Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шпинат заповнить дефіцит йоду в організмі (Рецепти від «Високого Замку»)

Вітаміни не втрачаються й після термічної обробки

Шпинат не даремно вважають суперфудом — поживніший і багатший на вітаміни овоч складно знайти. Всупереч поширеній думці, шпинат насправді є овочем, а не зеленню.

Батьківщиною шпинату вважають Персію, де його вперше почали спеціаль­но розводити. До Європи рос­лина потрапила ще в серед­ні віки, а в нас вживати шпинат почали не так давно — лише двісті років тому. В арабських країнах шпинат є такою ж важ­ливою культурою, як у нас — ка­пуста.

Шпинат дуже поживний за­вдяки високому вмісту білка — більше його лише у молодому горошку і квасолі. Такий рос­линний білок легко засвоюється і надовго насичує.

Шпинат — рекордсмен за вмістом калію, заліза і марган­цю. Його рекомендують людям з недокрів’ям і у відновлюваль­ний період після хвороби. Шпи­нат має легку протизапальну, проносну і сечогінну дію, тому ефективний при набряках.

Також чимало у шпинаті йоду, що корисно для жителів облас­тей з дефіцитом цього мікроелемента.

Шпинат корисний при авіта­мінозі, нервовому виснаженні, рахіті, туберкульозі, цукровому діабеті. Високий вміст кліткови­ни допоможе посилити перис­тальтику кишківника, боротися із закрепами і прискорити мета­болізм під час схуднення.

Зелене листя містить хлоро­філ, тому шпинат поліпшує мі­кроциркуляцію, перешкоджає згущенню крові і жовчі. Дуже корисний шпинат для вагітних і вегетаріанців. Включивши цей овоч у меню, ви поліпшите зір і підвищите розумові здібності, а ще він запобігає розвитку онко­логічних захворювань.

Не можна зловживати шпи­натом людям із хворобами ни­рок, сечовивідних шляхів, пода­грою, ревматизмом.

Зі свіжого молодого лис­тя шпинату готують салати — він поєднується з помідорами, огірками, зеленню, картоплею, а також з іншими продуктами: м’ясом, яйцями, горіхами, гри­бами, сиром. Оскільки у шпи­нату досить прісний смак, то неодмінно слід додавати спе­ції — перець, мускатний горіх. Старіше, грубувате листя кра­ще варити на парі або тушку­вати. Стійкому смарагдовому кольору не страшна термічна обробка.

Сік шпинату використовують як харчовий барвник, додають у креми, морозиво, тісто для пельменів і навіть локшину.

Картопляна запіканка зі шпинатом

600 г картоплі, 500 г свіжого шпинату, 2 пучки петрушки, 100 г твердого сиру, 4 яйця, 50 г м’якого вершкового мас­ла, 3 ст. ложки вершкового масла, мускатний горіх, сіль і перець.

Картоплю очистити, звари­ти у підсоленій воді, злити воду, пом’яти на пюре. Яйця зби­ти з маслом і змішати з карто­пляним пюре. В іншій каструлі закип’ятити підсолену воду, по­класти в неї промитий шпинат на 2 хв, відкинути на друшляк, обли­ти холодною водою, відтиснути. З петрушки зі шпинату зробити пюре за допомогою блендера. Посолити, поперчити, додати мускатний горіх. Пюре з шпина­ту змішати з ¾ натертого сиру, найкраще пармезану. У змащену маслом форму викласти карто­плю і запікати в духовці 20 хв. По­тім на картоплю покласти пюре зі шпинату, посипати натертим си­ром, зверху покласти шматочки вершкового масла і запікати до утворення скоринки.

Рулетики зі шпинатом

200 г борошна, 2 жовтки, 1 ст. ложка води. Начинка: 500 г шпинату, 200 г кисло­молочного сиру, 50 г твер­дого сиру, 25 г вершкового масла, сіль і перець. Крім того: 50 г вершкового масла, 70 г твердого сиру.

Тісто. Всипати борошно з сіл­лю на стільницю, зробити все­редині ямку, влити в неї жовтки, воду, розмішати. Замісити елас­тичне тісто, воно має бути до­сить тугим, місити 10−15 хв. Го­тове тісто має не прилипати до стільниці і ледь блищати. Зро­бити з тіста кулю, загорнути у плівку і залишити при кімнатній температурі на 20 хв. Начин­ка. Шпинат перебрати, проми­ти і бланшувати в окропі кіль­ка хвилин, облити холодною водою і відтиснути. Подрібни­ти. З’єднати з протертим че­рез сито кисломолочним си­ром, натертим твердим сиром, сіллю і перцем. Розкачати тіс­то на пласт 20×55 см, за потре­би можна розтягнути його ру­ками. Викласти тісто на рушник або скатертину. Рівномірно роз­поділити на тісті начинку, скру­тити рулетом. Загорнути рулет у тканину, добре зав’язати краї, щоб рулет був туго зафіксова­ний. Помістити його у ємність відповідного розміру з окро­пом і варити на малому вогні 30 хв. Можна перевертати рулет під час варіння. Вийняти рулет з води, зняти тканину, наріза­ти на шматочки, скласти у фор­му, змащену маслом, посипати натертим сиром, шматочками масла і запікати у розігрітій до 200 °C духовці15−20 хв.

Схожі новини