Як Різдвяний панетоне прижився в Україні на Великдень?
У чому секрет популярності випічки? Хліб, спечений за італійською рецептурою, довше залишається свіжим завдяки особливій заквасці
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531362/paneton.jpg)
Впродовж останніх років на прилавках продуктових магазинів України напередодні Воскресіння з’являються панетоне — історично італійський десерт, який у Європі зазвичай їдять на Різдвяні свята. Хліб спечений за італійською рецептурою на заквасці левіто мадре досить довго залишається свіжим і є хорошою альтернативою класичній пасці.
У чому секрет панетоне?
Панетоне — це традиційна італійська святкова випічка з цукатами та родзинками, апельсиновою цедрою, зверху присипана цукровою пудрою. Виріб має приємний аромат ванілі, цитрусових і вершкового масла. Цю здобу готують на живій заквасці левіто мадре, процес може займати аж три дні. Тісто кілька разів бродить, завдяки чому випічка виходить легкою, повітряною і довго не черствіє.
Одна з найпоширеніших версій, чому українці полюбили панетоне на Великдень, пов’язана із заробітчанами. Багато українців, які працювали в Італії, відправляли або привозили додому традиційні італійські продукти, зокрема панетоне. Після свят панетоне продають із великими знижками. Тому українці купували його за вигідними цінами. Завдяки особливій рецептурі, панетоне можна легко транспортувати — і в посилках, і в туристичних автобусах.
«Панетоне зараз асоціюється із заможністю та додає господарям „європейського“ шику, — каже для „ВЗ“ продавець одного із львівських супермаркетів Марина. — Їх часто купують львів'яни, які подорожують країнами ЄС. Беруть через те, що тижнями не черствіє».
У супермаркетах Львова панетоне можна придбати за 400−700 грн, у магазинах — від 570 грн, на ринках — від 240 грн.