У Троїці народжуються унікальні сири
Міра Волощук — за фахом філологиня. Однак після закінчення навчання повернулася з міста у рідне село Троїцю Коломийського району і зайнялася господарюванням
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510610/syr.jpg)
Спочатку вона плекала власний сад, пекла хліб на заквасці. А згодом зацікавилася сироварінням (вишукувала спеціальну інформацію, відвідувала майстер-класи).
І не покидає згаданого заняття вже вісім років поспіль. При цьому використовує ті ж методи, що й жителі Альп. Молода жінка двічі побувала в Італії, де переймала досвід місцевих сироварів — вчилася виготовляти справжній пармезан і моцарелу.
На перших порах молоко довелося купувати у прикарпатських селян. Але згодом його забракло, адже темпи виробництва зростали. Тож ентузіастка кілька років тому заснувала власну мініферму, яку назвала «Мірина майстерня сиру».
Стартувала з чотирьох кіз. Зараз доглядає 24 дорослих особин та 25 чотириногих малюків. Окрім того, має корів, курей, бджіл.
За словами господині, якість сиру значною мірою залежить від утримання тварин. Для них пані Міра створила чудові умови, що наближені до природних.
Зокрема, поголів'я перебуває на вільному випасі. Причому, трава екологічно чиста, адже Троїця розташована на території двох заповідних зон. Відтак молоко — смачне та якісне.
Його героїня нашої розповіді не пастеризує, також відмовляється від заквасок. Зливає білопінну рідину у замовлений в Італії 100-літровий мідний чан і розпалює знизу вогонь.
«Потім починається другий підігрів. При цьому важливо вимішувати масу та доглядати за скоринкою», — ділиться секретами приготування своєї смакоти пані Міра.
Окрім іншої продукції, в її асортименті є французький блюшевр, що зріє у попелі, а також коричневий скандинавський сир брюност тощо.
Хоча «Мірина майстерня сиру» постала недавно, однак уже знана далеко за межами краю. Зокрема, прикарпатська ґаздиня постачала власні вироби в різні куточки Івано-Франківської й Чернівецької областей та навіть за кордон.
А ще вона відвідує різноманітні фестивалі. Усюди, де зустрічається з людьми, ділиться секретами створення натурального сиру, пропагує культуру його споживання.
Окрім сироваріння, наша співрозмовниця займається випіканням хліба на заквасці, виготовленням в’ялених овочів та фруктів, сухофруктів, чаїв, пряних трав. Також проводить на своїй фермі гастротури, майстер-класи для дітей.