Передплата 2024 ВЗ

Корисний перекус

Смузі втамує голод і зарядить вітамінами

Свіжі фрукти, ягоди та овочі містять вітаміни, мінеральні речовини, є чудовим джерелом клітковини. Тому, як стверджують дієтологи, смузі є кориснішим, ніж свіжий сік: в останньому майже не залишається м’якоті, а значить, і клітковини. Можливість поєднувати в одному смузі безліч різних продуктів, експериментувати зі смаками, кольорами, консистенцією принесла цьому напою заслужену популярність.

Смузі можна приготува­ти як перекус або як ко­рисну альтернативу де­серту. Зазвичай смузі роблять із фруктів та овочів, але до ньо­го можна додати ягоди, злаки, горіхи, молоко або йогурт. Так напій дасть ще більше користі та смакових відчуттів. Напри­клад, злаки, насіння та горіхи додадуть смузі мікроелемен­тів, корисних жирів антиокси­дантів та клітковини, а моло­ко — білків, жирів та кальцію. Крім того, щоб підвищити рі­вень білка в напої, можна вико­ристовувати порошок протеї­ну або інші добавки. Однак не перестарайтеся з цукром та ін­шими підсолоджувачами.

Кожен вибирає інґредієн­ти для смузі на власний смак, тому універсальних рекомен­дацій немає. Але є деякі осо­бливості, які допоможуть змі­нити смак смузі та зробити його кориснішим. Наприклад, якщо додасте банан або су­хофрукти, напій буде солод­шим. Смузі краще пити хо­лодним — але не крижаним. Використовувати продукти з холодильника або додати до блендера трохи льоду.

Пропонуємо два рецеп­ти корисного і смачного на­пою. Густий ароматний смузі із вівсянкою і бананом — добре втамовує голод. Можна допо­внити, наприклад, сезонними ягодами та фруктами, готува­ти на альтернативному моло­ці, вершках чи кефірі, посипа­ти горішками чи екзотичним насінням. А любителям шоко­ладу додати дві ложечки ка­као.

Смузі із селерою, кабачком та лохиною — ідеальний вибір для тих, хто хоче підняти імуні­тет та покращити здоров’я. Ко­жен інґредієнт виконує свою функцію. Селера — чудове дже­рело антиоксидантів, які допо­магають захистити організм від вільних радикалів. Кабачок містить багато вітаміну С, який підтримує роботу імунної сис­теми. Лохина багата на вітамі­ни, які допомагають поліпши­ти зір і пам’ять. Банан містить більшу кількість калію, що бла­готворно впливає на серцево- судинну систему.

Смузі із вівсянкою і бананом

200 мл молока, 1 ба­нан, 60 г вівсяних пластів­ців швидкого приготування, 3 г кориці, 10 г цукру.

Цукор додавати за бажання, оскільки банан солодкий. Мо­локо краще не виймати з холо­дильника завчасно, щоб збе­регти його холодним.

Вівсяні пластівці подрібнити у кавомолці. Банан, краще тро­хи перестиглий, очистити від шкірки, нарізати кружальцями.

У чашу блендера вклас­ти нарізаний банан, влити тро­хи молока (можна використа­ти альтернативне молоко або нежирні вершки) та подрібни­ти на однорідне пюре.

Потім влити решту молока, додати корицю, цукор і вівся­ні пластівці. Подрібнити смузі, поки не вийде однорідна гус­та маса. Цукор можна заміни­ти медом.

Смузі розлити у підготовле­ні дві склянки, додати по два кубики льоду. Краще випити весь напій одразу, інакше ба­нан потемніє.

Можна додати у смузі трохи насіння льону — найважливіше джерело напівнасичених жир­них кислот. Вживайте жмень­ку на день і подаруйте своєму організму красиву та здорову шкіру, волосся та нігті.

Смузі з селерою, кабачком та лохиною

1 банан, 100 г лохини, 1 стебло селери, 1 молодий кабачок, ½ ч. ложки меле­ної кориці.

Грубо нарізати банан і селе­ру. Кабачок нарізати кубиками.

З'єднати банан, селеру, ка­бачок і лохину, подрібнити блендером до однорідності. Розбавити холодною водою до бажаної густоти, розлити у дві склянки і посипати корицею.

Якщо смузі здасться над­то густим, можете розбавити його невеликою кількістю міне­ральної води або додати тро­хи колотого льоду. Інґредієнти можна змінювати на власний смак. Наприклад, селеру за­мінити на огірок, а банан — на яблуко, яке також чудово поєд­нується з корицею.

Схожі новини