Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Театр імені Леся Курбаса перетворився на мініготель

Тут можна знайти прихисток жінкам з дітьми на три доби

Майже з перших днів війни Львівський академічний театр імені Леся Курбаса почав приймати людей, яких війна змусила покинути власні домівки і тимчасово шукати прихистку у місті Лева. Курбаси облаштували своєрідний мініготель, щоб біженці мали можливість перепочити, випити кави чи чаю, з’їсти щось гаряче.

Скільки одночасно театр приймає гостей, журналістці “ВЗ” розповів директор-художній керівник Театру імені Леся Курбаса Олег Цьона.

Олег Цьона
Олег Цьона

- Приймаємо вимушених переселенців і організували так званий стартовий майданчик, - каже Олег Цьона. - Ми їх заселили у глядацькій залі і на сцені.

- Що означає “стартовий”?

- Не можемо біженців на постійно поселити у театрі. Це тимчасовий прихисток — до трьох діб. За цей час люди відпочинуть, трохи відійдуть від шоку і мають можливість зорієнтуватися і рухатися далі — знайти собі помешкання у Львові чи за межами, чи їхати за кордон. Ми їм у цьому також дуже допомагаємо — консультуємо, підказуємо, шукаємо варіанти. З нами у цьому плані працюють волонтери, які сприяють у пошуку житла біженцям.

- Ви їх годуєте?

- Звісно. Їжу приносять люди. У нас налагоджені контакти з постачанням гарячих страв. Окрім того, маємо непоганий запас продуктів, то за бажанням гості можуть собі ще щось приготувати самі. І не лише це. Забезпечуємо також чистою постіллю, у нас є душ, невелика кухня…

- Скільки одночасно гостей можете прийняти?

- 20-25 осіб. Плюс ще маленькі діти, якщо можуть спати з батьками.

- Хтось розважає діток?

- Певною мірою так. А ще ми поставили телевізор, тож малеча має можливість дивитися мультики, організували дитячий майданчик, де є багато іграшок. Ну, і, звісно, мають можливість бігати по театру (Сміється. - Г.Я.).

- Чоловіків приймаєте?

- Недавно був один батько, у якого п’ятеро дітей. А усі решта — жінки з дітьми.

Читайте також: У Театрі заньківчани відкрили гуртки творчої терапії

Схожі новини