Піст без шкоди для здоров’я
Замість м’яса — квасоля, горіхи, гриби, крупи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509108/pist.jpg)
З понеділка, 18 березня, розпочався Великий піст, який триватиме до 4 травня. Це досить серйозне випробування навіть для здорових людей. Говорячи мовою дієтології, під час посту впродовж 40 днів потрібно дотримуватися веганського типу харчування, що має на увазі обмеження тваринного білка. Медична спільнота у принципі не підтримує різких переглядів харчування у будь-який бік. Веганство в довгостроковій перспективі не найкраще впливає на організм — веганів завжди легко розпізнати навіть на вигляд: шкіра сіро- зеленого кольору, знижений м’язовий тонус. І ті, хто на цьому харчуванні давно, скаржаться на слабкість та втомлюваність.
Безумовно, для віруючих людей піст є не лише «особливою дієтою», а й духовною практикою. Тому слід скласти свій раціон так, щоб максимально зберегти фізичне здоров’я.
Кому не можна постити? Такий раціон не прийнятний насамперед для дітей, вагітних і жінок, що годують. Чимало жінок вступають у вагітність з дефіцитом різних речовин — тієї ж фолієвої кислоти та заліза, а ці компоненти дуже важливі для розвитку плоду. І цей дефіцит може спричинити розвиток патологій у новонароджених.
Ще одна група людей, для яких піст під забороною, — люди з низкою некомпенсованих захворювань (цукровий діабет, порушення роботи щитовидної залози, різні види ферментної недостатності…), а також літні люди. У всіх випадках потрібна більша кількість вітамінів і мікроелементів, а також регулярне надходження повного набору амінокислот. Веганство загрожує різким погіршенням стану здоров’я.
Основна проблема пісного раціону у нестачі білка. Щоб організм нормально функціонував, мають надходити одночасно за один прийом їжі всі амінокислоти у певному співвідношенні. Ці речовини є компонентами для будівництва білків організму: клітин, гормонів та ферментів. Комбінуючи тваринні та рослинні білки, можна значно легше отримати повний набір незамінних амінокислот. Виключно з рослинної їжі таку вибірку скомбінувати дуже складно.
Плюс до всього білки (особливо тваринні) дають ситість. Зниження їх кількості в раціоні нерідко призводить до підвищення апетиту та почастішання відчуття голоду. Втамувати його найпростіше за допомогою вуглеводів. Зазвичай в хід у цьому випадку йде будь-яка випічка. Не випадково під час посту багато хто не худне, а навпаки, набирає вагу.
Складаючи свій пісний раціон, максимально урізноманітнюйте комбінацію білкових продуктів. У раціоні обов’язково мають бути бобові, причому різних видів: квасоля, горох, нут, маш, сочевиця всіх сортів. Вони є не лише рекордсменами серед рослинної їжі за вмістом білка (до 28 г на 100 г), а й містять максимальну кількість незамінних амінокислот. Намагайтеся, щоб ці продукти були у щоденному меню. Зверніть увагу на горіхи та насіння (до 30 г білка на 100 г), гриби (до 4 г білка на 100 г) та цілозернові крупи (до 10−12 г білка на 100 г).
Контролюйте споживання вуглеводних продуктів. Адже вони все одно розщеплюються до глюкози. У щоденне меню можна включити близько 150 г цілозернових круп або макаронів, кілька скибочок цілозернового хліба.
Частими побічними ефектами пісного раціону стають порушення функцій шлунково- кишкового тракту. Пов’язано це з різким збільшенням рослинної їжі у харчуванні. Щоб цього уникнути, намагайтеся термічно обробляти овочі та фрукти, а споживання сирих рослинних продуктів зведіть до мінімуму. Можна їх трохи потушкувати у власному соку.
Голубці з квасолею та булгуром
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B1%D1%86%D1%96.jpg)
½ склянки булгуру, 1 качан пекінської капусти, 1 банка (480 г) квасолі, 1 цибулина, 2−3 ст. ложки олії, 3 ст. ложки томатного соусу, 3−5 гілочок петрушки, сіль, чорний мелений перець — до смаку.
Залити окропом булгур, накрити кришкою і залишити набухати на 20 хв.
Пекінську капусту розібрати на листя, вирізати грубу частину та тонко її нарізати.
Булгур змішати з квасолею, за потреби приправити сіллю та перцем. Загорнути листя пекінської капусти, формуючи невеликі голубці.
Цибулю дрібно нарізати і підсмажити у глибокому сотейнику на олії до м’якості. Додати нарізану пекінську капусту, перемішати і готувати на малому вогні 3−5 хв. Додати соус із базиліком, перемішати і готувати 2−3 хв.
Щільно вкласти голубці, залити 1 склянкою окропу. Накрити кришкою сотейник і готувати голубці 20 хв. Подавати, посипавши дрібно нарізаною петрушкою.
Якщо залишиться квасоля, додати її до соусу.
Картопляна запіканка з грибами
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpg)
5−6 великих картоплин, 6 ст. ложок оливкової олії, 500 г заморожених лісових грибів, 2 ст. ложки томатного соусу, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка сушеного орегано, 200 г свіжих печериць, 1 великий червоний солодкий перець, 1 велика цибулина, сіль, мелений чорний перець — до смаку.
Картоплю очистити й вимити. Бульби розрізати на четвертинки і перекласти у каструлю. Залити гарячою водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Трохи посолити і варити на середньому вогні 30 хв.
Коли картопля буде готова, воду злити, залишивши близько 100−150 мл. Додати в каструлю 2 ст. ложки оливкової олії і розім'яти товкачем на пюре.
Заморожені гриби викласти у друшляк, щоб розтанули. Томатний соус перемішати вінчиком із соєвим та 2 ст. ложками оливкової олії. Приправити цукром, орегано, сіллю та меленим перцем до смаку.
Гриби нарізати маленькими кубиками. Печериці протерти вологою серветкою та почистити. Нарізати маленькими кубиками і перемішати з лісовими.
Солодкий перець та цибулю дрібно нарізати. У пательні нагріти олію, що залишилася. Викласти у неї підготовлені овочі та підрум'янити впродовж 4 хв. Додати гриби і, помішуючи, смажити до випаровування рідини. Влити приготований соус і перемішати.
Гриби з овочами викласти у форму з антипригарним покриттям. Зверху розподілити картопляне пюре. Нагріти духовку до 180°C. Готувати запіканку 20 хв.
Щоб верх картопляної запіканки з грибами набув більш виразної скоринки, перед тим, як ставити в духовку, посипте її натертим сиром або змастіть сметаною (якщо це не суперечить вашим принципам, зрозуміло).
Картопляну запіканку з грибами подавайте на стіл неодмінно гарячою. Соусу до неї не потрібно, грибна начинка виходить досить соковитою.