Усі страви на Святвечір — символічні
Пісну вечерю готують 6 і 18 січня
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/427335/21zagal.jpg)
У переддень Різдва Христового 6 січня Свята вечеря збирає за столом усю велику родину. За давньою українською традицією, у цей вечір на стіл ставлять 12 пісних страв, оскільки це останній день Різдвяного посту. І кожна страва чи продукти, з яких її готують, щось символізує.
Кутя. Найголовніша страва, з якої починають трапезу, є актом жертви Богові. Вона символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ тих, кого вже немає з нами.
Слово «кутя» — це частина давньогрецького koukia або kukkia, тобто варене зерно. Найдавніша назва цих ласощів — колибо і пов’язана вона з давнім звичаєм поминальних фруктово-зернових приношень kolibo. Пшеничні зерна символізують землю, її родючість і воскресіння; мед і мак — це все, чим рясніє земля, символ солодкого життя; горіхи — символ міцного здоров’я; родзинки — символ особистого і сімейного благополуччя.
За давніми традиціями, кутю заправляють розведеним у воді медом з маком і маковим молочком. Готова кутя зі сухофруктами і медом символізує родючість і продовження роду.
Різдвяну кашу у деяких регіонах України варять не лише з пшениці, а й іншого зерна — рису, жита, ячменю, пшениці, сочевиці або перлової крупи.
Здавна люди вірили — чим багатша «начинками» різдвяна кутя, тим багатшим буде життя, плодовитішою земля і врожайнішим рік. Тому у кутю додавали навіть цукерки, мигдаль, мармелад, варення, цукати…
Горох. Символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду.
Капусняк. Капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи — Христа-Бога.
Борщ. Символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик.
Крім того, червоний борщ ще символізує кров вифлеємських дітей, вбитих за наказом Ірода.
Голубці. Символ страви — у назві. Голуб символізує Божу любов, Святий Дух, красу і силу.
Риба. Риба є загальноприйнятим символом Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС — ім’я Ісуса читається як «риба». Саме брати- рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть «ловцями людей».
Вареники. Символ достатку.
Гриби. Дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).
Часник. Символ очищення від гріхів, а також здоров’я. Часник кладуть на чотири ріжки столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби.
Пиріжки (коржі). Символ здоров’я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.
Пампушки. Символ свята, радості, які Богом даровані людям. Мільйони святих на небі, які повірили в Ісуса, отримали вічне життя. І кожна людина на землі покликана до цього солодкого вічного життя.
Узвар або вода. Означає життя, яке Бог надає кожній людині. Свячена вода є символом очищення тіла і душі.
Автентичним символом Різдва є солом’яний Дідух. Традиційно перед вечерею, як тільки сходила перша різдвяна зірка, до хати заносили святковий сніп — Дідух — і примовляли: «Дідух — до хати, біда — з хати». Його плели з останнього снопа, тобто з останніх колосків, які зібрали на полі. На його виготовлення брали необмолочені колоски жита, вівса, пшениці. Їх прикрашали кольоровими стрічками та додавали зілля, адже дідух — це ще й оберіг для родини. До прикладу, мак оберігав від злих сил, а льон відповідав за те, аби цілий рік не боліла голова.
Слово «дідух» прийшло зі старослов’янської і в перекладі означає «дух предків». Його ще називали «дідом», «колядником», «колядою», «снопом-раєм». Символізує родоначальника сім’ї — Діда. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів дому. Це символ святого відродження живого, що є на світі. Це жертва кращого снопа природі та її силам і духам. Дідух міг мати три, п’ять чи сім ніг.
Стояти Дідух має аж до самого Водохреща — до 19 січня. А згодом його обробляли — обмолочували, зерно висівали, солому, за традицією, палили на дорозі. В наш час також можна висіяти зерно, хай і символічно. Ніколи не можна викидати Дідух на сміття — це прадавній символ не лише Різдва, а й зв’язок поколінь, що мусить тривати нерозривно, символ багатства та добробуту, спокою та життя.
Кутя
Зерна пшениці промити холодною водою, варити на малому вогні, поки не зм’якнуть. Промити мак, відцідити і перетерти в макітрі до появи молочка. Краще терти, додавши до нього 50 г цукру. Можна подрібнити мак, змоловши на м’ясорубці, у блендері або у кавомолці (сухий).
Зварені зерна пшениці додати в макітру з перетертим маком, перемішати, додати мед або цукор, подрібнені горіхи, промиті родзинки.
Грибна юшка з локшиною
Дрібно нарізати цибулю, натерти моркву і обсмажити на олії. Злити настій з грибів у миску. Гриби дрібно нарізати, покласти в каструлю. Додати цибулю з морквою, залити бульйоном і настоєм з-під грибів. Посолити і варити близько 1 год. Додати зелень. Локшину зварити.
Голубці з картоплею
Капусту запарити, відділити листки, зрізати грубі прожилки.
Сухі гриби замочити і зварити.
Картоплю натерти на грубій тертці, відтиснути рідину. Цибулю посікти і підсмажити на пательні, до цибулі додати нарізані гриби, смажити до готовності. Змішати картоплю і цибульку з грибами, посолити, поперчити.
Сформувати голубці, скласти їх у каструлю, дно якої вистелити капустяним листям. Зверху їх також накрити листям, залити підсоленою водою, в яку додати 3 ложки олії. Готувати голубці в духовці 1 год.
Різдвяні пампушки
Мінеральну воду підігріти, додати м’яке масло, щоб розтопилося, всипати цукор, розмішати, щоб розчинився, додати розкришені дріжджі, ванільний цукор, цедру, сіль, яйця, половину спирту і борошно. Замісити м’яке тісто, 10−15 хв. Дати тісту підійти, обім"яти і залишити, щоб ще раз підійшло. Сформувати кульки (36−37 штук), вкласти в них начинку і сформувати пампушки, залишити, щоб підійшли.
До холодної олії влити решту спирту і розігріти її. Смажити пампушки з двох боків, виймати спершу в друшляк, а потім на паперові серветки. За бажання — посипати цукровою пудрою.