Чим корисний запашний кріп
Ця зелень — одна з рослин, яку можна вживати практично повністю — листя, насіння, стебла. Кріп містить ефірну олію (від 2,5 до 4% в листі та молодих гілках, 3−6% - в насінні), а в олії є від 40 до 60% карвону. Це сильний антиоксидант, характерний для кропу, бухти і кмину, речовина з протираковою дією. У свіжому кропі містяться кальцій, калій, сірка, залізо, магній, натрій, а також вітаміни А, В і С
Плюси вживання кропу
- Зміцнює кістки. Насіння має найвищу концентрацію кальцію в усьому рослинному царстві. Його чайна ложка містить більше кальцію, ніж чашка молока. А кальцій особливо потрібний для запобігання остеопорозу.
- Допомагає позбутися зайвих кілограмів. Кріп рекомендують вживати під час схуднення, оскільки ця пряність має здатність спалювати жири.
- Сечогінні властивості кропу запобігають затримці рідини в організмі та діють на жирові відкладення в різних ділянках. Кріп покращує роботу нирок. Чотири столові ложки свіжого соку кропу в день запобігають появі циститу і ниркових інфекцій.
- Заспокоює біль у животі. Кріп зазвичай діє дуже ефективно, стимулюючи усі функції кишечнику. Він заспокоює біль у животі, обмежує накопичення газів і знімає кольки у дітей.
- Корисний для нервової системи. Ця запашна рослина є сильним антидепресантом.
- Освіжає дихання. Щоб повернути свіжість подиху, варто пожувати листя або насіння кропу. Крім того, насіння має здатність заспокоювати зубний біль.
- Помічний для жіночого здоров’я. Листя і насіння кропу містять невелику кількість естрогену — жіночого гормону, відповідального за природний ріст грудей і підтримку здоров’я шкіри.
Станіслава Уманська.