Чорниця — еліксир молодості і довголіття
Зарядить енергією та вітамінами
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494496/chornytsia.jpg)
Чорничний сезон у розпалі. І хоча лікувальні властивості цієї ягоди загальновідомі, наведемо ще кілька аргументів на користь чорничної дієти.
Лише 100 Г чорниць забезпечують добову потребу дорослої людини в залізі, магнії, марганці, вітаміні С та каротині. Речовини, що входять до її складу, мають протизапальну, дезінфікуючу, імуностимулювальну дії. Це створений природою натуральний антисептик та антибіотик.
Ягоди чорниці допомагають швидко виводити з організму токсини. Хімічні речовини чорниці активізують кровообіг у сітківці ока, покращуючи зір. Чорниця має дезінфікуючу дію, тому корисна у випадках шлункових і кишкових розладів та отруєнь. Завдяки антисептичним властивостям чорниця стане у пригоді людям, які мають ангіну і запалення верхніх дихальних шляхів. Чорниця регулює вміст цукру у крові, тому хворі на діабет можуть їсти як сирі ягоди, так і відвар листя.
Ягоди мають жовчогінну та сечогінну дії. Тому мають бути у раціоні людей з хворобами печінки та нирок.
Цілющі властивості має не лише ягода, а й листя, молоді пагони рослини.
Чорниці сушать, в’ялять, заморожують. З листя готують настої та відвари, які потім п’ють або використовують для компресів та примочок.
Чудовий спосіб їсти свіжі сезонні чорниці з морозивом, у пирогах, пиріжках, варениках і легких тортах. Крім того, чорниця чудово поєднується з молочними продуктами. Улюблені ласощі - ледь прим’яті чорниці з ложкою цукру та сметаною, молоком або кефіром. Чорниця чудово смакує у м’ясних салатах з легкими заправками — можна нею замінювати виноград, яблука чи ананаси у рецептах. І не використовувати майонез. Випічка з чорницями здатна творити дива і перетворювати найпростішу страву у найбажаніші ласощі.
Шоколадний тарт із чорницями
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F1.jpg)
Для основи: 190 г борошна, 50 г коричневого цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки какао, 90 г масла 82,5%, 1 ч. ложка розпушувача, дрібка солі.
Для начинки: 200 г чорниць, 300 мл сметани 26%, 1 яйце, ½ ч. ложки натуральної ванілі (порошку або екстракту), 70 г цукру, 20 г білого шоколаду.
Основа. Коричневий цукор збити міксером з вершковим маслом кімнатної температури, додати яйце і перемішати знову до однорідності.
Борошно просіяти, додати сіль, какао та розпушувач.
Перемішати та з'єднати обидві суміші. Вимісити однорідне тісто, скачати в кулю і покласти на 30 хв у холодильник, обгорнувши харчовою плівкою.
Потім форму діам. 20 см із високими бортиками змастити вершковим маслом, дно злегка присипати борошном і сформувати основу тарта. Дно наколоти виделкою.
Заливка. Білий цукор змішати з яйцем і сметаною, додати ваніль і перемішати, не збиваючи. Залити на основу, зверху рівномірно насипати ягоди.
Випікати в нагрітій до 170°С духовці 50−60 хв. Дати охолонути і прикрасити розтопленим білим шоколадом.
Такий тарт має постояти ніч у холодильнику і просочитися, тому треба накрити його скляним куполом. Краще приготувати його звечора.
Чорничне смузі
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F2.jpg)
200 г чорниць, 90 г морозива, 250 мл молока, 100 г коричневого цукру.
Якщо не дуже любите солодке, цукор можна не додавати.
Вкласти усі інґредієнти в чашу блендера, зробити кілька обертів і розлити у склянки або пляшечки.