Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Диня — еліксир молодості та краси

Корисна для серця та еластичності стінок судин

Незмінна супутниця кавуна — ароматна диня, яка з’являється у продажу одночасно зі смугастими плодами. Цими ароматними баштанними влітку ми ласуємо заради користі і задоволення.

Дині сприяють зміцненню імунітету — напередодні сезону вірусних захворю­вань та застуд організм отри­має чудову підтримку. Вітаміни групи B у компанії з магнієм ма­ють сприятливий вплив на нервову систему: ви станете спо­кійнішим, зможете протистояти стресам і спати спокійно. Крім того, диня має сечогінну влас­тивість, що найкраще впливає на роботу нирок і серцево-су­динної системи. У дині багато клітковини, яка покращує про­цес травлення, виводить зайве з організму, а отже, сприяє нор­малізації обміну речовин.

Щодо провітаміну A, то він корисний не лише для органів зору, а також є сильним антиок­сидантом. Як і лікопін, який та­кож є у дині. Корисна диня для роботи серця та підвищення еластичності стінок судин за­вдяки високому вмісту вітамінів та мікроелементів, а також не­високій калорійності.

Не можна не сказати про кальцій та кремній, які найкра­ще впливають на стан кісток, шкіри, нігтів та волосся. Плюс чудова робота шлунково-киш­кового тракту, яка забезпечує ідеальну засвоюваність їжі, не дозволяючи зайвому жиру «осі­дати» на талії та стегнах. Наре­шті антиоксиданти у складі дині сприяють сповільненню проце­сів старіння. Загалом, не про­дукт, а справжній еліксир моло­дості та краси!

Багато в дині заліза, що дає сили на достатню активність упродовж дня.

Диню краще їсти окремо, тобто щонайменше через годи­ну після ланчу, обіду чи вечері. Крім того, категорично не вар­то поєднувати диню з молоч­ними продуктами, алкоголем і медом, інакше неприємних від­чуттів у животі не уникнути.

Головне, на що треба звер­нути увагу, купуючи диню, щоб на шкірці не було плям, пошко­джень або тріщин. Стигла диня має бути твердою. Знайдіть на дині «польову» пляму (від зі­ткнення плоду із землею). Вона не має бути білою чи зеленою. «Правильний» колір плями — світло-бежевий. Стигла диня пахне! Якщо ж аромату немає, відмовтеся від покупки: така диня навряд чи виявиться смач­ною.

З динею готують салати, пюре, гаспачо, сальсу. Мож­на посмажити диню на патель­ні, а краще на грилі і подавати обсмажені скибочки з моро­зивом чи іншими смаженими фруктами. Диня більш ніж на 90% складається з води, що робить її чудовим засобом для втамування спраги. Використо­вують диню для смузі або кок­тейлів. Ідеальним для спекот­них днів є поєднання дині та апельсинів. Смачна ідея — по­єднання дині та овочів — морк­ви, огірків та кабачків, можна додати і трохи свіжого імби­ру. Ще диня складе чудову пару базиліку, кінзі, ожині, чорниці, полуниці, цитрусовим, лемон­ґрасу, м’яті та ванілі.

Салат з дині, кавуна, моцарели та салямі

200 г дині зі щільним м’якушем, 200 г м’якуша ка­вуна, 200 г мінімоцарели, 100 г тонких скибочок саля­мі, 120 г вершкового сиру, 50 мл жирних вершків, 3 гі­лочки базиліку, 4 ст. лож­ки оливкової олії, 1 ст. лож­ка лимонного соку, 1 ч. ложка меду, сіль, перець.

М’якуш дині та кавуна за до­помогою ложки-нуазетки нарі­зати кульками або кубиками од­накового розміру завбільшки як кульки моцарели. Дрібні лис­точки базиліку відкласти, великі посікти. Скибочки салямі розрі­зати навпіл.

Для заправки змішати олив­кову олію з лимонним соком, медом, сіллю та перцем і збити. Додати подрібнений базилік.

Сир збити з вершками, при­правити сіллю та перцем і роз­класти у склянки.

На сирний шар викласти кульки моцарели, кавуна, дині, згорнуті вдвоє половинки саля­мі. Полити заправкою, прикра­сити базиліком і поперчити.

Подати такий салат можна й на блюді. Тоді слід взяти біль­ші кульки моцарели і нарізати сир, кавун та диню однаковими пласкими скибочками, а потім викласти трохи навхрест, чергу­ючи зі скибочками салямі, як по­даючи салат капрезе.

Повидло з дині та яблук

1 кг м’якоті солодкої дині, 1,2 кг кислих зелених яблук, 700 г цукру, 1−2 г лимонної кислоти.

Яблука вимити щіткою, роз­різати на четвертинки, очистити від зерняток. Не очищати їх від шкірки і не вирізати серцевину (у перегородках та шкірці бага­то пектину).

У велику каструлю з товстим дном і кришкою, яка щільно за­кривається, влити 100 мл води і покласти яблука. На середньому вогні довести до кипіння і варити під кришкою, іноді перемішуючи, 30 хв. Нарізати диню неве­ликими шматочками, додати до яблук і варити вже без кришки, помішуючи, поки яблука та диня не розваряться на пюре. Подріб­нити яблучно-динне пюре блен­дером і протерти через сито, щоб позбутися залишків яблуч­ної шкірки та перегородок.

Повернути пюре в кастру­лю, додати цукор та лимонну кислоту, перемішати, постави­ти на середній вогонь. Постій­но помішуючи лопаткою, до­вести до кипіння та зменшити вогонь до малого. Варити, час­то помішуючи, 2 год. Пюре має потемніти і стати густим.

Готове повидло розкласти у простерилізовані банки, накри­ти пергаментом, дати охолону­ти, потім закрити кришками.

Диня у ванільно-цитрусовому сиропі

2 невеликі дині різного сорту, 1 стручок ванілі, 2/3 склянки цукру, 3 великі лай­ми, 1 великий апельсин, 2 маленькі лимони, 2 ст. ложки коньяку.

З 1 лайма та з половини апельсина зняти цедру. З лай­мів, 1 лимона та апельсина ви­чавити сік. Другий лимон нарі­зати тонкими кружальцями. У невеликому сотейнику довести до кипіння 1 склянку води з ци­трусовим соком, цедрою та цу­кром. Покласти у киплячий си­роп кружальця лимона і варити 5 хв.

Ванільний стручок розрізати вздовж навпіл і кінцем гостро­го ножа вишкребти насіння у сотейник. Туди ж покласти сам стручок. Готувати 10 хв. Додати коньяк, готувати ще 5 хв. Зняти з вогню й остудити. Поставити в холодильник щонайменше на 1 год.

Дині очистити від шкірки та насіння, нарізати кульками за допомогою нуазеткового ножа. Всі кульки покласти у плаский посуд з високими краями і за­лити холодним сиропом (ва­нільний стручок вийняти). За­крити плівкою та поставити у холодильник на 15 хв. Подава­ти, розклавши в охолоджені ке­лихи для мартіні.

Сироп можна зробити за 2−3 доби до подачі і тримати у холо­дильнику в закритій герметично ємності. Перед подачею десерт можна посипати свіжою цедрою лайма.

Схожі новини