Жменя сухофруктів додасть життєвих сил
Родзинки — від анемії, курага — від гіпертонії, інжир — від аритмії
Взимку чудовою заміною свіжим фруктам є сушені. Сухофрукти мають високу і «довготривалу» поживну цінність, а завдяки цукру є їжею, багатою на енергію. Їхні калорії не «порожні», бо сушений виноград, сливи та інші фрукти також мають лікувальні властивості. Це чудове джерело вітамінів і поживних речовин, особливо якщо у нас обмаль часу на готування. А також хороший вибір у стресових ситуаціях, оскільки такі продукти багаті на магній, який заспокоює, комплекс вітамінів B, які живлять нервову систему, і залізо, що додає життєвих сил. Вазочка з сухофруктами завжди має стояти на столі як альтернатива солодощам та іншим перекусам.
Родзинки. У них є чудова властивість заспокоювати нервову систему, знімати роздратованість. Вживання родзинок благотворно впливає на роботу серця, шлунково-кишкового тракту, нирок. Вони прописані людям, у яких анемія і занепад сил. Сушений виноград є одним з най- багатших джерел бору — мінералу, який зменшує втрату кісткової маси у жінок у період менопаузи. Але ним не слід зловживати людям із зайвою вагою, оскільки у родзинках чимала кількість цукру.
Фініки. У сушених фініках є багато клітковини, необхідної для очищення кишківника. Вони є чудовою альтернативою магазинним солодощам, бо у них низький глікемічний індекс. Ласувати фініками необхідно тим, у кого анемія, депресивні стани, занепад сил, дистрофія, хронічна втома, а також хворим на застуду. Завдяки багатому вмісту корисних мікроелементів вони є чудовим джерелом гарного настрою і життєвої енергії. Їх вживання сприяє зміцненню імунітету.
Чорнослив. Поповнити свій раціон чорносливом бажано людям, що мають проблеми з серцем і судинами. Завдяки тому, що він багатий на клітковину, органічні кислоти, калій, залізо і фосфор, чорнослив сприяє поліпшенню обмінних процесів, нормалізації тиску, зміцненню серця. 6 сушених слив, розподілених на дві пор- ції на день, справляються із закрепами краще, ніж проносні засоби.
Курага. Сухі абрикоси містять утричі більше калію, ніж банани. Тому курага чудово підходить для підтримування нормального кров’яного тиску. Ласуючи курагою, ми насичуємо організм магнієм, який сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, поліпшенню кровотоку. Крім того, завдяки куразі поліпшується живлення головного мозку, що благотворно позначається на пам’яті. Сушені абрикоси також слід їсти людям, котрі мають проблеми з серцем, і курцям, бо бета-каротин, що є в них, пом’якшує шкідливий вплив сигарет.
Інжир. 4 сушені інжирини на день забезпечують чверть добової кількості заліза, що захищає від анемії. Найкращого ефекту можна досягти, вживаючи інжир «за компанію» з апельсиновим соком, оскільки вітамін C покращує засвоєння заліза. Поповнити свій раціон інжиром варто людям, у яких проблеми з нирками, оскільки цей сухофрукт має сечогінну властивість, а також із захворюваннями серця і судин. Особливо тим, у кого гіпертонія і прискорене серцебиття.
Вишні. Сушені вишні мають чудову властивість виводити з організму «хімію». Тому їх слід вживати жителям мегаполісів. Крім цього, вишні є чудовим антисептиком і відхаркувальним засобом. Сушені вишні корисні для профілактики склерозу, адже в них багато йоду. Корисні ці ягоди і для нервової системи — за рахунок вмісту калію, магнію, вітамінів; а також людям з анемією.
Важливо знати, що натуральні сухофрукти на вигляд непривабливі і сухі, саме такі потрібно купувати на ринку. М’які, блискучі і красиві — оброблені хімією або вимочені у цукровому сиропі.
Сухофрукти додають у випічку і десерти, в сухі сніданки, у суміші для мюслі. З сухофруктів варять компоти і готують солодкі супи, додають у салати, м’ясні і рибні страви.
Батончики із сухофруктів і горіхів
60 г волоських горіхів, 70 г арахісу, 50 г насіння соняшнику, 110 г кураги, 100 г чорносливу, 100 г родзинок, 100 г сушених вишень, 100 г журавлини, 200 г фініків, 80 г лимона.
Усі сухофрукти замочити в гарячій воді на 8 хв. Промити і обсушити на бавовняному рушнику. Родзинки очистити від хвостиків. Горіхи подрібнити у блендері, але щоб залишалися й великі шматочки, або посікти ножем. Насіння залишити цілим. Горіхи і насіння підсушити на сухій пательні. Пересипати в глибоку миску, перемішати. Додати змелені на м’ясорубці фініки, лимон, журавлину і 1/3 частину родзинок. Добре перемішати. Усі інші сухофрукти нарізати ножем на дрібні і більші шматочки. Добре перемішати. Два великі шматки пергаменту тонко змастити рафінованою соняшниковою олією. На один викласти фруктово- горіхову суміш, розрівнюючи ложкою. Накрити пергаментом і легко розкачати на рівний пласт завтовшки близько 1 см. Зняти пергамент і підрівняти край. Перенести пергамент на деко і поставити у розігріту до 180 °C духовку на 10 хв, потім температуру зменшити до 60 °C. Деко вийняти, акуратно розрізати пласт на батончики, поставити в духовку на 2 год. Потім акуратно перевернути батончики і сушити їх ще 2 год. Можна залишити на деку ще на добу в кімнаті. Потім зняти, запакувати в пергамент. Зберігати в прохолодному місці.
Бісквітне печиво зі сухофруктами
220 г сушеного інжиру, 110 г родзинок, 50 г нарізаних зацукрованих вишень, 50 г нарізаної кураги, 1 ст. ложка меду, 2 ст. ложки сухого хересу, 1 ст. ложка лимонного соку, 170 г подрібнених горіхів, груба сіль, 220 г вершкового масла, 0,5 ч. ложки меленої гвоздики, 0,5 склянки дрібного цукру, 1/3 склянки світло- коричневого цукру, 1 велике яйце, 2 і 2/3 склянки борошна.
У мисці змішати грубо нарізані вишні, курагу, родзинки, інжир, мед, херес, лимонний сік, горіхи і дрібку солі. Накрити миску плівкою і залишити на ніч. За допомогою міксера збити масло кімнатної температури, гвоздику, дрібний і коричневий цукор на середній швидкості на кремоподібну масу, близько 3 хв. Зменшивши швидкість міксера, додати яйця і збивати до однорідності. Потрохи всипати борошно на тій же низькій швидкості, ¼ ч. ложку солі. Не збивати надто довго. Додати фрукти і горіхи разом з рідиною. Розділити тісто на 2 частини, покласти кожну на відрізок пергаменту 30−40 см. Скрутити кожен у довгу ковбаску, завширшки 4−5 см, а завдовжки близько 40 см. Покласти їх у холодильник до повного застигання. Розігріти духовку до 180 °C. Невеликим гострим ножем нарізати застигле тісто на скибочки завтовшки близько 2 см. Розкласти печиво на незмащене деко на відстані 2 см один від одного, випікати 15−20 хв до золотистого кольору.