Передплата 2024 ВЗ

Кашлюк — не завжди тільки дитяча хвороба

Захворюваність на кашлюк на Львівщині зросла у 21,5 раза!

Фото: pexels
Фото: pexels

Усередині липня у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувало 37 пацієнтів, хворих на кашлюк. Більшість з них — немовлята, яким ще немає року.

Про це під час брифінгу повідомив експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з інфекційних хвороб Андрій Орфін (на фото). За словами фахівця, восьмеро пацієнтів — віком від 30 до 60 днів, з них двоє - в реанімації.

Медики наводять тривожні циф­ри: протягом шести місяців 2024 року зареєстрували 459 випад­ків. З них 124 — у травні, а у червні - 95 нових. Найбільше хворих у Львівському, Золочівському і Стрийському районах. За рекомендації Європейського Союзу, 1 випадок на 100 тисяч населення на Львівщині зараз показник понад 5 на 100 тисяч населення. Це надзвичайно багато, і ця небезпечна тенденція, на жаль, збе­рігається.

Серед недужих на кашлюк — близько восьми відсотків становлять дорослі від 18 років. Їх не завжди обстежують, тому що звикли — кашлюк — дитяча хвороба. Але це не так. Якщо дорослі кашляють від 14 діб і довше, це є підставою обстежити на кашлюк та лікуватися. Власне, дуже часто немовлята заражаються бактерією, яка викликає кашлюк, від старших се­стричок та братиків і від дорослих.

Андрій Орфін сказав, що одним із па­цієнтів, хворих на кашлюк, навіть був 23-річний юнак, у якого кожне вставання з ліжка провокувало такий кашель, від яко­го хлопець втрачав свідомість і його дово­дилося реанімувати.

Єдиним засобом рятування від каш­люку, наголошують медики, є вакци­нація, яка до того ж безплатна. Дітей вакцинують у два, чотири, шість та 18 місяців і у шість років. Починаючи з шес­ти років, щеплення від кашлюку стає рекомендованим і може проводитися лише за кошти громадян, підприємств та установ.

Андрій Орфін наголосив: «Щеплення важливе не лише для дітей, а й для дорос­лих. Його можна робити один раз на 10 років. Вакцинація не дає довічного імуні­тету. Але якщо вакциновані захворіють, то перенесуть хворобу легше й залишаться живими та не матимуть ускладнення».

Коротко про кашлюк. Він розпочина­ється як ГРЗ, але з часом переходить у важкий раптовий та гучний кашель, який може призводити до зупинки дихання та втрати свідомості. Кашель може тривати до ста днів.

Інкубаційний період хвороби, тобто від зараження до перших клінічних ознак, може становити від семи до чотирнадцяти днів або й довше. Якщо людина приймає лікування, то через п’ять днів вона вже не є небезпечною для оточення. Якщо ж не лікується, то може інфікувати інших впро­довж трьох тижнів.

Будьте обачні та бережіть себе і своїх дітей!

Схожі новини