Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жменя сухофруктів додасть життєвих сил

Родзинки — від анемії, курага — від гіпертонії, інжир — від аритмії

Взимку чудовою заміною свіжим фруктам є сушені. Сухофрукти мають високу і «довготривалу» поживну цінність, а завдяки цукру є їжею, багатою на енергію. Їхні калорії не «порожні», бо сушений виноград, сливи та інші фрукти також мають лікувальні властивості. Це чудове джерело вітамінів і поживних речовин, особливо якщо у нас обмаль часу на готування. А також хороший вибір у стресових ситуаціях, оскільки такі продукти багаті на магній, який заспокоює, комплекс вітамінів B, які живлять нервову систему, і залізо, що додає життєвих сил. Вазочка з сухофруктами завжди має стояти на столі як альтернатива солодощам та іншим перекусам.

Родзинки. У них є чудова властивість заспо­коювати нервову систему, знімати роздратова­ність. Вживання родзинок благотворно впливає на роботу серця, шлунково-кишкового трак­ту, нирок. Вони прописані людям, у яких анемія і занепад сил. Сушений виноград є одним з най- багатших джерел бору — мінералу, який зменшує втрату кісткової маси у жінок у період менопаузи. Але ним не слід зловживати людям із зайвою ва­гою, оскільки у родзинках чимала кількість цукру.

Фініки. У сушених фініках є багато кліткови­ни, необхідної для очищення кишківника. Вони є чудовою альтернативою магазинним солодо­щам, бо у них низький глікемічний індекс. Ла­сувати фініками необхідно тим, у кого анемія, депресивні стани, занепад сил, дистрофія, хро­нічна втома, а також хворим на застуду. Завдяки багатому вмісту корисних мікроелементів вони є чудовим джерелом гарного настрою і життє­вої енергії. Їх вживання сприяє зміцненню іму­нітету.

Чорнослив. Поповнити свій раціон чорнос­ливом бажано людям, що мають проблеми з серцем і судинами. Завдяки тому, що він бага­тий на клітковину, органічні кислоти, калій, залі­зо і фосфор, чорнослив сприяє поліпшенню об­мінних процесів, нормалізації тиску, зміцненню серця. 6 сушених слив, розподілених на дві пор- ції на день, справляються із закрепами краще, ніж проносні засоби.

Курага. Сухі абрикоси містять утричі більше калію, ніж банани. Тому курага чудово підходить для підтримування нормального кров’яного тиску. Ласуючи курагою, ми насичуємо організм магнієм, який сприяє зміцненню стінок крово­носних судин, поліпшенню кровотоку. Крім того, завдяки куразі поліпшується живлення голов­ного мозку, що благотворно позначається на пам’яті. Сушені абрикоси також слід їсти лю­дям, котрі мають проблеми з серцем, і курцям, бо бета-каротин, що є в них, пом’якшує шкідли­вий вплив сигарет.

Інжир. 4 сушені інжирини на день забезпечу­ють чверть добової кількості заліза, що захищає від анемії. Найкращого ефекту можна досягти, вживаючи інжир «за компанію» з апельсиновим соком, оскільки вітамін C покращує засвоєн­ня заліза. Поповнити свій раціон інжиром варто людям, у яких проблеми з нирками, оскільки цей сухофрукт має сечогінну властивість, а також із захворюваннями серця і судин. Особливо тим, у кого гіпертонія і прискорене серцебиття.

Вишні. Сушені вишні мають чудову власти­вість виводити з організму «хімію». Тому їх слід вживати жителям мегаполісів. Крім цього, ви­шні є чудовим антисептиком і відхаркувальним засобом. Сушені вишні корисні для профілакти­ки склерозу, адже в них багато йоду. Корисні ці ягоди і для нервової системи — за рахунок вміс­ту калію, магнію, вітамінів; а також людям з ане­мією.

Важливо знати, що натуральні сухофрукти на вигляд непривабливі і сухі, саме такі потрібно купувати на ринку. М’які, блискучі і красиві — об­роблені хімією або вимочені у цукровому сиропі.

Сухофрукти додають у випічку і десерти, в сухі сніданки, у суміші для мюслі. З сухофруктів варять компоти і готують солодкі супи, додають у салати, м’ясні і рибні страви.

Батончики із сухофруктів і горіхів

60 г волоських горіхів, 70 г арахісу, 50 г насіння соняшнику, 110 г кураги, 100 г чорносливу, 100 г родзинок, 100 г сушених вишень, 100 г журавлини, 200 г фініків, 80 г лимона.

Усі сухофрукти замочити в гарячій воді на 8 хв. Промити і обсушити на бавовняному рушнику. Ро­дзинки очистити від хвостиків. Горіхи подрібнити у блендері, але щоб залишалися й великі шматоч­ки, або посікти ножем. Насіння залишити цілим. Горіхи і насіння підсушити на сухій пательні. Пе­ресипати в глибоку миску, перемішати. Дода­ти змелені на м’ясорубці фініки, лимон, журавли­ну і 1/3 частину родзинок. Добре перемішати. Усі інші сухофрукти нарізати ножем на дрібні і більші шматочки. Добре перемішати. Два великі шмат­ки пергаменту тонко змастити рафінованою со­няшниковою олією. На один викласти фруктово- горіхову суміш, розрівнюючи ложкою. Накрити пергаментом і легко розкачати на рівний пласт завтовшки близько 1 см. Зняти пергамент і під­рівняти край. Перенести пергамент на деко і по­ставити у розігріту до 180 °C духовку на 10 хв, по­тім температуру зменшити до 60 °C. Деко вийняти, акуратно розрізати пласт на батончики, постави­ти в духовку на 2 год. Потім акуратно перевернути батончики і сушити їх ще 2 год. Можна залишити на деку ще на добу в кімнаті. Потім зняти, запаку­вати в пергамент. Зберігати в прохолодному місці.

Бісквітне печиво зі сухофруктами

220 г сушеного інжиру, 110 г родзинок, 50 г нарізаних зацукрованих вишень, 50 г нарізаної кураги, 1 ст. ложка меду, 2 ст. ложки сухого хересу, 1 ст. ложка лимонного соку, 170 г подрібнених горіхів, груба сіль, 220 г вершкового масла, 0,5 ч. ложки меленої гвоздики, 0,5 склянки дрібного цукру, 1/3 склянки світло- коричневого цукру, 1 велике яйце, 2 і 2/3 склянки борошна.

У мисці змішати грубо нарізані вишні, курагу, родзинки, інжир, мед, херес, лимонний сік, го­ріхи і дрібку солі. Накрити миску плівкою і зали­шити на ніч. За допомогою міксера збити мас­ло кімнатної температури, гвоздику, дрібний і коричневий цукор на середній швидкості на кремоподібну масу, близько 3 хв. Зменшивши швидкість міксера, додати яйця і збивати до од­норідності. Потрохи всипати борошно на тій же низькій швидкості, ¼ ч. ложку солі. Не збива­ти надто довго. Додати фрукти і горіхи разом з рідиною. Розділити тісто на 2 частини, поклас­ти кожну на відрізок пергаменту 30−40 см. Скру­тити кожен у довгу ковбаску, завширшки 4−5 см, а завдовжки близько 40 см. Покласти їх у холо­дильник до повного застигання. Розігріти ду­ховку до 180 °C. Невеликим гострим ножем на­різати застигле тісто на скибочки завтовшки близько 2 см. Розкласти печиво на незмащене деко на відстані 2 см один від одного, випікати 15−20 хв до золотистого кольору.

Схожі новини