Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львівській області від початку року діагностували 459 випадків кашлюку

  • 14.07.2024, 18:20
  • 382

Мешканців Львівщини закликають зробити профілактичні щеплення проти кашлюку, дифтерії та правця

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

У 2024 році захворюваність на кашлюк в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла у 21,5 разів. Зважаючи на тенденції цієї хвороби, є ймовірність зростання випадків захворювання і в подальшому.

Про це йшлося на брифінгу, що відбувся у Львівській ОВА.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталії Літвінської, це пояснюють періодичністю спалахів цієї хвороби кожних 3−5 років, що якраз припадає на 2023−2024 роки, нетривалий імунний захист від кашлюку — 5−8 років, зниженням рівня вакцинації в період пандемії COVID-19 та після повномасштабного вторгнення рф на територію України.

«На Львівщині зросла кількість хворих на кашлюк. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, цьогоріч випадків захворювання зафіксували у 21 раз більше. З початку 2024 року у Львівській області діагностували 459 випадків кашлюку. У травні було 124 випадки, у червні - 95 нових випадків. Найбільше хворих у Львівському, Золочевському і Стрийському районах. При рекомендації Європейського Союзу 1 на 100 тисяч населення — повинен бути показник захворюваності, на Львівщина зараз має показник понад 5 на 100 тисяч населення. Це надзвичайно багато і небезпечна тенденція зберігається», — зазначила Наталія Літвінська.

Упродовж останніх років показники охоплення щепленнями проти кашлюку, дифтерії, правця, відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні, були недостатніми для забезпечення епідемічного благополуччя в країні. По жодному виду щеплень не досягли показника 95% - необхідного для створення колективного імунітету, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко розповіла що щеплення на сьогоднішній день — це єдиний дієвий метод профілактики. Групу найбільшого ризику становлять немовлята до 2-х місяців, оскільки щеплення розпочинаються з 2-х місячного віку. Саме тому вагітним у період з 16 по 32 тиждень вагітності, необхідно провакцинуватися від кашлюку. Якщо вагітність щороку — щороку робимо щеплення! Найближчому оточенню теж слід провакцинуватись щоб створити ефект «Кокона» навколо дитини.

Також звертаю увагу, що Кашлюк — це не лише дитяча хвороба. Дорослі хворіють теж, не завжди звертаючись до лікаря, проте, можуть стати джерелом інфекції для дітей. Дорослі старше 60 років з хронічними захворюваннями легень теж є в групі ризику через високий ризик ускладнень.

Станом на 1 травня цього року охоплення щепленнями у Львіській області становить:

  • у віці до 1 року — 34,7%;
  • у віці 18 місяців — 29,8%;
  • у віці 6 років — 19,6%;
  • у віці 16 років — 16,3%;
  • серед дорослого населення — 15,8% з тих кому слід вакцинуватись цьогоріч.

Також в області існує ймовірність зростання захворюваності на дифтерію та правець. У зв’язку з низькими відсотками охоплення профілактичними щепленнями проти цих інфекційних хвороб, як дитячого, так і дорослого населення, зростає кількість осіб, які незахищені від цих захворювань, що може послужити причиною виникнення спалахів дифтерії та розповсюдженню цієї інфекції, а також зростанню захворюваності на правець.

За 2023 рік охоплення профілактичними щепленнями згідно з Календарем профілактичних щеплень проти дифтерії, кашлюку та правця у Львівській області вакциновано:

  • у віці до 1 року — 76%;
  • у віці 18 місяців — 67%;
  • у віці 6 років — 55,3%;
  • у віці 16 років — 58,7%;
  • серед дорослого населення — 40,1%.

«Щеплення важливе не лише для дітей. Дорослим рекомендуємо робити вакцинацію кожних 10 років. Вакцинація не лише захищає вас від хвороби, але й допомагає запобігти її поширенню серед дітей та осіб зі зниженою імунною системою», — наголосив експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з інфекційних хвороб Андрій Орфін.

Схожі новини