Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Троїці народжуються унікальні сири

Міра Волощук — за фахом філологиня. Однак після закінчення навчання повер­нулася з міста у рідне село Троїцю Коло­мийського району і зайнялася господа­рюванням

В асортименті Міри Волощук багато унікальних сортів сиру. Фото з архіву Міри Волощук.
В асортименті Міри Волощук багато унікальних сортів сиру. Фото з архіву Міри Волощук.

Спочатку вона плекала власний сад, пекла хліб на заквасці. А згодом заці­кавилася сироварінням (вишукувала спеціальну інформацію, відвідувала майстер-класи).

І не покидає згаданого заняття вже вісім років поспіль. При цьому використовує ті ж методи, що й жителі Альп. Молода жінка двічі побувала в Італії, де переймала досвід місце­вих сироварів — вчилася виготовляти справ­жній пармезан і моцарелу.

На перших порах молоко довелося купува­ти у прикарпатських селян. Але згодом його забракло, адже темпи виробництва зростали. Тож ентузіастка кілька років тому заснувала власну мініферму, яку назвала «Мірина май­стерня сиру».

Стартувала з чотирьох кіз. Зараз доглядає 24 дорослих особин та 25 чотириногих малю­ків. Окрім того, має корів, курей, бджіл.

За словами господині, якість сиру значною мірою залежить від утримання тварин. Для них пані Міра створила чудові умови, що на­ближені до природних.

Зокрема, поголів'я перебуває на вільному випасі. Причому, трава екологічно чиста, адже Троїця розташована на території двох заповід­них зон. Відтак молоко — смачне та якісне.

Його героїня нашої розповіді не пастери­зує, також відмовляється від заквасок. Зливає білопінну рідину у замовлений в Італії 100-лі­тровий мідний чан і розпалює знизу вогонь.

«Потім починається другий підігрів. При цьому важливо вимішувати масу та доглядати за скоринкою», — ділиться секретами приго­тування своєї смакоти пані Міра.

Окрім іншої продукції, в її асортименті є французький блюшевр, що зріє у попелі, а та­кож коричневий скандинавський сир брюност тощо.

Хоча «Мірина майстерня сиру» постала недавно, однак уже знана далеко за межами краю. Зокрема, прикарпатська ґаздиня по­стачала власні вироби в різні куточки Івано-Франківської й Чернівецької областей та на­віть за кордон.

А ще вона відвідує різноманітні фестивалі. Усюди, де зустрічається з людьми, ділить­ся секретами створення натурального сиру, пропагує культуру його споживання.

Окрім сироваріння, наша співрозмовниця займається випіканням хліба на заквасці, ви­готовленням в’ялених овочів та фруктів, су­хофруктів, чаїв, пряних трав. Також проводить на своїй фермі гастротури, майстер-класи для дітей.

Схожі новини