Обрядовий напій із Сумщини — у Національному списку культурної спадщини
Міністерство культури та інформаційної політики внесло технологію приготування обрядового напою «Варена» в селі Боромлі на Сумщині до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/511786/varena.jpg)
У селі Боромлі Охтирського (раніше — Тростянецького) району Сумської області) напій «Варена» здавна готували й готують щороку на дні, присвячені поминанню померлих. Такі поминання відбуваються у першу та другу неділю після Великодня. Ці два тижні мають назву «Мироносна».
У ці дні люди збираються на кладовищах поминати рідних. У Боромлі на «проводи» на кладовище разом із пасками, крашанками, пирогами із гречкою та печінкою, печеним м’ясом, котлетами, огірками, рибою беруть й обрядовий поминальний напій. Столи та лавки біля могилок застеляють скатертинами, розставляючи на них страви та поминаючи родичів на різних кладовищах у різні дні. «Проводи» в Боромлі - це зустріч з рідними, родичами, односельцями.
«Варена»
2 л води, 100 г цукру, 200 г сушених вишень (або свіжих чи заморожених), 200 г сушеної смородини, гілочка м’яти, листочки смородини, 1−2 ст. ложки меду, 1 стручок гострого червоного перцю.
Закип’ятити воду, додати цукор, сушені вишні та смородину, гілочку м’яти, листочки смородини та мед. Напій варити 20 хв. До готової «Вареної» покласти стручок червоного перцю, який тримати, поки не буде відчутною гіркота на смак. Після цього перець вийняти з напою. Перед вживанням напій процідити й охолодити.