Передплата 2025 ВЗ

«Зозуля» — автентична каша з Вінниччини

Страва у списку нематеріальної спадщини України

Пшоняну кашу «Зозуля» у селі Дашківцях Вінницької області готують вже не одне століття. Її довго млоять у духовці, зазвичай у глиняному горщику або чавунному казані. Ніжна та солодкувата на смак з чорними вкрапленнями маку каша справді трохи нагадує рябеньку пташку зозулю. Страву готують з любов’ю та повагою до традицій, подають на сімейних святах як символ української кулінарної культури. Це не лише смачна страва, а й символ домашнього тепла та сімейного щастя.

Елемент нематеріальної спадщини має велике зна­чення для Якушинецької громади, бо зміцнює почуття належності до наших традицій, зближує сім'ї під час приготу­вання та поділу їжі. Також під час спільного вживання каші за загальним столом відбуваєть­ся передача знань від одного покоління до іншого, що спри­яє соціальній гармонії та взає­морозумінню між різними віко­вими групами. Включення каші до переліку надбань зобов’язує громаду забезпечити охорону цього елемента нематеріальної культурної спадщини.

Кашу «Зозуля» варять із пшона, молока, яєць, цукру, маку, масла й дрібки солі. Пшо­но — зерно, яке містить висівки, ендосперм та зародок, саме тому в його складі багато олій. Чим довше пшоно лежить, тим більш гірким воно стає через те, що олії окислюються. Але цього можна позбутися. Слід залити пшоно окропом і за­лишити на 20 хв, потім ріди­ну злити й кілька разів проми­ти крупу під проточною водою.

Молоко та вершкове мас­ло краще обрати жирне, щоб отримати максимально на­сичений та ніжний смак. А ще краще використати домашні молочні продукти.

Якщо мак недостатньо чис­тий, його слід промити, щоб сміття, яке там може бути, спливло на поверхню. А вже потім запарити.

За традиційним рецептом кашу довго млоять у печі, щоб досягти унікального смаку, але її можна приготувати й у ка­струлі на плиті.

Пшоняна каша на плиті

350 г пшона, 1 л молока 2,5%, 2 яйця, 150 г цукру, 100 г маку, 200 г вершково­го масла 82,5%, дрібка солі, родзинки — для подачі.

Мак залити окропом на 1 год. Пшоно залити окропом на 20 хв.

Відкинути пшоно на густе сито, помити і перекласти у ка­струлю. Залити його молоком. Довести до кипіння, періодич­но помішуючи, а потім змен­шити вогонь до середнього. Варити 15−20 хв. Воно не має розваритися, крупинки мають бути напівготові.

Мак відкинути на густе сито, щоб стекла уся рідина. Пере­класти до пшоняної каші.

Яйця збити з цукром вінчи­ком до об'єднання. Цукор не весь розчиниться, це допус­тимо. Влити яєчну суміш у ка­струлю із пшоном і додати по­ловину вершкового масла. Ретельно перемішати, накрити кришкою і варити на маленько­му вогні ще 20 хв.

Наприкінці приготуван­ня додати решту вершкового масла і знову ретельно пере­мішати.

Подавати кашу теплою. За бажання посипати завчасно замоченими родзинками.