Передплата 2025 «Добрий господар»

Як Різдвяний панетоне прижився в Україні на Великдень?

У чому секрет популярності випічки? Хліб, спечений за італійською рецептурою, довше залишається свіжим завдяки особливій заквасці

Фото авторки
Фото авторки

Впродовж останніх років на прилавках продуктових магазинів України напередодні Воскресіння з’являються панетоне — історично італійський десерт, який у Європі зазвичай їдять на Різдвяні свята. Хліб спечений за італійською рецептурою на заквасці левіто мадре досить довго залишається свіжим і є хорошою альтернативою класичній пасці.

У чому секрет панетоне?

Панетоне — це традиційна італійська святкова випічка з цукатами та родзинками, апельсиновою цедрою, зверху присипана цукровою пудрою. Виріб має приємний аромат ванілі, цитрусових і вершкового масла. Цю здобу готують на живій заквасці левіто мадре, процес може займати аж три дні. Тісто кілька разів бродить, завдяки чому випічка виходить легкою, повітряною і довго не черствіє.

Одна з найпоширеніших версій, чому українці полюбили панетоне на Великдень, пов’язана із заробітчанами. Багато українців, які працювали в Італії, відправляли або привозили додому традиційні італійські продукти, зокрема панетоне. Після свят панетоне продають із великими знижками. Тому українці купували його за вигідними цінами. Завдяки особливій рецептурі, панетоне можна легко транспортувати — і в посилках, і в туристичних автобусах.

«Панетоне зараз асоціюється із заможністю та додає господарям „європейського“ шику, — каже для „ВЗ“ продавець одного із львівських супермаркетів Марина. — Їх часто купують львів'яни, які подорожують країнами ЄС. Беруть через те, що тижнями не черствіє».

У супермаркетах Львова панетоне можна придбати за 400−700 грн, у магазинах — від 570 грн, на ринках — від 240 грн.