Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трояндове варення – безцінний скарб. Рецепти від «Високого Замку»  

Має бактерицидні, антивірусні і антигрибкові властивості

Покваптеся приготувати варення з пелюсток чайної троянди, як у нас кажуть — карпатської ружі. Його навіть варити не треба — просто розтерти з цукром. І зберігати у холодильнику як безцінний скарб.

Родичку шипшини з давніх- давен використовували у рецептах різного зілля. Ма­зями і настоянками на пелюст­ках троянди лікували хвороби очей, ясен та шкіри. Римляни вважали троянду запорукою по­дружньої вірності чоловіка і ви­користовували у приготуван­ні страв. А Клеопатра приймала ванни краси з молока, бджоли­ного воску та трояндової олії.

Головна відмінність чайної троянди — надзвичайний аро­мат завдяки великому вмісту у пелюстках ефірних олій. Нау­ка підтверджує, що в ароматних трояндах є чи не вся таблиця Менделєєва. Цілющі властивос­ті мають саме пелюстки. У них чимало вітамінів, корисних ре­човин, лимонна і яблучна орга­нічні кислоти. Збирати пелюстки найкраще у суху погоду, рано- вранці або ввечері, коли не­має прямих сонячних променів. Можна їх також висушити у тіні, у бутонах або пелюстками, дода­вати до чаю чи компоту.

Усі цілющі властивості пе­люсток вбирає в себе й аро­матне трояндове варення. Воно здатне очистити організм від токсинів. Має бактерицидні, ан­тивірусні і антигрибкові власти­вості. Тому його часто застосо­вують у випадках захворювань горла, носоглотки і ротової по­рожнини, стоматиту. А також для зміцнення імунітету за ін­фекційних захворювань шлун­ково-кишкового тракту. Має се­чогінну властивість, тому лікує захворювання нирок і набряки. Хороший засіб від дизентерії, діареї, очищає печінку і жовчний міхур, сприяє утворенню жовчі. Регулює цикл і допомагає за бо­лючої менструації. Допомагає від безсоння, депресії і втоми.

Застосування цілющих влас­тивостей варення виправдане також у лікуванні дітей з ангіною, слабким імунітетом, за авітамі­нозу і простуди.

З квітів готують джеми, кон­фітюри і в Європі, і у країнах Сходу. У Туреччині трояндо­ве варення знають як гюльбе­шекер, або більш відома назва — «дамські солодощі». Можли­во, за унікальні омолоджуваль­ні властивості, бо має здатність підтримувати жіноче здоров’я.

В Україні без варення з кар­патської ружі не обійтися на Різдво — до Святвечора з ним смажать пампухи, готують зави­ванці, рогалики, ложечку варен­ня додають до маківника. Тому хоча б маленька баночка цих ла­сощів неодмінно має бути в хо­лодильнику. Його можна виміша­ти з будь-яким густим повидлом: яблучним, абрикосовим, вишне­вим і цією сумішшю начиняти ви­пічку. Аромат трояндового ва­рення такий стійкий, що навіть у цьому випадку його можна роз­різнити з-поміж інших.

Ружа, перетерта з цукром

1 склянка пелюсток чайної троянди (Rosa rugosa — тро­янда зморшкувата, буває двох кольорів — рожева і чер­воно-фіолетова), 1 склянка цукру, 1 ст. ложка лимонного соку або на кінчику ножа ли­монної кислоти.

Квіти обривати бажано вран­ці, неодмінно мають бути сухи­ми. Якщо квіток мало, складати у пакет і зберігати в холодильни­ку кілька днів. Коли матимете до­статню кількість, можна готувати. Квітки перебрати, очистити від чашолистків. Бажано відрізати білі кінчики у пелюсток, але якщо їх багато, то це не вдасться. Тому просто ретельно перебрати і за­сипати цукром, розтерти, най­краще у макітрі макогоном. Але можна збити блендером на од­норідну масу або разом з цукром змолоти на м’ясорубці із густим ситечком. Додати лимонний сік або трішки лимонної кислоти і ретельно вимішати. Варення го­тове. Залишити на годину, щоб цукор розчинився. Тоді скушту­вати на смак і перекласти у ба­ночку, на дно і зверху на варення всипати по ложечці цукру, закри­ти пластиковою кришкою і збе­рігати у холодильнику. Можна зверху на варення покласти па­пірець, змочений у спирті. До ва­рення можна додати кілька ло­жок коньяку або цедру лимона. Або обидва складники, це до­дасть варенню особливих ноток. Якщо розтерти таке варення з подрібненими горіхами у пропо­рції 1:1, то матимете чудову на­чинку для рогаликів. Хто любить пряний смак, може додати тріш­ки меленої кориці і гвоздики.

Трояндовий лікер

1 утрамбована літрова банка пелюсток рожі, 2 літри окропу, 750 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 0,5 літра спирту.

Пелюстки перебрати, добре утрамбувати у літрову банку, пе­ресипати у каструлю і залити окропом. Залишити на ніч, на­кривши каструлю кришкою, щоб пелюстки запарилися. Відціди­ти, у настій додати цукор, хто не любить солодких напоїв, можна додати менше цукру, лимонну кислоту і помішувати, щоб цукор розчинився. Тоді влити спирт, перемішати і перелити у 3-лі­трову банку. Закрити кришкою і залишити на кілька днів, щоб смаки поєдналися.

Схожі новини