Продукти, не рекомендовані до вживання дітям
Усі погоджуються з твердженням, що батьки прагнуть виростити здорових і щасливих дітей. А як часто дорослі замислюються над харчуванням дитини? Що вилучити зі щоденного раціону малюка? Які продукти вважаються шкідливими? І як привчити дитину до здорового харчування? Експерти в галузі медицини і здоров’я назвали продукти, які не рекомендується вживати дітям
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532056/kharchuvannia.jpg)
Для незміцнілого організму варто добирати правильний раціон, що в подальшому допоможе уникнути проблем зі шлунково-кишковим трактом і вагою.
В першу чергу дітям не рекомендується вживати чипси, у складі яких велика кількість синтетичних добавок і жирів. Також слід обмежити споживання солодкої газованої води, оскільки такі напої внаслідок вмісту у них кофеїну і цукру можуть негативно впливати на нервову систему дитини. Ще один шкідливий для дітей продукт — крабові палички. Для їх виготовлення використовують в основному рибні відходи. А типового кольору їм додають барвники і різні добавки. Варто захистити дитину від вживання купленого в магазині висококалорійного майонезу. Для заправки краще використовувати соус власного приготування з соняшникової або оливкової олії і курячих яєць.
Солодощі (шоколадні батончики, тістечка, цукерки, глазуровані сирки) не несуть жодної користі дітям. Їхня висока калорійність і хімічні добавки негативно позначаються на стані практично всіх систем організму, а цукор у складі провокує захворювання зубів.
Копченості (ковбаси, шинки та інші продукти) переповнені консервантами і спеціями. До того ж вони містять жири, які важко перетравити дитині. Магазинні копченості небезпечні для здоров’я дитини ще й тому, що в процесі їх приготування використовують рідкий дим, який утворює канцерогени.
Консерви (рибні та м’ясні, а також будь-які консервовані фрукти і овочі) — це просто «мертва» їжа з великим вмістом харчових добавок і повною відсутністю мікроелементів. У раціоні маленьких дітей не повинно бути продуктів навіть домашнього консервування. А от вживання домашніх соусів у невеликій кількості не принесе шкоди малюку.
Напівфабрикати можуть стати знахідкою для багатьох зайнятих мам, але така їжа зовсім не підходить дітям. У заморожених продуктах накопичуються шкідливі канцерогенні речовини.
Валентина Миколів.