Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Продукти, не рекомендовані до вживання дітям

Усі погоджуються з твердженням, що батьки прагнуть виростити здорових і щасливих дітей. А як часто дорослі замислюються над харчуванням дитини? Що вилучити зі щоденного раціону малюка? Які продукти вважаються шкідливими? І як привчити дитину до здорового харчування? Експерти в галузі медицини і здоров’я назвали продукти, які не рекомендується вживати дітям

Фото pexels
Фото pexels

Для незміцнілого організму варто добирати пра­вильний раціон, що в подальшому допоможе уникнути проблем зі шлунково-кишковим трактом і вагою.

В першу чергу дітям не рекомендується вживати чипси, у складі яких велика кількість синтетичних до­бавок і жирів. Також слід обмежити споживання со­лодкої газованої води, оскільки такі напої внаслідок вмісту у них кофеїну і цукру можуть негативно впли­вати на нервову систему дитини. Ще один шкідливий для дітей продукт — крабові палички. Для їх виготов­лення використовують в основному рибні відходи. А типового кольору їм додають барвники і різні добав­ки. Варто захистити дитину від вживання купленого в магазині висококалорійного майонезу. Для заправки краще використовувати соус власного приготування з соняшникової або оливкової олії і курячих яєць.

Солодощі (шоколадні батончики, тістечка, цукерки, глазуровані сирки) не несуть жодної користі дітям. Їхня висока калорійність і хімічні добавки негативно позначаються на стані практично всіх систем організ­му, а цукор у складі провокує захворювання зубів.

Копченості (ковбаси, шинки та інші продукти) пе­реповнені консервантами і спеціями. До того ж вони містять жири, які важко перетравити дитині. Магазинні копченості небезпечні для здоров’я дитини ще й тому, що в процесі їх приготування використовують рідкий дим, який утворює канцерогени.

Консерви (рибні та м’ясні, а також будь-які консер­вовані фрукти і овочі) — це просто «мертва» їжа з ве­ликим вмістом харчових добавок і повною відсутністю мікроелементів. У раціоні маленьких дітей не повинно бути продуктів навіть домашнього консервування. А от вживання домашніх соусів у невеликій кількості не принесе шкоди малюку.

Напівфабрикати можуть стати знахідкою для бага­тьох зайнятих мам, але така їжа зовсім не підходить дітям. У заморожених продуктах накопичуються шкід­ливі канцерогенні речовини.

Валентина Миколів.