Передплата 2024 ВЗ

Сири варять із… лавандою і кавою

На Рівненщині відкрито першу показову сімейну молочну ферму

Вікторія та Юрій з донечкою Соломійкою. Фото з архіву сім’ї Нечипоруків.
Вікторія та Юрій з донечкою Соломійкою. Фото з архіву сім’ї Нечипоруків.

Тепер не так просто у будь-якому селі знайти сім'ю, яка доглядає бодай одну корову. Проте у селі Бущі Мізоцької громади подружжя Нечипоруків — Вікторія Миколаївна та Юрій Миколайович — утримує аж 30 голів великої рогатої худоби. Свою молочну ферму господарі назвали «Юнікасоль».

Дивуєшся, як одні й ті ж руки приводять у порядок стійло, готу­ють корми, годують корів, доять, переробляють молоко, пораються у сироварні, забезпечують роботу об­ладнання… І нині навряд чи повіриш, що раніше необхідного досвіду чи на­вичок Нечипоруки не мали зовсім. Свого часу Юрій обрав професію інже­нера-механіка. Відпрацювавши з деся­ток років у Львові, повернувся у рідне село. Тут і побрався з коханою.

Для багатьох односельчан було не­звично, що мій чоловік відмовився від професійної кар'єри, — зізнається Ві­кторія. — Проте свою долю ми обирали усвідомлено. Сімейну справу почина­ли з нуля. Придбавши десять теляток, зайнялися вирощуванням молочного поголів'я. Це був перший крок, який допоміг нам досягти поставленої мети.

А пізніше подружжя взялося за вті­лення проєкту «Сімейні молочні фер­ми», яким опікуються Фонд розвитку ООН та уряди України і Швеції. Отри­мавши фінансову підтримку, ґазди збудували дворядний корівник зі… шторами, які дозволяють регулювати мікроклімат у приміщенні, захищати тварин від протягів та несприятливих погодних умов. А годівлю їх здійсню­ють за якісним кормовим столом.

Вікторія: «Ось такі ми варимо сири!».
Вікторія: «Ось такі ми варимо сири!».

Господарі нині утримують 30 голів великої рогатої худоби. Із молочної про­дукції виготовляють близько 14 видів натуральних крафтових сирів: бринзу (класичну, із кропом та часником, бази­ліком), моцарелу, сулугуні, «Лавандо­вий», «Коронний» (копчений на фрукто­вих дровах), «Бебік» (із сухофруктами).

— Ми напрацювали власні рецепту­ри продукції, — каже Вікторія. — Експе­риментували з нестандартними інґре­дієнтами — м’ятою, лавандою, кавою. Намагаємося виготовляти сири, які подобаються нам.

Господарі також проводять для гос­тей екскурсії - знайомлять із тварина­ми, тонкощами виготовлення крафто­вих сирів, проводять дегустацію своєї продукції. А в одному із приміщень від­відувачі мають можливість поринути в атмосферу самобутності житла укра­їнців XIX — початку XX століття з оригі­нальними предметами домашнього вжитку, вишитими рушниками та тка­ними килимами. Тож усі приїжджі ма­ють тут корисний і смачний відпочинок.