Різнобарвна малина
Червона — від простуди, жовта — від гіпертонії, чорна — від онкології
На ринках — ягідне розмаїття. Та найбільше вражає малинове різнобарв'я: червона, жовта, біла і чорна, яка дуже схожа на ожину. Скуштувати можна ту, що найбільше до вподоби.
Найпоширеніший вид малини — з червоними ягодами. Містить вітаміни А, В і К, залізо, калій, магній, марганець, цинк, кальцій. У ягодах вітаміну С більше, ніж в апельсинах, вони також багаті на клітковину, низькокалорійні та забезпечують організм хорошою дозою фолієвої кислоти. Дієтологи рекомендують їсти не більше 300 грамів малини на день.
У жовтій малині більше цукру, ніж у червоній, але менше, ніж у чорній. Жовта ягода багата на вітаміни, мінеральні речовини, клітковину, глюкозу, дубильні речовини та саліцилову кислоту. Ягоду вважають дієтичним продуктом. Вона дуже рідко спричиняє алергічні реакції. Її споживають у разі застудних захворювань, захворювань кишківника та для зміцнення захисних властивостей організму. Жменя жовтих ягід щодня може допомогти контролювати артеріальний тиск і у разі нервового зриву. Жовта малина зміцнює судини, підвищує гемоглобін і допомагає людям з анемією.
Чорні ягоди з фіолетовим відливом нагадують ожину, але насправді це чорна малина. Вона дрібніша, порівняно із червоною, щільніша й міцніша. З усіх видів малини вона найсолодша і найкалорійніша. За свої корисні властивості отримала неформальний титул «королева ягід».З огляду на малий вміст білків і жирів та велику кількість вуглеводів, чорну малину використовують у низькобілкових дієтах. Смачні ягоди чорної малини виступають гарною альтернативою тістечку чи шоколадним цукеркам.
Регулярне споживання чорної малини дає змогу знизити ризик розвитку злоякісних новоутворень (завдяки високому вмісту елагової кислоти), уповільнити розвиток ракових захворювань стравоходу, шийки матки, товстої кишки та грудей.
Фахівці у США підрахували, якщо за рік з'їдати два кілограми чорної малини, небезпека захворювання на рак знижується повністю. Тонус організму підвищується, процеси старіння сповільнюються.
Дуже корисна ягода чорної малини для жіночого здоров’я. Під час лікування безпліддя, різних гінекологічних захворювань слід активно їсти чорну малину. Жінки, які мають проблеми з менструальним циклом, можуть пити чай із неї для зниження болю, нормалізації циклу тощо.
Ягоди малини будь-якого забарвлення їдять свіжими, перетирають із цукром, готують із них варення, сиропи, компоти, джеми. Її в’ялять, сушать і заморожують. Усі корисні властивості зберігаються.
Малинове варення з лохиною
250 г малини, 500 г лохини (або чорниць), 700 г цукру.
Лохину залити холодною водою. На поверхню спливе все сміття, зібрати його, акуратно промити ягоди.
Малину промити у друшляку, злити всю воду, перекласти до лохини.
Всипати до ягід цукор. Якщо ємність наповнена майже догори, краще перекласти все в каструлю з дном трохи більшого діаметру.
Поставити ягоди з цукром на малий вогонь, дерев’яною ложкою трохи перемішати, ягоди трохи пустять сік і цукор швидше розтане. Варити варення на малому вогні 15 хв, знімаючи шумівкою піну. Невеликі банки та кришки простерилізувати, наповнити варенням, закрити кришками. Перевернути заготовки догори дном, накрити до охолодження. Після вистигання кілька днів потримати варення в холодильнику, потім перенести у холодну комору.
Це варення можна подавати з чаєм або молоком під час зимових застуд. Ягоди містять велику кількість вітамінів, які зберігаються навіть після термічної обробки.
Желе із чорної малини
800 г чорної малини, 500 г цукру, 1 ч. ложка желатину. Засипати малину цукром і залишити на кілька годин.
Заздалегідь замочити желатин у воді за інструкцією.
Довести малину до кипіння, варити 15 хв і, за бажання, перетерти через сито. Додати желатин, перемішати і закрити варення у простерилізовані банки.
Малиновий «Мохіто»
3 склянки малини, 330 г цукру, 3 гілочки м’яти, 3 кружальця лимона, близько 3 л води.
Пляшки та кришки ретельно промити гарячою водою із содою. Стерилізувати пляшки необов’язково.
У кожну пляшку покласти по одній склянці ягід.
М’яту ретельно промити і обтрусити від води. Лимон промити із содою під струменем гарячої води і нарізати кружальцями.
У кожну пляшку покласти по гілочці м’яти і кружальцю лимона, який для зручності можна розрізати на 4 частини. Залити киплячу воду у пляшки. Накрити їх кришками і залишити на 15−20 хв.
У каструлю всипати цукор. Перелити воду з пляшок у каструлю і поставити на вогонь.
Довести ягідний відвар до кипіння, прокип’ятити, щоб цукор повністю розчинився, і залити пляшки по вінця. Закрити кришками і загорнути їх у товстий рушник або плед на добу. За цей час пляшки прогріються і повільно охолонуть. Можна зберігати за кімнатної температури.
Охолоджена пляшечка малинового «Мохіто» взимку нагадає вам про спекотне літо.