Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дати перцю!

Солодкий — для зору, гострий — для довголіття

Перець
Перець

За рекомендаціями дієтологів у щоденному раціоні мають бути овочі та фрукти. Перці - солодкий і гострий — посідають у цьому списку почесне місце, адже їхні «заслуги» давно перевірені та підтверджені.

Червоний перець захи­щає клітини від руйнуван­ня. У ньому найбільше лі­копіну — цей рослинний пігмент допомагає боротися з віль­ними радикалами в організмі, знижує ризик серцево-судин­них захворювань та інших па­тологій. У болгарському перці є капсантин, ця сполука яскра­во-червоного кольору також є й у гострому перці. Вона здат­на розганяти метаболізм, за­безпечуючи зниження ваги.

Жовті та помаранчеві бол­гарські перці містять кароти­ноїди. Ці пігменти вберігають від катаракти, захищають від шкідливого синього світла, че­рез яке може впасти зір.

У всіх болгарських перцях, незалежно від кольору, біль­ше вітаміну С, ніж у цитрусо­вих. Це допомагає підтримува­ти пам’ять та гостроту розуму, захищає від депресій. У підви­щенні імунітету головну роль відіграє вітамін А, вітамін В здатний підвищувати настрій. Якщо вам сумно, з'їжте пе­рець, він корисніший за шоко­ладку.

Гострий перець — невід'ємний інґредієнт бага­тьох модних дієт та здорово­го харчування загалом. Це і не дивно, у ньому мінімум жирів, вуглеводів та білків, багато ві­тамінів та мінералів. А ще у пе­кучому перці є «гормон щастя» і речовина, що захищає судини від «поганого» холестерину.

Завдяки такому поєднан­ню гострий перець покращує кровообіг, активізує обмін ре­човин, мозкову діяльність, знижує артеріальний тиск, під­вищує стійкість організму до стресу, зміцнює імунну систе­му. А нещодавні дослідження підтвердили, що перець чилі може сприятливо впливати на тривалість життя.

Популярні заготівлі на зиму з перцю — це всілякі маринади, салати, і звичайно, улюблене всіма лечо. В Україні його ро­блять із солодкого болгарсько­го перцю, хоча в Болгарії схожу страву — лютеницю — готують з іншого сорту, не такого тов­стостінного та м’ясистого, а з довгастого, сезонного. Так само роблять й угорці.

Польські господині заготов­ляють маринований перець, фарширований козячим си­ром. Болгари називають пер­ці чушками, і восени там зві­дусіль доноситься аромат печених чушок. Печений пе­рець очищають від насіння і шкірки, що підгоріла, і консер­вують з оцтом, зеленню і час­ником.

Гострий перець можна на зиму замаринувати, закваси­ти, приготувати з нього гостру аджику чи харису. Та й просто опустити кілька гарячих струч­ків в оливкову олію.

Найшвидший спосіб загото­вити перець на зиму — прова­рити нарізані часточки перцю у готовому маринаді. Туди ж можна додати часточки яблук або шматочки кабачка.

Взимку домашні заготовки з перців можна подати як гарнір до м’ясних і рибних страв та як окремі закуски.

Маринований перець

6 стручків зеленого бол­гарського перцю, 6 стручків червоного перцю або черво­ного, оранжевого, жовтого, 3 цибулини, 2−4 стручки го­строго перцю, 350 мл яблуч­ного оцту, 300 г цукру, 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка насін­ня гірчиці, 1 ст. ложка насін­ня селери, 2 зубчики часни­ку.

Перці вимити, вирізати пло­доніжку з насінням, нарізати на смужки. У великій каструлі змі­шати перець, усі спеції та при­прави: оцет, цукор, сіль, насін­ня гірчиці та селери, нарізані цибулю і часник. На середньо­му вогні довести до кипіння, пе­ріодично помішуючи, стежити, щоб не пригоріло. Варити 25- 30 хв.

Перекласти готові перці в простерилізовані банки, закри­ти кришками.

Якщо зберігатимете за кім­натної температури, краще пас­теризувати 10−15 хв.

Квашений гострий перець

600 г гострого перцю, 1 літр води, 60 г солі, 1 невели­кий пучок кропу, 5−6 зубчиків часнику.

Для такого способу заготів­лі гострого перцю краще, щоб перці стали м’якшими, підв'яли. Тому треба потримати їх 2−3 дні за кімнатної температури. Стручки перцю помити, у кіль­кох місцях проколоти виделкою. У холодній воді розчинити сіль.

У ємність для заквашування скласти перець, часник та кріп. Залити солоною водою. По­класти зверху тарілку та при­тиснути гнітом. Залишити за кімнатної температури на 5−8 днів — залежно від температу­ри. Перець змінить колір, стане м’яким. Коли процес бродіння припиниться, вийняти перець і часник з розсолу, промити та скласти у простерилізовані бан­ки.

Приготувати новий розсіл (з розрахунку на 1 л води 50 г солі) і залити перець та часник. Бан­ки накрити кришками та поста­вити на зберігання у прохолод­не місце.

Якщо зберігатимете за кім­натної температури, банки з перцем пастеризувати — 0,5 л — 7 хв, 1 л — 10 хв.

Салат з перцю та овочів

300 г болгарського перцю, 200 г цибулі, 700 г зелених і бурих помідорів, 60 мл рафі­нованої соняшникової олії, 20 г солі, 20 г цукру, 4 горо­шини чорного перцю, 4 ст. ложки 5% оцту (яблучного чи винного).

Томати нарізати на кружаль­ця і часточки завтовшки 3−4 мм.

Перці очистити і нарізати на шматочки, цибулю — смужками.

Олію нагріти до кипіння та охолодити за кімнатної темпе­ратури.

Скласти нарізані овочі у мис­ку, додати сіль і цукор. Перемі­шувати 15 хв до розчинення цукру та солі, доки овочі не ви­ділять багато соку.

Перекласти овочі у друшляк і дати стекти рідині.

У простерилізовані банки (по 0,5 л) налити по 2 ст. ложки охо­лодженої олії, додати в кож­ну банку по 2 горошини чорно­го перцю, вкласти підготовлені овочі і налити по 2 ст. ложки оцту. Банки слід наповнювати овоча­ми на 2 см нижче від шийки.

Накрити їх кришками та пас­теризувати 35 хв. Під час пас­теризації овочі можуть підніма­тися й олія переливатиметься через край. Тому кожні 10−15 хв приминати овочі чистою лож­кою. Після пастеризації банки герметично закрити.

Схожі новини