Передплата 2024 «Добрий господар»

Чим корисний запашний кріп

Ця зелень — одна з рослин, яку можна вживати практично повністю — листя, насіння, стебла. Кріп містить ефірну олію (від 2,5 до 4% в листі та молодих гілках, 3−6% - в насінні), а в олії є від 40 до 60% карвону. Це сильний антиоксидант, характерний для кропу, бухти і кмину, речовина з протираковою дією. У свіжому кропі містяться кальцій, калій, сірка, залізо, магній, натрій, а також вітаміни А, В і С

Плюси вживання кропу

  • Зміцнює кістки. Насіння має найвищу концентрацію каль­цію в усьому рослинному цар­стві. Його чайна ложка містить більше кальцію, ніж чашка моло­ка. А кальцій особливо потрібний для запобігання остеопорозу.
  • Допомагає позбутися зайвих кілограмів. Кріп реко­мендують вживати під час схуд­нення, оскільки ця пряність має здатність спалювати жири.
  • Сечогінні властивос­ті кропу запобігають затримці рідини в організмі та діють на жирові відкладення в різних ді­лянках. Кріп покращує роботу нирок. Чотири столові ложки свіжого соку кропу в день запо­бігають появі циститу і ниркових інфекцій.
  • Заспокоює біль у живо­ті. Кріп зазвичай діє дуже ефек­тивно, стимулюючи усі функції кишечнику. Він заспокоює біль у животі, обмежує накопичення га­зів і знімає кольки у дітей.
  • Корисний для нервової системи. Ця запашна рослина є сильним антидепресантом.
  • Освіжає дихання. Щоб по­вернути свіжість подиху, варто пожувати листя або насіння кро­пу. Крім того, насіння має здат­ність заспокоювати зубний біль.
  • Помічний для жіночого здоров’я. Листя і насіння кропу містять невелику кількість естро­гену — жіночого гормону, відпові­дального за природний ріст гру­дей і підтримку здоров’я шкіри.

Станіслава Уманська.

Схожі новини