Передплата 2025 «Добрий господар»

Пророщені зерна — найкорисніша весняна їжа

Чудовий спосіб покращити свій тонус, позбутися авітамінозу і набратися сил — почати їсти проростки. Їх можна виростити власноруч

У чому сенс поїдання саме проростків? У тому, щоб використати чарівну силу зростання. Під час замочування у зерні починаються складні біохі­мічні реакції, які мають забезпе­чити зародку швидке зростання та захист від зовнішніх впливів.

Передусім, бурхливо виро­бляються вітаміни-антиокси­данти Е і С. Їх у насінні, що про­клюнулося, у 300 разів більше, ніж у дорослій рослині. Спеці­альні ферменти починають роз­щеплювати білки, жири та вуг­леводи, що робить проростки цінним ще й у засвоюванні орга­нізмом продуктом.

Чемпіони з вмісту вітаміну С — сочевичні проростки. Їх добре доповнювати гарбузовими — джерелом цинку. Він, як і аскор­бінова кислота, активізує ро­боту імунної системи, що дуже важливо, коли всі навколо чха­ють і кашляють.

Лляні проростки — уся та ж користь, що є у лляній олії, лише у концентрованому вигляді: ві­таміни А, Е і, звичайно, ненаси­чені жирні кислоти. Немає нічо­го кращого для профілактики серцево-судинних захворювань і хорошого настрою.

Мигдальні проростки теж ба­гаті на жиророзчинні вітаміни, А і Е, кунжутні - джерело кальцію; пшеничні - колекція фосфо­ру, калію, заліза; житні - вітамі­ни групи В, Р і К. У пророщених зернах вівса багато цінної роз­чинної клітковини, гречки — чем­піонський вміст рутину, необ­хідного у лікуванні варикозу і носових кровотеч.

Є чимало способів пророщу­вання насіння. Можна навіть ку­пити спеціальні пристосування — спраутери, але найпростіше і найдешевше використовувати пластиковий контейнер, марлю та воду.

Зерна та насіння (найкраще вибирати органічні, у крамни­цях, де продають саме насіння) спершу просіяти і перебрати. Промити кілька разів у проточ­ній воді.

Висипати у пластиковий кон­тейнер, залити чистою водою та прикрити зверху 1−2 шарами чистої марлі. Поставити у темне місце за кімнатної температури.

Через 10 годин злити воду через марлю, залити свіжу.

Перевірити мінігород через 24−36 годин. Зерна проклюну­лися — одразу переставляйте їх на верхню полицю холодиль­ника та починайте активно ви­користовувати. Максимальний вміст корисних речовин у них накопичується на 5-й день про­ростання.

Проростки краще їсти зран­ку — по 2−3 ложки на день. Пере­жовувати їх потрібно ретельно, щоб усі цінні речовини краще засвоїлися. Можна подрібни­ти у блендері, змішати з мас­лом і намастити на теплі тости. Або змішати їх із сухофруктами і додавати у каші чи йогурти. Або використовувати для приготу­вання салатів зі свіжих овочів та зелені із заправкою з олії чи до­давати замість/разом із зелен­ню у сендвічі та бургери. Голо­вне правило — ніякої термічної обробки!

Салат із капусти з проростками і насінням

½ невеликої капустини, 1 велика жменя суміші різних проростків (соняшнику, горо­ху, люцерни, гірчиці), 2 зуб­чики часнику, сік 1 невелико­го лимона, 1 пучок кропу, по 20 г несмаженого очищеного насіння соняшнику та гарбу­за, нерафінована соняшнико­ва або гарбузова олія, трохи насіння зіри, сіль — до смаку.

Усі проростки ретельно про­мити питною водою, струсити, просушити. Тонко нашаткува­ти капусту, злегка посолити, по­лити лимонним соком, залиши­ти на 10 хв, вим’яти руками, щоб капуста стала трохи м’якшою.

На сухій пательні обсмажи­ти зіру на середньому вогні, близько 1 хв. Злегка остудити і, розтираючи пальцями, при­правити капусту. Також на сухій пательні обсмажити насіння, 2 хв, остудити. Дрібно посікти кріп з часником, змішати з ка­пустою, додати суміш пророс­тків, заправити олією до смаку. Перед подачею посипати на­сінням.

Смузі з пророщеною пшеницею

50 г пшениці, 1 склянка со­євого молока, 1 банан, 120- 150 г заморожених ягід, 1−2 ст. ложки сиропу — за бажання.

Спершу необхідно пророс­тити пшеницю. Промити зерна, замочити на ніч у прохолодній воді. Злити воду, промити пше­ницю і покласти її у пласку мис­ку в один шар. Залишити тро­хи води на дні. Через день вже прокльовуватимуться невеликі паростки. На 3-й день вони ста­нуть ще довшими, більше про­рощувати пшеницю немає сен­су. Щодня промивати зерна вранці та ввечері.

Для приготування смузі очис­тити і нарізати банан кружаль­цями. Перекласти усі інґредієн­ти у чашу блендера. Подрібнити до однорідності.

Живий паштет із пророщеної зеленої гречки

1 склянка зеленої гречки, ¼ лимона (сік), 1 ч. ложка копченої паприки, ¼ ч. лож­ки перцю чилі, 1 ч. ложка су­шеного базиліку, 1 ч. ложка солі, 1 фінік (замочений), 3 ст. ложки оливкової олії + 1−2 ст. ложки — для поливання, 1 ст. ложка суміші прянощів — для подачі.

Гречку проростити або про­сто замочити на ніч, уранці до­бре промити. Усі інґредієнти збити занурювальним бленде­ром на пюре. Викласти у піалу і посипати прянощами до сма­ку. Дати трохи настоятися. Мож­на також додати дрібно нарізану зелень, огірки, оливки…