«Зозуля» — автентична каша з Вінниччини
Страва у списку нематеріальної спадщини України
Пшоняну кашу «Зозуля» у селі Дашківцях Вінницької області готують вже не одне століття. Її довго млоять у духовці, зазвичай у глиняному горщику або чавунному казані. Ніжна та солодкувата на смак з чорними вкрапленнями маку каша справді трохи нагадує рябеньку пташку зозулю. Страву готують з любов’ю та повагою до традицій, подають на сімейних святах як символ української кулінарної культури. Це не лише смачна страва, а й символ домашнього тепла та сімейного щастя.
Елемент нематеріальної спадщини має велике значення для Якушинецької громади, бо зміцнює почуття належності до наших традицій, зближує сім'ї під час приготування та поділу їжі. Також під час спільного вживання каші за загальним столом відбувається передача знань від одного покоління до іншого, що сприяє соціальній гармонії та взаєморозумінню між різними віковими групами. Включення каші до переліку надбань зобов’язує громаду забезпечити охорону цього елемента нематеріальної культурної спадщини.
Кашу «Зозуля» варять із пшона, молока, яєць, цукру, маку, масла й дрібки солі. Пшоно — зерно, яке містить висівки, ендосперм та зародок, саме тому в його складі багато олій. Чим довше пшоно лежить, тим більш гірким воно стає через те, що олії окислюються. Але цього можна позбутися. Слід залити пшоно окропом і залишити на 20 хв, потім рідину злити й кілька разів промити крупу під проточною водою.
Молоко та вершкове масло краще обрати жирне, щоб отримати максимально насичений та ніжний смак. А ще краще використати домашні молочні продукти.
Якщо мак недостатньо чистий, його слід промити, щоб сміття, яке там може бути, спливло на поверхню. А вже потім запарити.
За традиційним рецептом кашу довго млоять у печі, щоб досягти унікального смаку, але її можна приготувати й у каструлі на плиті.
Пшоняна каша на плиті
350 г пшона, 1 л молока 2,5%, 2 яйця, 150 г цукру, 100 г маку, 200 г вершкового масла 82,5%, дрібка солі, родзинки — для подачі.
Мак залити окропом на 1 год. Пшоно залити окропом на 20 хв.
Відкинути пшоно на густе сито, помити і перекласти у каструлю. Залити його молоком. Довести до кипіння, періодично помішуючи, а потім зменшити вогонь до середнього. Варити 15−20 хв. Воно не має розваритися, крупинки мають бути напівготові.
Мак відкинути на густе сито, щоб стекла уся рідина. Перекласти до пшоняної каші.
Яйця збити з цукром вінчиком до об'єднання. Цукор не весь розчиниться, це допустимо. Влити яєчну суміш у каструлю із пшоном і додати половину вершкового масла. Ретельно перемішати, накрити кришкою і варити на маленькому вогні ще 20 хв.
Наприкінці приготування додати решту вершкового масла і знову ретельно перемішати.
Подавати кашу теплою. За бажання посипати завчасно замоченими родзинками.