Смугаста ягода: як приготувати кавун
Кавун допоможе оздоровити серце, знизити тиск, зняти болі у м’язах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/419614/kavun1.jpg)
Мабуть, немає людини, яка б не любила поласувати скибочкою солодкого соковитого кавуна. І їсти його можна щодня і досхочу, не побоюючись набрати зайвих кілограмів.
Тюрське слово «кавун» означає «диня», або «величезний огірок». І в цьому немає нічого дивного, тому що і кавун, і диня, і огірок належать до однієї родини — гарбузових. Свій родовід кавун веде від диких рослин тропічної Африки. У пустелі Наміб і напівпустелі Калахарі досі можна натрапити на зарості дикого кавуна. У Стародавньому Єгипті він був відомий ще 4000 років тому. В Україну кавун завезли у 8−10 століттях з Індії — за часів жвавої торгівлі з Київською Руссю.
Кавун — найкорисніша ягода, стільки вітамінів і мікроелементів немає в жодній іншій. Це вітамін А, вітаміни групи В, вітамін С, багато фруктових кислот, які омолоджують організм, очищають його.
Користь кавуна величезна для людей з атеросклерозом, ішемічною хворобою, тому що в ньому є калій і магній, які дуже добре діють на серцевий м’яз, заспокоюють його і чудово очищають судини, кров, лімфу. Також кавун збільшує потік сечі, не створюючи додаткового навантаження на нирки, що допомагає уникнути утворенню каменів. Кавун здатний поліпшити зір, знизити кров’яний тиск, зняти болі у м’язах, а також корисний для кісток, бореться з астмою і допомагає у випадку раку простати. Фахівці зазначають, що кавун може поліпшити стан шкіри, освіжає і зволожує її. Що дуже важливо, кавун можна їсти людям із цукровим діабетом, щоправда, лише у першій половині дня, і небагато. Кавун навіть сприяє зниженню ваги, підсилює статевий потяг та й просто піднімає настрій.
Щоб дати своєму організму відпочити, можна провести розвантажувальний день на кавунах. Упродовж дня раз на тиждень їсти лише кавун, останній прийом має бути о п"ятій вечора. Але це стосується здорових людей, розвантажувальні дні на кавунах не можна проводити дітям і людям із хронічними захворюваннями. Кількість кавуна у розвантажувальний день має бути приблизно 700 грамів на один прийом їжі.
Щоб придбати смачний кавун, уважно подивіться на пляму на шкірці — місце, на якому кавун лежав на землі. Вона має бути жовтою. Середні кавуни, досить важкі для свого розміру, будуть найсолодшими. Хвостик має бути сухим. Рецепти страв із кавуна діляться на кілька категорій. Кавунова м’якоть годиться для салатів, десертів і напоїв. Є рецепти приготування кавунів у соляному розчині. З кавунових шкірок готують цукати.
Овочевий салат із кавуном
З кавуна зрізати шкірку, очистити від зерняток, нарізати невеличкими шматочками. Огірки нарізати півкільцями, томати чері — на половинки. Маслини розрізати навпіл. Скласти все у глибоку миску, додати руколу, фету й, за бажання, нарізану тонкими кільцями цибулю. Посолити, поперчити, скропити лимонним соком, полити олією та перемішати.
Смажений кавун
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/kavun-smazhenyi.jpg)
1 кг кавуна, 1 ст. ложка олії, 1,5 ст. ложки меду, 1,5 ст. ложки лимонного соку.
Кавун нарізати трикутними скибочками. У чашці змішати олію, мед та лимонний сік, цією сумішшю змастити кавун. Викласти кавун на решітку над розпеченим вугіллям або на пательню-гриль і смажити по 7 хв з кожного боку (або поки на кавуні не з’являться коричневі смужки від решітки). Такий кавун можна їсти як самостійну страву.
Алкогольний сорбет із кавуном
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/kavun-sorbet.jpg)
¼ великого кавуна, 3 ст. ложки соку лайма або лимона, 2 ст. ложки горілки, 1/3 склянки цукрової пудри, 1 ст. ложка подрібненого базиліку.
З кавуна зрізати шкірку, вийняти зернята. Нарізати кубиками і збити блендером до однорідності. Додати сік лайма або лимона, горілку та цукрову пудру, знову збити. Додати базилік і добре перемішати. Перекласти пюре у контейнер, закрити кришкою і поставити в морозилку. Через годину ретельно перемішати. За годину ще раз повторити процедуру. І так кілька разів.
Маринований кавун
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/kavun-marynovanyi.jpg)
1,5−2 кг кавуна, 2−3 зубчики часнику, 50 мл оцту 9%. Для маринаду: 1 літр води, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі.
Для маринування годиться кавун, який вам не смакує, — недостиглий і не солодкий. Розрахунок — на одну трилітрову банку. Кавун добре помити, нарізати. Шкірку можна не очищати. Банки вимити і простерилізувати. В окремій каструльці прокип"ятити кришки. На дно банки покласти очищений часник, потім — нарізаний кавун. Закип’ятити воду і залити вміст банки, накрити кришкою, накрити рушником. Залишити на 40 хвилин. Потім воду злити за допомогою спеціальної кришечки з дірочками. Виміряти літраж води, що була у банці. Таку ж кількість чистої води закип’ятити разом з цукром і сіллю. Приблизно на трилітрову банку йде 2 л маринаду. У банку влити 50 мл оцту, долити маринад, щоб вода стікала через край. Закрити. Перевернути банку кришкою донизу, накрити на дві доби. Зберігати можна і в квартирі.