Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Доглядає продуктивних кіз

Лідія Цюпко із Перещепинської громади, що в Новомосковському районі, з 2017 року служила у ЗСУ. Звільнившись, зайнялася власним господарством. Зараз тримає кілька овець та десяток курей. Віднедавна хазяйство поповнилося ще й козами. У планах пані Лідії - подальше розширення ферми

Лідія Цюпко отримала від канадських волонтерів породистих тварин. Фото Суспільне Дніпро.
Лідія Цюпко отримала від канадських волонтерів породистих тварин. Фото Суспільне Дніпро.

Жінка розповідає, що раніше в їхньому населеному пункті люди доглядали по 3−4 кози. Проте згадані тварини давали мало молока. Тож вона виріши­ла доєднатися до проєкту, який створила місцева мешканка Олена Самарська. У його рам­ках жителі Перещепинської та сусідніх громад мали змогу за сприяння канадських волонте­рів отримати до 10 кіз продук­тивних порід.

Закупили тварин на Київщи­ні. Далі вони пройшли місячний карантин і потрапили до ґазд. Зокрема, героїня нашої розпо­віді забрала додому 5 білень­ких красунь. Одна з них ще ма­ленька, трьох уже можна доїти, а п’ята — кітна.

Попередньо пані Лідія про­йшла тримісячне курси, де набула потрібних знань. На­вчали їх досвідчені господарі, зокрема власник ферми «Ба­бині кози» Олександр Бабін із Київщини.

Окрім того, ентузіастці діс­тався доїльний апарат та інші необхідні засоби (наприклад, набір догляду за вим’ям). Вони допоможуть отримувати моло­ко високої якості, яке відпові­дає європейським стандартам.

Через кілька місяців уже бу­дуть перші результати. На по­чатках Лідія Цюпко планує ви­готовляти сметану, домашній сир, бо молока ще небагато. Однак сподівається, що завдя­ки приплоду стадо розроста­тиметься. Тоді варитиме тверді сири.

«Це мрія моя та чоловіка. Дуже чекаю, коли закінчиться війна і він повернеться додому. Тоді працюватимемо разом», — підсумовує господиня.

Ірина МАТВІЙЧУК.

Схожі новини