20-річна дівчина виготовляє крафтовий сир
Сім'я Дани Серьогіної у 2022 році придбала кіз. Прагнули створити невелику «гавань спокою», де можна сховатися від метушні навколишнього світу. Так у селі Ліщинка Обухівського району постала ферма — агросадиба «Ясна»
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529512/koza.jpg)
Дана вивчала готельно-ресторанний бізнес в Іспанії, практику проходила в Гонконзі. Згодом вирішила повернутися до України, де й узялася освоювати новий для себе фах — сироваріння. Спочатку черпала інформацію з YouTube, потім спеціально поїхала до Італії. Далі були курси у відомих українських сироварів… Таким чином настільки захопилася улюбленою справою, що навіть вступила до Національного університету харчових технологій, де вивчає молочний напрям.
Зараз на фермі є 11 кіз англо-нубійської породи, 30 козенят і цап Майбах. Оскільки для переробки недостатньо молока, то докуповують його в інших господарствах.
Родина варить сир безпосередньо у Києві. Цех — в орендованому приміщенні, де Сєрьогіни зробили капітальний ремонт. До реалізації цього проєкту вдалося залучити 100 тисяч гривень ґрантових коштів від державної програми «Початок», за які закупили необхідне обладнання.
Дівчина варить сир кожні 2−3 дні. Узимку «мертвий» сезон, бо на тиждень переробляється лише 70 л молока. А влітку білопінної продукції значно більше.
За недовгий час існування ферма вже обзавелася власною «візитівкою». Йдеться про «Кротен» — французський сир, покритий білою пліснявою (родом із долини Луара). При його приготуванні молоко проходить довгий процес сквашування (16−24 години).
Продукт відрізняється від усім знайомих «Брі» та «Камамберу» вершковою текстурою. І це робить «Кротен» незабутнім гастрономічним відкриттям. Товар, витриманий два тижні, — ніжний, ледь пікантний, схожий на м’який кисломолочний сир. А старіший (віком два місяці) вирізняється насиченішим смаком і більш текучою консистенцією.
Також є «Кротен» у попелі - із незвичним зовнішнім виглядом та ніжнішим присмаком, бо пічні відходи знижують кислотність.
Загалом, на фермі надзвичайно широкий асортимент: м’які сири (бринза, халумі, адигейський), з білою пліснявою, йогурт. Цього року дівчина хоче освоїти сири твердої групи. Це для неї - новий рівень розвитку.
Свої вироби ентузіастка продає переважно на спеціалізованих ярмарках, де водночас популяризує козячу продукцію, розповідає про її корисні властивості.
У найближчих планах родини — відкрити двері ферми для усіх охочих — аби могли спілкуватися з тваринками, милуватися мальовничою природою та смакувати свіжим сиром.
Анна ВОЙТЮК.