Перед Великим постом – Запусти
Закликали весну стравами з сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/431352/zapustu.jpg)
Із понеділка, 15 березня, — Великий піст, який триватиме до 2 травня. Перед початком посту християни східного обряду справляють Запусти, або, як часто називають це свято, Масляну — споживали млинці, заправлені маслом. Ця назва поширена на Поліссі, Слобожанщині, в центрі та на півдні України. На Волині та західній частині Поділля кажуть Масниця. Споживали вареники із сиром, тому називалося Масницею, від слова «масний». Населення галицької частини Волині вживало назву Запусти. У Горохівському, Іваничівському районах Волинської області (західна частина) казали Колодка. На Бойківщині, Лемківщині, в Надсянні, на Опіллі святкували Запусти або Пущенє, Сиропусний тиждень, Сиропуст, Сиропусну неділю.
Історично для українців під час прощання із зимою і зустрічі із весною не притаманне частування млинцями. Цей звичай прийшов на територію України з Росії.
Головними стравами на Запусти є вареники і налисники, зазвичай із сиром, які споживали з маслом чи сметаною. Частують також гречаними млинцями, заправленими смальцем. Щоби приготувати сирні страви, господиня запасалася сиром і маслом заздалегідь. Сир набивали в діжку, а масло топили і зливали в горщики. Треба було назбирати, аби вистачило до Запустів. А якщо господиня не мала ні сиру, ні масла, то це була ознака або бідності, або того, що господиня не досить добра.
На Західній Україні у цей день обов’язково варили яйця, аби вистачило кожному в родині. А якщо сім’я була дуже бідна, то хоча б одне на всіх. На Опіллі яйце пускали котитися долівкою від стола до порога — щоб отак піст швидко минув, як те яйце через хату перекотиться. У бойків Старосамбірщини варене яйце розбивали об чоло, переступаючи через поріг туди і назад, а тоді їли в хаті, щоб так швидко піст минув, як вони переступили поріг.
Цікаво відзначали Сиропусну неділю, Чорну неділю, Масне пущення на Полтавщині. У неділю сусіди й родичі обходили одне одного й просили прощення за образи. Вважалося, що саме в цей день має відбутися страшний суд, а тому годилося помиритися зі всіма. Дуже богомільні люди не виходили на вулицю, не пили горілки і пригадували, скільки вони зробили гріхів упродовж життя. На Слобідській Україні чоловіки не лягали спати з дружинами, «щоб вовк поросят не з’їв». Відтак, завітавши зранку до сусіда чи родича, пропонували мирову. Вважали, що заподіяна перед цим кривда втрачала гріховну суть.
В останній тиждень перед постом дозволено їсти будь- яку молочну їжу, яйця та рибу, крім м"яса. Звідси й традиція готувати палачінти, вареники та інші борошняні молочно-яєчні страви. У «неділю всепрощення» є можливість, залишивши всі образи і непорозуміння, відновивши мир з усіма, вступити у Великий піст із чистою душею.
Вареники з сиром на кефірі
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/03/zapustu_varenyky.jpg)
300 мл кефіру, 500 г борошна, 1 ч.+2−3 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки соди, 0,5 ч. ложки солі, 500 г кисломолочного сиру, 1 пакетик ванільного цукру, 1 яйце.
До просіяного борошна додати чайну ложку цукру, сіль, соду, добре перемішати. Влити кефір кімнатної температури. Вимісити еластичне тісто, яке не липне до рук. Накрити тісто харчовою плівкою і залишити мінімум на 1 год.
До сиру додати яйце, 2−3 ст. ложки цукру і пакетик ванільного цукру, перемішати.
Тісто тонко розкачати на щедро присипаній борошном стільниці, за допомогою склянки вирізати заготовки для вареників. У центр кожної класти чайну ложку начинки та акуратно защипнути край вареників.
Поставити на вогонь каструлю з водою. Зверху накрити її марлею і щільно зафіксувати марлю за допомогою гумки, щоб вона не провисала і не торкалася води. Викласти на марлю вареники таким чином, щоб вони не торкалися води. Як вода у каструлі закипить, накрити вареники мискою або кришкою. Варити вареники на парі близько 7 хв.
Вареники посипати цукром і подати зі сметаною.
Налисники з сиром і зеленню
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/03/zapustu_nalusnuku.jpg)
Для тіста: 1,5 склянки борошна, 3 склянки молока, 1−2 яйця, 5 ст. ложок олії, по дрібці солі і цукру.
Для начинки: 300 г кисломолочного сиру (бринзи, фети), зелень — до смаку (петрушка, кріп, базилік, рукола…), 4 ст. ложки оливкової олії, 2−3 зубчики часнику, сіль, перець.
Просіяти у глибоку миску борошно з сіллю. В окремій мисочці збити яйця з цукром. Змішати борошно, молоко і яйця. Збивати вінчиком або виделкою, щоб тісто було без грудочок. Якщо грудочки все-таки з’явилися, залишити тісто на 15−20 хв, а потім знову збити. Додати олію, щоб млинці не прилипали до пательні. Розігріти пательню, смажити тоненькі млинці. За бажання їх можна додатково змащувати вершковим маслом. Посічену зелень змішати з сиром. Додати спеції і вичавлений часник, а також оливкову олію. Ретельно перемішати. Викладати на млинець, складати конвертом або скручувати у трубочку. Потім злегка обсмажити на пательні без олії. Подати можна з соусом тар-тар.
Сирні млинці
Яйця змішати з сіллю і цукром, збити виделкою або вінчиком. Додати підігріте молоко, перемішати, щоб маса вийшла однорідною.
Борошно просіяти з розпушувачем і потрохи всипати у молочну масу. Якщо утворюватимуться грудочки, тісто залишити на кілька хвилин, а потім знову збити — грудочки розійдуться, а тісто буде однорідним.
На дрібній або середній тертці натерти сир. Якщо сир солоний, тісто можна не солити. Всипати сир у тісто і збити.
Додати зелень і трохи олії. Тісто має бути ледь рідкуватим, однорідним і без грудочок. На добре розпеченій пательні смажити млинці з двох боків до золотистого кольору. Готові млинці із зеленню можна змастити невеликою кількістю вершкового масла. Подавати до столу краще гарячими.