Авокадо — джерело чоловічої сили: зміцнює нервову систему, відновлює діяльність серця та судин
Багато хто вважає авокадо фруктом, хоча насправді з ботанічного погляду це ягода. Авокадо багате на поживні речовини, яких не вистачає у раціоні багатьох людей: магній, вітаміни B6, C, E і фолієву кислоту. Лише половинка авокадо містить 10% денної норми калію
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528960/avokado.jpg)
Переваги авокадо починаються з його смаку. Гурмани сучасної кухні, прихильники здорового способу життя та провідні дієтологи відзначають схожість продукту із сумішшю вершкового масла з пюре із зелені. А деяким людям вдається помітити, що смак авокадо нагадує кедрові горішки.
Авокадо містить у собі більше калію, ніж банан. Не лише плід, а й його олія мають у собі велику кількість ненасичених жирних кислот на кшталт олеїнової, що входить також до складу оливкової олії. Олеїнова кислота корисна для серця, нормалізує обмін речовин в організмі, бореться з клітинами раку.
Фрукт допомагає позбутися підвищеного рівня холестерину, сприяє захисту від шкідливого впливу на печінку та шлунок. За регулярного вживання цього плоду у людини спостерігається збалансованість показників крові. Плід також допомагає нормалізувати тригліцериди у крові. Свіжі плоди дерева зміцнюють нервову систему, відновлюють діяльність серця та судин, допомагають покращити зір та функцію головного мозку, запобігають гепатиту та загоюють виразки.
А ще авокадо — джерело чоловічої сили, оскільки дає можливість збільшити кількість сперматозоїдів, підвищує об'єм тестостерону та рятує від сечостатевих інфекцій. Крім того, його плоди роблять стійкішим імунітет, позитивно впливають на суглоби, усувають неприємний запах із рота. Завдяки наявності фруктози авокадо ідеально підходить особам, які мають діабет. Зрештою, фрукт підвищує тонус шкіри, роблячи її більш стійкою до дії шкідливого ультрафіолету.
Авокадо у повсякденному раціоні сприяє споживанню людиною меншої кількості калорій. Почуття ситості після перекусу авокадо зберігається значно довше. Також корисний фрукт містить багато клітковини і мало вуглеводів. Це допомагає худнути.
Безперечно, їсти авокадо найкраще свіжим. Але можна поєднувати його з морськими продуктами, куркою та лимоном. Стиглий плід активно застосовують у кулінарії: у холодних стравах, салатах, у бутербродах, приготуванні соусу «гуакамоле», у ролі начинки для вегетаріанських суші, як додаток до солодких кремів та молочного коктейлю.
Салат з рисом, квасолею й авокадо
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%20%D0%B7%20%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BC%2C%20%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%8E%20%D0%B9%20%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE.jpg)
200 г дикого рису, 200 г вареної білої квасолі, 1 авокадо, 6 редисок, 20 г шпинату, 50 г зеленої цибулі, 30 мл лимонного соку, 4 ст. ложки оливкової олії Extra Vergine, 2 г сушеного перцю чилі, сіль і мікрозелень — до смаку.
Зварити дикий рис відповідно до інструкції на упаковці і дати йому охолонути.
Розрізати навпіл авокадо, вийняти кісточку, м’якуш вийняти ложкою і нарізати. Посолити і скропити лимонним соком.
Авокадо змішати у мисці з рисом, зеленою цибулею, розрізаними навпіл редисками і квасолею.
Для заправки змішати оливкову олію, лимонний сік, пластівці чилі, сіль. Перемішати з підготовленими інґредієнтами, прикрасити мікрозеленню і подавати.
Тости з паштетом із авокадо
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D0%A2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%20%D0%B7%20%D0%BF%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC%20%D1%96%D0%B7%20%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE.jpg)
4 скибочки цілозернового хліба, 1 авокадо, 1−2 огірки, 4 помідори чері, 1 ст. ложка лимонного соку, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 гілочка базиліку, морська сіль, мелений чорний перець.
Хліб підсушити у тостері. Помідори чері нарізати кружальцями, огірки — вздовж тонкими стрічками ножем для чищення овочів.
Розрізати авокадо вздовж навпіл, вийняти кісточку, очистити. М’якуш покласти у миску, додати лимонний сік, оливкову олію, сіль і перець, розім'яти виделкою на пюре.
На кожен тост покласти товстий шар паштету з авокадо, огірки та помідори чері. Посипати дрібно нарізаним базиліком і одразу подавати.
Головне, вибрати стигле та м’яке авокадо, щоб його було легко розім'яти ложкою на кашу і мало воно пікантний горіховий присмак. Лимон допоможе масі не потемніти. Прикрасити можна й іншою зеленню, до смаку.
Закуска з сиру й авокадо
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%20%D1%81%D0%B8%D1%80%D1%83%20%D0%B9%20%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE.jpg)
1 ч. ложка цедри лимона, 1 стигле авокадо, 1 невеликий пучок кропу, 250−300 г кисломолочного сиру, 8 великих листків салату латук, сіль.
Авокадо розрізати навпіл, вийняти кісточку, очистити від шкірки. М’якуш дрібно нарізати. Кріп вимити, обсушити та посікти. Додати до сиру авокадо, кріп та лимонну цедру, посолити до смаку. Перемішати.
Салат вимити, обсушити. Покласти по 1,5 ст. ложки сиру з авокадо у центр кожного листочка. Злегка притиснути руками.