Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Біля «щасливих корів» і люди щасливі…

Співвласниця фермерського господарства «Агротем» Анна Темчишин розповіла «ВЗ» про розвиток галузі в умовах війни

Фермерка Анна Темчишин любить своїх годувальниць та дбає про їхній спокій. Фото автора
Фермерка Анна Темчишин любить своїх годувальниць та дбає про їхній спокій. Фото автора

Чи можуть корови стати реабілітологами для поранених захисників або ж витягнути з депресії цивільних? Так, можуть, якщо їх вигодовують за стандартами «Щаслива корова» (тварини цілий рік навіть взимку вільно гуляють у полі, а в сезон пасуться там і обмаль часу прив’язані у стайні). У цьому переконана фермерка з багаторічним стажем Анна Темчишин. Жінка зі своїм чоловіком Олегом є власниками фермерського господарства «Агротем», що у селі Селиську Львівського району (за 20 км від Львова). Цією справою подружжя Темчишинів займається з 2014 року. За цей час багато чого пройшли: влада не дозволяла офіційно орендувати поле, неможливо було вчасно взяти кредити, напруга через безпеку тварин…

На фермі площею 2 га — 236 голів худоби, серед яких чи­мало телят та телиць. Вагіт­них корів фермерка Анна нази­ває «сухостоєм», таких на фермі є 60. Для «сухостою» передбачене інше меню, ніж для корів, які ма­ють телят.

Безпритульний кіт пильнує новонароджене теля.
Безпритульний кіт пильнує новонароджене теля.

«Наше фермерське господар­ство „Агротем“ засноване на міс­ці колишнього колгоспу. За часів Польщі тут була велика ферма. Ба­гато людей з довколишніх сіл при­їжджали до поляка на роботу, він добре платив. Мій чоловік Олег обожнював роботу в селі на фермі. Його родина — і батько, і дідусь — усе життя віддали роботі в колгос­пі. Чоловік навчив мене та дітей та­кож ставитись з повагою і любов’ю до землі», — каже пані Анна.

Молоко фермери продають місцевим сироварням — по 13 гривень за літр. Хоча це мізерна сума, але не нарікають. У час війни на фермі потрібна кожна ко­пійка. В середньому одна корова за добу дає 40−50 літрів моло­ка, оскільки це спеціальні молоч­ні породи — голштин та джерсей.

Господарство «Агротем» сла­виться «щасливими коровами». Тварини гуляють у полі, де пасуть­ся у природних умовах. Самі на­вчені йти ночувати на ферму. Для символічного контролю на фермі працює лише електронний пас­тух. Стратегію «Щаслива корова» започаткували швейцарці, дея­кі українські фермери перейняли досвід.

Одна з мрій фермерки — від­крити на пасовиську послугу для реабілітації військових. Пані Анна запропонувала нашій групі піти на пасовисько, щоб погладити корів, аби відчути їхню енергію та ліку­вальний ефект. Фермерка каже, що навчилася особисто лікувати своїх годувальниць — робить уко­ли, ставить крапельниці, приймає пологи, навіть складні випадки.

Запитую, як працюється на третьому році війни. «Нелегко, — відповідає. — Подорожчало паль­не, а ми дуже залежимо від цього. Нам не давали кредитів, а на фер­му потрібно було придбати гене­ратор. Зараз його купили. Коли вимикали світло, ми не мали змо­ги вчасно подоїти корів, у них аж вим‘я розносило… У відчаї теле­фонувала у Міністерство агро­політики та говорила їм, що поле можна відновити за рік, а корів ні. Роками не спала, не їла, виводила цю молочну породу корів. Елек­трики не було, генератор теж не було чим заправити через доро­гий бензин».

Чимало господарств скар­житься на мобілізацію та відсут­ність чоловічих рук. Мовляв, не­вдовзі жінкам доведеться сідати за кермо трактора та комбай­на. «На нашій фермі - сім пра­цівників. Якщо когось з чолові­ків заберуть на фронт, то нікому буде відремонтувати старий кор­мороздавальник, — емоційно ви­словилася Анна Темчишин. — Цей прилад вміє ремонтувати лише кілька моїх людей».

Фермерка неабияк хвилюється за безпеку корів, телят. «В Україні ніде не є безпечно! Навесні 2022 року ракета впала за півтора кіло­метра від ферми, — згадує Анна. — Якби вона вибухнула ближче, ферми б не було… Добре, що у той час нікого не було на полі. Наше поле було засіяне пшеницею, на місці „приземлення“ ракети утво­рилася глибока вирва, і ми зазна­ли збитків. Для мене фермерство — стиль життя. Земля дуже мене притягнула. Мені настільки це по­добається, що сама іноді люблю подоїти кілька корів. Щодня на­дихаюся красивими краєвидами, особливо після ранкового проце­су доїння, коли над фермою схо­дить сонце».

Схожі новини