40 видів крафтових сирів та королівське морозиво
Виготовляє Ірина Сухіна на Хмельниччині. Ірина Сухіна 20 років працювала в Енергодарі на Запорізькій атомній електростанції. Вийшовши на пенсію, жила в Маріуполі. А 2014 року, коли на Донеччині розпочалися військові дії, жінка переїхала у село Крушанівку Староушицької громади Хмельницької області
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/524841/kozy.jpg)
Її діти живуть за кордоном, тож кликали до себе. Але пані Ірина вирішила залишитися на Батьківщині. Освоївшись на новому місці, зайнялася сільським господарством (хоча досі була далека від нього).
Розпочала з однієї кізоньки. Та чотиринога улюблениця сама дуже нудьгувала, тож довелося придбати їй товаришку. Поступово поголів'я розросталося і зараз налічує 30 тварин чотирьох порід. Своїй фермі господиня дала назву «Срібне копитце».
Щодня вона прокидається вранці та прямує до підопічних. Клопотів біля них достатньо — доїть, годує, вичісує. Новонароджених малят доводиться напувати з соски… Навіть коли летить ракета, ентузіастка не біжить у підвал, а поспішає в сарай, аби заспокоїти переляканих тварин.
У стаді Ірини Володимирівни є представники порід альпійська, нубійська, ламанча, котрі дають по 5−6 літрів молока. Воно якісне, без специфічного запаху.
Із такої продукції Ірина Сухіна у 2016 році взялася виготовляти сири. Розпочинала з бринзи. Згодом шукала в Інтернеті рецепти твердих сирів… Тепер їх має в асортименті 40 видів — справді на будь-який смак. Є й такі, яких не купиш у магазині. Зокрема, тільки тут можна спробувати авторську Бакоту, що визріває на мелісі та м’яті, покривається медом і пахучими травами. Не треба їхати до Франції, щоб скуштувати легендарний сир Валансе, адже є він у Крушанівці.
— Холодної пори молока меншає, але воно жирніше, тоді варю насичені сири. Потепліє - сировини більшає, тож з’являється ексклюзивна продукція з білою та голубою пліснявою. Усі закваски, ферменти замовляю за кордоном, — каже жінка.
Звичні тверді сири героїня нашої розповіді виготовляє за стандартними технологіями, додаючи перчинки, родзинки… Чоловікам до вподоби сирні кульки з рожевою вулканічною сіллю, часником і травами.
Зараз великий попит на американський сир Драй Джек із шестимісячною витримкою. Якщо всі інші пресуються в формах, то цей — у серп’янці (спеціальній тканині).
Віднедавна ґаздиня ще й видає «на-гора» морозиво. І не просте, а королівське (бо такий рецепт три століття тому використовували французи у монаршому дворі). До нього не додає жодної хімії чи пальмової олії, а тільки вершки і згущене молоко.
На цьому Ірина Володимирівна не має наміру зупинятися, а розширює асортимент. Водночас радо приймає гостей, ділиться досвідом, проводить для всіх охочих майстер-класи. До неї навіть приїжджали винороби з Іспанії. А виготовлені на Хмельниччині сири куштували у Швейцарії, захоплюючись неповторним смаком.
Анна ВОЙТЮК.