Сири варять із… лавандою і кавою
На Рівненщині відкрито першу показову сімейну молочну ферму
Тепер не так просто у будь-якому селі знайти сім'ю, яка доглядає бодай одну корову. Проте у селі Бущі Мізоцької громади подружжя Нечипоруків — Вікторія Миколаївна та Юрій Миколайович — утримує аж 30 голів великої рогатої худоби. Свою молочну ферму господарі назвали «Юнікасоль».
Дивуєшся, як одні й ті ж руки приводять у порядок стійло, готують корми, годують корів, доять, переробляють молоко, пораються у сироварні, забезпечують роботу обладнання… І нині навряд чи повіриш, що раніше необхідного досвіду чи навичок Нечипоруки не мали зовсім. Свого часу Юрій обрав професію інженера-механіка. Відпрацювавши з десяток років у Львові, повернувся у рідне село. Тут і побрався з коханою.
Для багатьох односельчан було незвично, що мій чоловік відмовився від професійної кар'єри, — зізнається Вікторія. — Проте свою долю ми обирали усвідомлено. Сімейну справу починали з нуля. Придбавши десять теляток, зайнялися вирощуванням молочного поголів'я. Це був перший крок, який допоміг нам досягти поставленої мети.
А пізніше подружжя взялося за втілення проєкту «Сімейні молочні ферми», яким опікуються Фонд розвитку ООН та уряди України і Швеції. Отримавши фінансову підтримку, ґазди збудували дворядний корівник зі… шторами, які дозволяють регулювати мікроклімат у приміщенні, захищати тварин від протягів та несприятливих погодних умов. А годівлю їх здійснюють за якісним кормовим столом.
Господарі нині утримують 30 голів великої рогатої худоби. Із молочної продукції виготовляють близько 14 видів натуральних крафтових сирів: бринзу (класичну, із кропом та часником, базиліком), моцарелу, сулугуні, «Лавандовий», «Коронний» (копчений на фруктових дровах), «Бебік» (із сухофруктами).
— Ми напрацювали власні рецептури продукції, — каже Вікторія. — Експериментували з нестандартними інґредієнтами — м’ятою, лавандою, кавою. Намагаємося виготовляти сири, які подобаються нам.
Господарі також проводять для гостей екскурсії - знайомлять із тваринами, тонкощами виготовлення крафтових сирів, проводять дегустацію своєї продукції. А в одному із приміщень відвідувачі мають можливість поринути в атмосферу самобутності житла українців XIX — початку XX століття з оригінальними предметами домашнього вжитку, вишитими рушниками та тканими килимами. Тож усі приїжджі мають тут корисний і смачний відпочинок.