Антиоксиданти: природні захисники організму та борці зі старінням
Про антиоксиданти, непримиренних борців зі старінням та вірних захисників організму, говорять уже не перший рік. Їх цінують насамперед за здатність нейтралізувати вільні радикали — особливі частки, які можуть ушкоджувати клітини
![](https://img.wz.lviv.ua/fArS7sj4OWPEZO5dVR17FldC4Xs=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/527835/antyoksydanty.jpg)
У світі все складається з атомів, зокрема й наше тіло. Атом, своєю чергою, можна уявити як ядро, яке оточують електрони. Зазвичай у кожного електрона є пара, а ось у вільному радикалі її не вистачає, і один чи навіть кілька електронів залишаються на самоті. Через це радикал стає активним і будь-що намагається отримати недостатнє. Він просто забирає електрон в інших атомів. Потім історія повторюється: тепер уже «пограбована» частка стає нестабільним радикалом.
Підсилюють утворення вільних радикалів куріння, алкоголь, надмірна засмага, стреси, брудне повітря. Намагайтеся звести шкідливі чинники до мінімуму.
Цілком припинити утворення вільних радикалів не можна, та й не потрібно: це природний процес. Такі частки утворюються в організмі щомиті: під час дихання, травлення, в результаті обміну речовин, роботи імунної системи. Проблеми виникають, лише коли їх стає надто багато. У такій ситуації вони здатні пошкоджувати ДНК клітин, білкові структури — загалом завдавати шкоди. Доведено, що з надлишком вільних радикалів пов’язано чимало серцево-судинних захворювань, деякі види онкології. Негативно впливає надмірне утворення радикалів і на зовнішній вигляд, прискорюючи старіння шкіри.
Щоб цього не допустити, потрібно мінімізувати ситуації, що призводять до зайвого утворення вільних радикалів, а також забезпечити організм антиоксидантами: вони вступають у реакції з радикалами і нейтралізують їх до того, як ті пошкодять клітини.
Інше ім'я вільних радикалів — оксиданти, тому речовини, які з ними борються, називають антиоксидантами.
Як би не були корисні антиоксиданти, треба пам’ятати, що у складі продуктів є не лише вони, а іноді це веде до обмежень. Гарний приклад — кава. У ній багато антиоксидантів із групи поліфенолів, і наукові дослідження підтвердили їхню користь. Але у каві також багато кофеїну, який у надлишку може призводити до прискореного серцебиття, підвищення тривожності, проблем зі сном. Доросла людина має отримувати не більше 300- 400 мг кофеїну на день — саме на це, а не на кількість антиоксидантів, слід орієнтуватися. Корисні поліфеноли можна добрати із зеленого чаю або трав’яних напоїв.
Антиоксиданти ми отримуємо з їжі: це вітаміни та провітаміни, мінерали, органічні кислоти, ферменти, поліфеноли. Відомо кілька сотень речовин, які мають антиоксидантну активність.
Включайте у меню достатньо овочів, фруктів, ягід, зелені. Антиоксиданти широко представлені у продуктах рослинного походження. Ви можете дотримуватись рекомендацій ВООЗ, з'їдаючи не менш ніж 400 г овочів та фруктів на день. Інший варіант — харчуватися за системою гарвардської тарілки. Під час кожного основного прийому їжі заповнюйте тарілку наполовину овочами та зеленню, на чверть — цілозерновими крупами та ще на чверть — білковою їжею.
Нехай мінімум половина овочів та фруктів будуть свіжими. Тоді ви отримаєте антиоксиданти, які погано переносять термообробку, такі, як вітамін С. Але деякі антиоксиданти, наприклад, бета-каротин або лікопін, краще засвоюються з приготовлених продуктів, тому тушковані та запечені овочі теж корисні.
Урізноманітніть раціон. Це допоможе отримати більше антиоксидантів. І чим багатшою буде колірна гама меню, тим краще: антиоксидантами є багато речовин, що надають плодам забарвлення.
Надавайте перевагу цілим крупам. Більшість антиоксидантів зосереджена в оболонці зерна, тому з бурого рису ви отримаєте їх більше, ніж з білого. Включайте в раціон гречку, вівсянку, цілозерновий булгур.
Додайте горіхи та насіння. У них є низка антиоксидантів, відмінних від тих, якими багаті овочі та фрукти. Практично все насіння і горіхи багаті на вітамін Е, який має серйозний антиоксидантний потенціал.
Використовуйте спеції. Це хороше джерело антиоксидантів. Навіть невелика кількість, яку додають до страв, відіграє свою роль.
Взимку їжте цитрусові, квашену капусту, коренеплоди, батат, гарбуз. Використовуйте заморожені ягоди — готуйте з них напої без нагрівання, найкраще морс, червоне вино, різні спеції.
Коензим Q10 — горіхи, яловича та свиняча печінка, червона риба, оселедець, оливкова олія.
Зелений салат з волоськими горіхами
![](https://img.wz.lviv.ua/4Sf_zhUAzMo6OSp6hhkyKJFafkw=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
200−250 г пекінської капусти, 35 г стебла селери, 180 г свіжого огірка, 60 г волоських горіхів, 50 г оливок, сіль — до смаку, 1 ст. ложка французької гірчиці.
Для заправки: 2 ст. ложки олії, 2 ст. ложки соку лимона чи лайма, 1−2 ч. ложки меду, 1 дрібка чорного меленого перцю.
Дрібно нарізати пекінську капусту (можна замінити на салат Айсберг або суміш салатного листя) і стебло селери.
З'єднати і перемішати всі інґредієнти для заправки.
Промити огірок, за потреби зрізати шкірку. Дрібно нарізати огірок кубиками і додати у салат. Оливки нарізати на половинки або кружальцями, також додати у салат.
Горіхи посікти і додати у салат разом із французькою гірчицею.
Посолити салат, заправити і перемішати.
Пиріг з гарбузом
![](https://img.wz.lviv.ua/bSF5PLmOdk0bf-IzOC1HAaOL2vA=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B3.jpg)
3 яйця, 260 г борошна, 260 г гарбуза, 200 мл кефіру, 180 г цукру, 70 мл олії, 10 г розпушувача, 0,3 ч. ложки меленої кориці, 1 ст. ложка гарбузового насіння.
Яйця з цукром збити міксером на пухку піну. Влити олію без запаху і кефір, ще раз усе збити. Всипати борошно з розпушувачем. Перемішати на гладке тісто без жодної грудочки.
Викласти половину тіста у форму, на тісто викласти натертий на грубій тертці гарбуз, посипати його корицею.
Викласти на гарбузову начинку тісто, що залишилося, розподілити і посипати поверхню гарбузовим насінням.
Випікати пиріг у духовці, розігрітій до 180 С, 35 хв.
Охололий гарбузовий пиріг нарізати і подавати.