Утримує породистих кіз та варить крафтовий сир
Родина Щучаків тепер живе у селі Тартак Жмеринського району, куди переїхала 2015 року з Луганщини (бо там розгорталися бойові дії). На новому місці довелося все розпочинати з нуля. Оселилися у старій занедбаній хаті, яку поступово доводили до ладу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/526519/syr.jpg)
Водночас узялися хазяйнувати (хоча до того не стикалися з сільським господарством, адже жили у місті Кришталевому й працювали на шахті). Але життя змусило освоювати нові напрями діяльності. За допомогою Інтернету шукали необхідну інформацію і потрохи втілювали на практиці.
Спочатку утримували курей, кролів. Того періоду в сім'ї народилася друга дитина — донечка Марія. Аби вона споживала натуральне молоко, батьки купили козу. Потім придбали ще двох тварин. А згодом Світлана спробувала самотужки зварити в домашніх умовах сир. І все вдалося.
Тож сім'я вирішила розширювати стадо. П’ять років ґаздиня займалася селекцією кіз, вибраковуючи слабких і залишаючи високопродуктивних. Сьогодні має 19 дорослих особин швейцарської породи альпійська та французької - зааненська. Для них вдалося облаштувати місце випасу, збудувати стайню, а поряд — сироварню.
Окремі кізоньки за два денні доїння дають по шість чи й більше літрів молока. Із нього Світлана Олексіївна виготовляє 18 різновидів продукції. Це, зокрема, вершкове масло, йогурт, напівтверді сири (вершковий, альпійський, мармуровий чистий та з пажитником), м’які (фета, рикота, рикота з кропом, десерт). Також виходять смачні моцарела, халумі, моцарела копчена.
Зауважимо, що дорослим в усьому підсобляють діти. Донечка Марійка з п’яти років пасе кіз, а син Павло допомагає татові косити траву, заготовляти на зиму сіно. Біля хати є город, де працьовиті переселенці вирощують овочі та корми для своїх рогатих улюблениць.
Плани у Щучаків амбітні: навесні вони мріють розширити стійло і збільшити стадо. Тоді й зросте асортимент якісної продукції.
Анна ВОЙТЮК