Лохини запобігають закупорюванню судин і знімають алергічні реакції
Ще рік-два тому вартість екзотичної лохини на ринках і в супермаркетах була недоступною для більшості українців. Та цього року стався справжній лохиновий бум! Ціна на ринках знижувалася до 80−90 грн за кілограм, була навіть нижчою за вартість чорниць
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494899/lokhyna.jpg)
Інші назви лохини — буяхи, п’яниця та голубиця. Брусниця і чорниця — найближчі родичі лохини. Лохина зовні дуже схожа на чорницю. Ягоди можна відрізнити за кольором — лохина світліша, зазвичай вона значно більшого розміру.
Лохина високоросла добре росте навіть там, де інші рослини не ростуть. Її вважають культурою довголіття, бо плоди мають унікальну дію на організм людини, очищаючи і омолоджуючи його на клітинному рівні. Крім того, лохина — єдина ягода, яка знімає алергічні реакції в організмі людини і сама їх ніколи не спричиняє. Користь лохини у високому вмісті вітамінів С і К. Її рекомендують як протизапальний засіб, що регулює кровотворну функцію та обмін речовин. Лохина допомагає організму засвоювати кальцій, нормалізує роботу жовчного міхура та печінки, сприяє формуванню кісткової та сполучної тканин. Лохина належить до тієї категорії рідкісних ягід, вживання яких запобігає закупорюванню судин.
З лікувальною метою використовують не лише ягоди, а й листя лохини, що позитивно впливає на роботу серця, шлунка і кишківника. Відвар молодих пагонів із листям приймають за хвороб серця, захворювань нирок і сечового міхура, як проносний засіб. Настій листя використовують у випадку цукрового діабету, а також як легкий проносний засіб. Тому чимало дачників уже вирощують лохину на своїх ділянках.
Лохину їдять у свіжому вигляді (вона солодша за чорницю, хоча й не така ароматна). З неї готують варення, пастилу, желе, джем, повидло, компоти, соус до морозива, кисіль, морс, домашні вина і лікери, начинки для пирогів.
Лохина чудово поєднується зі свининою та качкою, з неї готують сальсу, її додають до листового салату, вона смакує з твердим або вершковим сиром.
Салат із персиками, лохиною і моцарелою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%94.jpg)
150 г салату романо, 200 г мінімоцарели, 4 стиглі соковиті персики, 100 г лохини, 100 г волоських горіхів, ½ червоної цибулини, 1 невеликий пучок м’яти.
Для заправки: 5 ст. ложок оливкової олії, 3 ст. ложки яблучного оцту, 2 ч. ложки діжонської гірчиці, ½ ч. ложки цибулевого порошку, ½ ч. ложки цукру, чорний мелений перець, сіль.
Розрізати персики навпіл і вийняти кісточки. Половинки нарізати невеликими кубиками. Цибулю тонко нарізати. Горіхи грубо посікти. Листя салату нарвати. З'єднати персики, романо, цибулю і горіхи у великому салатнику, додати кульки моцарели і листя м’яти.
У невеликій мисці з'єднати оливкову олію із яблучним оцтом, гірчицею, цибулевим порошком, цукром, сіллю і перцем. Збити заправку виделкою.
Безпосередньо перед подачею полити салат заправкою, додати лохину й акуратно перемішати.
Сирник із лохиною
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA.jpg)
Для тіста: 250−270 г борошна, 100 г вершкового масла, 1 велике яйце, 100 г цукру, дрібка солі.
Для начинки: 440 г домашнього сиру, 2 великі яйця, 150 г цукру, 100 г сметани, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка кукурудзяного крохмалю, 200 г лохини (можна замороженої).
Тісто. Масло нарізати дрібними кубиками, поставити в мікрохвильовку і дати йому злегка розтопитися, стежити, щоб воно не дуже нагрілося. Всипати до масла цукор та інтенсивно змішати вінчиком. Додати яйце, збити. Всипати борошно, почати із 250 г, і замісити тісто, має бути м’яким й еластичним, ледь прилипати до рук.
Накрити миску плівкою, поставити в холодильник на 20 хв.
Начинка. Занурювальним блендером протерти сир на однорідну масу. Всипати цукор, ванільний цукор, додати сметану, крохмаль і яйця. Збити сирну начинку на кремоподібну масу.
Викласти тісто у форму діам. 20−22 см, зробити бортики, низ наколоти виделкою.
Вилити сирну масу, розрівняти силіконовою лопаткою. Викласти зверху ягоди лохини, випікати у розігрітій до 180°С духовці 40−50 хв.
Готовий сирник остудити, поставити в холодильник на ніч.
Морозиво з лохиною
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/08/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BE.jpg)
200 г вершків 33%, 50 г згущеного молока, 100 г лохини, 1 ст. ложка води.
У лохину додати ложку води, зварити до м’якості, кілька хвилин. Протерти ягоди через сито на пюре. Дати йому охолонути.
Холодні вершки та згущене молоко збити на стійку піну, додати пюре з лохини. Швидко збити. Необов’язково робити масу однорідною за кольором, білі розводи матимуть цікавий вигляд. Викласти отриману масу у форму і поставити в морозилку до повного застигання.