Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

20-річна дівчина виготовляє крафтовий сир

Сім'я Дани Серьогіної у 2022 році придбала кіз. Прагнули створити невелику «гавань спокою», де можна сховатися від метушні навколишнього світу. Так у селі Ліщинка Обухівського району постала ферма — агросадиба «Ясна»

Кози люблять свою юну господиню. Фото з домашнього архіву Дани Серьогіної.
Кози люблять свою юну господиню. Фото з домашнього архіву Дани Серьогіної.

Дана вивчала готельно-ресторанний бізнес в Іс­панії, практику проходила в Гонконзі. Згодом вирішила повернутися до України, де й узялася освоювати новий для себе фах — сироваріння. Спо­чатку черпала інформацію з YouTube, потім спеціально по­їхала до Італії. Далі були курси у відомих українських сирова­рів… Таким чином настільки за­хопилася улюбленою справою, що навіть вступила до Націо­нального університету харчо­вих технологій, де вивчає мо­лочний напрям.

Зараз на фермі є 11 кіз ан­гло-нубійської породи, 30 козе­нят і цап Майбах. Оскільки для переробки недостатньо моло­ка, то докуповують його в інших господарствах.

Родина варить сир без­посередньо у Києві. Цех — в орендованому приміщенні, де Сєрьогіни зробили капіталь­ний ремонт. До реалізації цього проєкту вдалося залучити 100 тисяч гривень ґрантових коштів від державної програми «Поча­ток», за які закупили необхідне обладнання.

Дівчина варить сир кожні 2−3 дні. Узимку «мертвий» сезон, бо на тиждень переробляється лише 70 л молока. А влітку біло­пінної продукції значно більше.

За недовгий час існування ферма вже обзавелася влас­ною «візитівкою». Йдеться про «Кротен» — французський сир, покритий білою пліснявою (родом із долини Луара). При його приготуванні молоко про­ходить довгий процес сквашу­вання (16−24 години).

Продукт відрізняється від усім знайомих «Брі» та «Камам­беру» вершковою текстурою. І це робить «Кротен» незабутнім гастрономічним відкриттям. Товар, витриманий два тижні, — ніжний, ледь пікантний, схожий на м’який кисломолочний сир. А старіший (віком два міся­ці) вирізняється насиченішим смаком і більш текучою консис­тенцією.

Також є «Кротен» у попелі - із незвичним зовнішнім вигля­дом та ніжнішим присмаком, бо пічні відходи знижують кис­лотність.

Загалом, на фермі надзви­чайно широкий асортимент: м’які сири (бринза, халумі, ади­гейський), з білою пліснявою, йогурт. Цього року дівчина хоче освоїти сири твердої групи. Це для неї - новий рівень розви­тку.

Свої вироби ентузіастка продає переважно на спеціалі­зованих ярмарках, де водночас популяризує козячу продукцію, розповідає про її корисні влас­тивості.

У найближчих планах родини — відкрити двері ферми для усіх охочих — аби могли спілкува­тися з тваринками, милувати­ся мальовничою природою та смакувати свіжим сиром.

Анна ВОЙТЮК.