхове кафе «Старий Львів», а згодом — ресторан і паб.

В управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради кажуть, будівля на Валовій, 13 — пам'ятка архітектури місцевого значення. Історик Ілько Лемко припускає, фреска із зображенням веж могла бути намальована наприкінці XIX століття. «Вежа Бастея — частина фортифікаційного муру центральної частини Львова. Мур проходив із заходу на південь, — розповів Ілько Лемко „ВЗ“. — За всю історію Львів пережив 50 складних облог. Але за 352 роки нога загарбників так і не потрапляла на львівську бруківку. І все це велика заслуга оборонних мурів».

Схожі новини