Передплата 2025 «Добра кухня»

Утримує породистих кіз та варить крафтовий сир

Родина Щучаків тепер живе у селі Тартак Жмеринського району, куди переїхала 2015 року з Луганщини (бо там розгорталися бойові дії). На новому місці довелося все розпочинати з нуля. Оселилися у старій занедбаній хаті, яку поступово доводили до ладу

Світлана Щучак виготовляє багато різновидів смачного сиру. Фото Суспільне Вінниця
Світлана Щучак виготовляє багато різновидів смачного сиру. Фото Суспільне Вінниця

Водночас узялися ха­зяйнувати (хоча до того не стикалися з сільським господарством, адже жили у місті Кришталевому й працю­вали на шахті). Але життя зму­сило освоювати нові напрями діяльності. За допомогою Ін­тернету шукали необхідну ін­формацію і потрохи втілювали на практиці.

Спочатку утримували ку­рей, кролів. Того періоду в сім'ї народилася друга дити­на — донечка Марія. Аби вона споживала натуральне моло­ко, батьки купили козу. Потім придбали ще двох тварин. А згодом Світлана спробувала самотужки зварити в домашніх умовах сир. І все вдалося.

Тож сім'я вирішила роз­ширювати стадо. П’ять років ґаздиня займалася селекцією кіз, вибраковуючи слабких і залишаючи високопродуктив­них. Сьогодні має 19 дорослих особин швейцарської породи альпійська та французької - зааненська. Для них вдалося облаштувати місце випасу, збудувати стайню, а поряд — сироварню.

Окремі кізоньки за два ден­ні доїння дають по шість чи й більше літрів молока. Із нього Світлана Олексіївна виготов­ляє 18 різновидів продукції. Це, зокрема, вершкове мас­ло, йогурт, напівтверді сири (вершковий, альпійський, мар­муровий чистий та з пажитни­ком), м’які (фета, рикота, ри­кота з кропом, десерт). Також виходять смачні моцарела, халумі, моцарела копчена.

Зауважимо, що дорослим в усьому підсобляють діти. Донечка Марійка з п’яти років пасе кіз, а син Павло допомагає татові коси­ти траву, заготовляти на зиму сіно. Біля хати є город, де пра­цьовиті переселенці вирощу­ють овочі та корми для своїх рогатих улюблениць.

Плани у Щучаків амбітні: на­весні вони мріють розширити стійло і збільшити стадо. Тоді й зросте асортимент якісної продукції.

Анна ВОЙТЮК