Передплата 2024 ВЗ

В Україні стрімко зростає захворюваність на кашлюк

За інформацією, опублікованою Центром громадського здоров’я України, за перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, 95,9% усіх хворих — діти дошкільного та раннього шкільного віку, 4,1% - дорослі. Випадки смерті немовлят від кашлюку було зафіксовано в Україні 2023 року, коли загинула 2-місячна дитина на Волині та 3-місячна на Рівненщині

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Вакцинація немовлят проти кашлюку входить до Національної програми імунізації та забезпечується коштом держави. Щеплення проводиться в 2, 4, 6 та 18 місяців комплексними вакцинами, що захищають також проти інших інфекційних хвороб. Попри регулярні заклики медиків до вакцинації від цієї недуги, інфекція й надалі вражає дітей.

Кашлюк — інфекційне захворювання дихальних шля­хів, викликане бактерією — паличкою Борде-Жангу. Ця паличка практично не живе у зовнішньому середови­щі, тому заразитися можна лише від хворої людини, а пе­редача інфекції відбувається повітряно-крапельним шля­хом — під час кашлю та чхання. Небезпечною особливістю кашлюку є повна відсутність до нього вродженого імунітету — захворіти на цю хворобу може навіть новонароджений. Інкубаційний період у середньому становить п’ять-дев'ять днів, однак хворий заразний для оточення за тиждень до появи кашлю і 3 тижні опісля.

«Кашлюк найбільш небезпечний для дітей перших років життя, а особливо — перших місяців життя. Так було, так є і так буде в найближчому майбутньому. Навіть у ті часи, коли на кашлюк хворіли набагато частіше, все одно найбільший тягар цього захворювання лягав на ді­тей першого півріччя життя. Саме в цьо­му віці реєструється найбільша кількість смертей від кашлюку. Наприклад, на початку ХХ ст. 8 з 10 дітей не доживали до 2 років, з них — 1−2 дітей помирали через кашлюк. Якраз через такі обста­вини календар щеплень від початку і був побудований таким чином, аби якомога раніше надати захист дитині від тяжко­го перебігу кашлюку. Саме тому багато країн розпочинають планову вакцина­цію проти кашлюку з 2 місяців життя, і зсув введення першої дози вакцини в Україні також відбувся: з 3 місяців у попередньому календарі щеплень на 2 місяці у чинному», — розповідає лікар-інфекціоніст, к.м.н., голова Національної технічної групи екс­пертів з імунопрофі­лактики, провідний експерт Національ­ного порталу з іму­нізації Федір Лапій.

У немовлят кашель може не про­являтися — але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час — ап­ное — про що може свідчити посинін­ня обличчя. Тож за перших симптомів апное негайно зверніться до лікаря! За важкого перебігу кашлюк може ви­кликати ускладнення: ларингіт (за­палення гортані) зі стенозом гортані (помилковий круп); бронхопневмонію (спостерігається у 15−20% усіх хворих до 1 року); патологічні зміни в роботі центральної нервової системи, викли­кані гіпоксією. А ще — судоми і ураження головного мозку. Дітей старшого віку зазвичай лікують вдома. Втім, усе зале­жить від важкості захворювання. Тому що ускладнення можуть загрожувати і більш дорослим дітям.

Хвороба починається як ГРВІ. Через 5−8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почерво­ніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Період до появи звичайних кашлюкових нападів кашлю минає, зазвичай, без температури, з нежитем і покашлюванням. Протягом усього часу дитина продовжує відвідувати садочок чи школу. Як наслідок, інфіковані діти встигають заразити практично всіх зі свого оточення.

За словами керівниці Львівського обласного центру контролю та про­філактики хвороб МОЗ Наталії Іван­ченко, вакцинація — єдиний метод про­філактики від цієї хвороби. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 мі­сяців (чотири щеплення). Вакцинацію проти кашлюку проводять усі країни світу.

«Важливо розуміти, що побічні ре­акції на щеплення у вигляді підвищення температури тіла, болю та почервонін­ня в місці введення вакцини є варіантом норми та можливі після використання як вакцини, отриманої коштом держа­ви, так і вакцини, за яку батьки запла­тили власним коштом в аптеці чи при­ватній клініці», — зазначає інфекціоніст Ф. Лапій.

Центр Громадського здоров’я МОЗ повідомляє: для вакцинації проти каш­люку на першому році життя можуть використовувати вакцини як з ацелю­лярним (АаКДП), так і з цілоклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Та­кож від кашлюку потрібно вакцинувати­ся вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхід­но, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя і до отримання вакцини.

Рекомендації батькам

Для того, щоб вберегти дитину від кашлюку, вона повинна отримати реко­мендований курс щеплень. Якщо у сім'ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам’ятайте, що старші діти, які не отри­мали всіх щеплень від кашлюку, несуть загрозу немовляті.

Якщо дитині поставили діагноз «каш­люк», ви повинні дотримуватися пра­вил, які полегшать перебіг хвороби:

  • дитина повинна перебувати у ти­хій, мало освітленій кімнаті
  • регулярно перевітрюйте кімнату
  • годувати хворих дітей слід малими порціями, після нападу кашлю
  • бережіть дитину від впливу подраз­ників, що провокують напади кашлю.

Важливо не залишати дитину під час нападу на самоті. Коли він почався, по­трібно посадити дитину на коліна та тримати, трішки нахиливши вперед. Ви повинні бути біля дитини, поки вона не почне рівномірно дихати після кашлю. Спіть з дитиною в одній кімнаті, щоб під час нападу кашлю бути поруч. Батьки по­винні вміти визначати частоту серцебит­тя, дихання, тривалість нападу кашлю та дотримуватися рекомендацій лікаря.

Схожі новини