Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У квітні рецептурні ліки можна буде придбати за е-рецептом. Що важливо знати?

В перехідний період ще можна буде отримати рецепт на папері

У квітні в Україні буде впроваджено електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Цифровий інструмент дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. Перевага нововведення — медичний спеціаліст може підібрати безпечне та ефективне лікування, щоб запобігти можливим негативним наслідкам самолікування.

Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей — державних, комунальних чи приватних клінік, або лікар-ФОП. Під час огляду пацієнта лікар сформує електронне призначення, вкаже діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому.

Як розповіла на брифінгу експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА із загальної практики — сімейної медицини Ірина Цегелик, електронний рецепт на усі рецептурні ліки — перехідний період. Тож рецепт на ліки можна отримати і в електронному вигляді, і на папері.

«Виписувати ці рецепти може будь-який лікуючий лікар, в основному це сімейний, — каже Ірина Цегелик. — Пацієнту приходить смс на телефон з кодом. Пацієнт звертається в аптеку і купує лікарський засіб».

Експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з організації та управління фармацією Неля Бик додала:

«Електронний рецепт по урядовій програмі „Доступні ліки“ діє вже три роки. Ліки за електронним рецептом — не новина у нашій медицині. Це перехідний період — щоб не було ніякого буму і люди не купували усі медикаменти… Не треба такого робити. Треба спокійно відноситися, бо можна буде отримати рецепт і на папері».

У рамках урядової програми щодо доступних ліків лише у Львівській області було виписано понад 61,4 тисячі електронних рецептів на антибіотики та ще понад 1,2 тисячі - на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

За словами Нелі Бик, серед плюсів електронного рецепта — люди менше займатимуться самолікуванням, буде значно вища ефективність лікування. «Таким методом (електронний рецепт. — Авт.) користуються усі європейські країни, — наголошує Неля Бик. — Навіть в сусідній Польщі не можна вільно в аптеці придбати жодного рецептурного препарату. Мінус — ми ще не дуже готові до того. Люди старшого віку мають такі телефони, на який не можна скинути електронний рецепт. У такому випадку можна попросити лікаря рецепт на паперовому носію».

Неля Бик прогнозує, що на фоні ажіотажу, з квітня люди не почнуть вимітати з аптек ліки, бо вони дорогі.

Схожі новини