Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Виготовляти сир розпочинали на кухні

Ігор Рева за фахом стоматолог, а Соломія Братах — піаністка. Однак п’ять років тому це подружжя продало квартиру в самісінькому центрі Львова та з двома діточками переїхало жити в мальовниче село Мильчиці Львівського району (донедавна — Городоцького). Там пара придбала закинуте приміщення австрійської церковної школи, яке невдовзі відремонтувала. Так постала відома нині сироварня «З Гарбузового раю»

Виготовлений батьками сир особливо подобається дітям – Дарію та Яремі. Фото з архіву господарів.
Виготовлений батьками сир особливо подобається дітям – Дарію та Яремі. Фото з архіву господарів.

«Ми прагнули створити щось нове, як у Єв­ропі, коли маленькі локальні крафтярні передаються ро­динним шляхом від батьків до дітей безперервним лан­цюжком», — каже пані Соло­мія.

Власне виробництво вони розпочинали на кухні. Про­дукція вийшла смачною. Поступово розширювали асортимент. Зараз у Миль­чицях виготовляють сири з коров’ячого молока — м’які і тверді (витримані), з лісови­ми ягодами — чорницями та ялівцем (загалом близько 10 видів). А неповторний смак доповнює трояндовий конфі­тюр із власного саду.

Господарі зауважують: «Наш сир — із молока корівок, яких старанно доглядають і правильно годують. Зараз маємо перевірених партне­рів, котрим вдячні за щоден­ну працю. Серед них — ченці Крехівського монастиря. З молока їхніх корів виходить продукція неперевершеного смаку».

Ігор переважно займаєть­ся виробництвом, Соломія допомагає, але водночас виконує функції менеджера, рекламіста. Нерідко дово­диться трудитися без вихід­них, із ранку до пізнього ве­чора. І так роками.

Упродовж цього часу до­моглися певних успіхів. Недавно їхні сири «Говер­ла» та «Лісова пісня» отри­мали срібні відзнаки на WorldCheeseAwards (Світо­вий конкурс сироварів) 2023.

За словами дружини, ра­ніше вони не наважувалися брати участь у такому пре­стижному заході. Але ниніш­нього року вирішили спро­бувати свої сили. І здобули нагороди.

«Говерла» — свіжий ви­триманий сир, що повністю відповідає своїй назві. На­сичений, дещо гострий, але солодкий у післясмаку. Реко­мендують споживати з ака­цієвим медом, а ще краще — використовувати в приго­туванні різноманітних страв. Підходить справжнім гурма­нам.

А ось «Лісову пісню» ство­рюють у формі сердечка. Це сир із білою пліснявою та нотками ялівцю в післясмаку. Добре поєднується з тертою ружею (сирий конфітюр із трояндових пелюсток).

Пані Соломія розповіла, що в цьому конкурсі кожен сир повинен був набра­ти потрібну кількість балів. Оцінювали прискіпливо та вимогливо. Але галицькі ви­роби витримали непростий екзамен і перевершили за­кордонні зразки.

Схожі новини