Передплата 2025 «Добра кухня»

Авокадо — джерело чоловічої сили: зміцнює нервову систему, відновлює діяльність серця та судин

Багато хто вважає авокадо фруктом, хоча насправді з ботанічного погляду це ягода. Авокадо багате на поживні речовини, яких не вистачає у раціоні багатьох людей: магній, вітаміни B6, C, E і фолієву кислоту. Лише половинка авокадо містить 10% денної норми калію

Переваги авокадо почи­наються з його смаку. Гур­мани сучасної кухні, при­хильники здорового способу життя та провідні дієтологи від­значають схожість продукту із сумішшю вершкового масла з пюре із зелені. А деяким людям вдається помітити, що смак аво­кадо нагадує кедрові горішки.

Авокадо містить у собі більше калію, ніж банан. Не лише плід, а й його олія мають у собі вели­ку кількість ненасичених жирних кислот на кшталт олеїнової, що входить також до складу олив­кової олії. Олеїнова кислота ко­рисна для серця, нормалізує обмін речовин в організмі, бо­реться з клітинами раку.

Фрукт допомагає позбутися підвищеного рівня холестери­ну, сприяє захисту від шкідливо­го впливу на печінку та шлунок. За регулярного вживання цьо­го плоду у людини спостеріга­ється збалансованість показни­ків крові. Плід також допомагає нормалізувати тригліцериди у крові. Свіжі плоди дерева зміц­нюють нервову систему, віднов­люють діяльність серця та су­дин, допомагають покращити зір та функцію головного мозку, запобігають гепатиту та загою­ють виразки.

А ще авокадо — джерело чо­ловічої сили, оскільки дає мож­ливість збільшити кількість сперматозоїдів, підвищує об'єм тестостерону та рятує від се­чостатевих інфекцій. Крім того, його плоди роблять стійкішим імунітет, позитивно впливають на суглоби, усувають неприєм­ний запах із рота. Завдяки наяв­ності фруктози авокадо ідеаль­но підходить особам, які мають діабет. Зрештою, фрукт під­вищує тонус шкіри, роблячи її більш стійкою до дії шкідливого ультрафіолету.

Авокадо у повсякденному ра­ціоні сприяє споживанню люди­ною меншої кількості калорій. Почуття ситості після переку­су авокадо зберігається значно довше. Також корисний фрукт містить багато клітковини і мало вуглеводів. Це допомагає худ­нути.

Безперечно, їсти авока­до найкраще свіжим. Але мож­на поєднувати його з мор­ськими продуктами, куркою та лимоном. Стиглий плід актив­но застосовують у кулінарії: у холодних стравах, салатах, у бу­тербродах, приготуванні соу­су «гуакамоле», у ролі начинки для вегетаріанських суші, як до­даток до солодких кремів та мо­лочного коктейлю.

Салат з рисом, квасолею й авокадо

200 г дикого рису, 200 г ва­реної білої квасолі, 1 авока­до, 6 редисок, 20 г шпина­ту, 50 г зеленої цибулі, 30 мл лимонного соку, 4 ст. ложки оливкової олії Extra Vergine, 2 г сушеного перцю чилі, сіль і мікрозелень — до смаку.

Зварити дикий рис відпо­відно до інструкції на упаковці і дати йому охолонути.

Розрізати навпіл авокадо, вийняти кісточку, м’якуш вийня­ти ложкою і нарізати. Посолити і скропити лимонним соком.

Авокадо змішати у мисці з рисом, зеленою цибулею, роз­різаними навпіл редисками і квасолею.

Для заправки змішати олив­кову олію, лимонний сік, плас­тівці чилі, сіль. Перемішати з підготовленими інґредієнтами, прикрасити мікрозеленню і по­давати.

Тости з паштетом із авокадо

4 скибочки цілозернового хліба, 1 авокадо, 1−2 огірки, 4 помідори чері, 1 ст. ложка лимонного соку, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 гілочка ба­зиліку, морська сіль, меле­ний чорний перець.

Хліб підсушити у тостері. По­мідори чері нарізати кружаль­цями, огірки — вздовж тонкими стрічками ножем для чищення овочів.

Розрізати авокадо вздовж навпіл, вийняти кісточку, очис­тити. М’якуш покласти у миску, додати лимонний сік, оливкову олію, сіль і перець, розім'яти ви­делкою на пюре.

На кожен тост покласти тов­стий шар паштету з авокадо, огірки та помідори чері. Посипа­ти дрібно нарізаним базиліком і одразу подавати.

Головне, вибрати стигле та м’яке авокадо, щоб його було легко розім'яти ложкою на кашу і мало воно пікантний го­ріховий присмак. Лимон до­поможе масі не потемніти. Прикрасити можна й іншою зе­ленню, до смаку.

Закуска з сиру й авокадо

1 ч. ложка цедри лимона, 1 стигле авокадо, 1 невели­кий пучок кропу, 250−300 г кисломолочного сиру, 8 ве­ликих листків салату латук, сіль.

Авокадо розрізати навпіл, вийняти кісточку, очистити від шкірки. М’якуш дрібно нарізати. Кріп вимити, обсушити та посік­ти. Додати до сиру авокадо, кріп та лимонну цедру, посолити до смаку. Перемішати.

Салат вимити, обсушити. По­класти по 1,5 ст. ложки сиру з авокадо у центр кожного лис­точка. Злегка притиснути рука­ми.