Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Заньківчани і «Наталка Полтавка» запрошують до театру

Національний театр імені Марії Заньковецької 1 квітня відкриває «воєнний сезон»

З перших дів нападу рашистів на Україну багато закладів культури перетворилися на центри допомоги біженцям і склади волонтерської допомоги. Не залишився осторонь і Національний театр імені Марії Заньковецької.

«ВЗ» писав, що актори поступилися сценою для пакунків, які привозили волонтери з-за кордону. Усі заньківчани стали враз волонтерами – фасували і розвозили на особистому транспорті пакунки біженцям і у лікарні. А ще навчилися плести маскувальні сітки. Оскільки площі на сцені забракло, коробки з одягом і продуктами розставляли у коридорах і фоє театру.

І от, нарешті, заньківчани вийдуть на сцену не для того, щоб пакувати продуктові пакети, а у своїй звичній ролі – з виставою. Вже сьогодні, 1 квітня, Національний театр імені Марії Заньковецької гостинно відчинить свої двері для усіх, хто любить мистецтво, музику і театр. У театрі стартує новий сезон - «воєнний». Розпочнуть заньківчани «відкриття воєнного сезону» концертом «#Ми любимо Україну!».

Про це журналістці «ВЗ» розповіла речниця Театру імені Марії Заньковецької Олена Федорченко.

- У концерті залучений оркестр театру та актори Валентина Мацялко, Дарія Зелізна, Іван Довгалюк, Мирослава Солук, Ірина Швайківська, дві Олександри - Бонковська та Люта і багато інших, - каже пані Олена. – А у вихідні, 2 та 3 квітня на нашій сцені оперета «Наталка Полтавка». Початок вистав також о 16 годині.

- А якщо, не дай Боже, у той час завиють сирени, сповіщаючи про повітряну тривогу?

- Керівництво театру подбало про безпеку глядачів і у разі повітряної тривоги буде оповіщення у залі. Евакуація проходитиме до укриття, що є поруч з театром. Напередодні відкриття приміщення укриття ретельно оглянули відповідні міські служби.

- То починаєте працювати, як у мирний час?

- Наразі театр працюватиме тільки з четверга по неділю, кількість місць у глядацькій залі є обмежена, а розміщення глядачів відбуватиметься за принципом шахівниці. Маємо також подарунок і для дітей - 7 квітня о 13 годині покажемо казку «Івасик Телесик». А вистави для дорослих почнуться о 16 годині. 8 квітня - «За двома зайцями», 9 квітня концерт «#Ми любимо Україну»,10 квітня вистава «Сватання на Гончарівці».

- Тобто Театр тепер живе лише театральним життям і більше не займатиметься «волонтеркою»?

- А чому ні? Займається і займатиметься доти, поки буде така потреба. Просто ми звільнили головну сцену і вона працюватиме за призначенням, а волонтерський центр перебрався на Малу сцену.

Окрім того, на Камерній сцені театру відкрили гуртки творчої терапії для переселенців та їх дітей. Ми залучили понад 10 майстрів йоги, психотерапії, арттерапії… Маємо розклад занять з 12 до 17 години. Наші актори та волонтери займаються з дітьми ізотерапією, оригамі, опановують ази виробів з фетра, малюванням, танцювальною пластикою, йогою, співами. А ще заньківчани та майстрині з дітьми роблять ляльки-мотанки.

Читайте також: Театр імені Леся Курбаса перетворився на мініготель

Схожі новини