Передплата 2024 ВЗ

Лохиновий бум

Ягоди запобігають закупорюванню судин і знімають алергічні реакції

Лохина
Лохина

Ще рік-два тому вартість екзотичної лохини на ринках і в супермаркетах була недоступною для більшості українців. Та цього року стався справжній лохиновий бум! Ціна на ринках знижувалася до 80−90 грн за кілограм, була навіть нижчою за вартість чорниць.

Інші назви лохини — буяхи, п’яниця та голубиця. Брусни­ця і чорниця — найближчі ро­дичі лохини. Лохина зовні дуже схожа на чорницю. Ягоди можна відрізнити за кольором — лохина світліша, зазвичай вона значно більшого розміру.

Лохина високоросла добре росте навіть там, де інші рос­лини не ростуть. Її вважають культурою довголіття, бо пло­ди мають унікальну дію на ор­ганізм людини, очищаючи і омолоджуючи його на клітин­ному рівні. Крім того, лохина — єдина ягода, яка знімає алер­гічні реакції в організмі людини і сама їх ніколи не спричиняє. Користь лохини у високому вмісті вітамінів С і К. Її реко­мендують як протизапальний засіб, що регулює кровотвор­ну функцію та обмін речовин. Лохина допомагає організму засвоювати кальцій, нормалі­зує роботу жовчного міхура та печінки, сприяє формуванню кісткової та сполучної тканин. Лохина належить до тієї кате­горії рідкісних ягід, вживання яких запобігає закупорюван­ню судин.

З лікувальною метою вико­ристовують не лише ягоди, а й листя лохини, що позитивно впливає на роботу серця, шлун­ка і кишківника. Відвар молодих пагонів із листям приймають за хвороб серця, захворювань ни­рок і сечового міхура, як про­носний засіб. Настій листя вико­ристовують у випадку цукрового діабету, а також як легкий про­носний засіб. Тому чимало дач­ників уже вирощують лохину на своїх ділянках.

Лохину їдять у свіжому вигля­ді (вона солодша за чорницю, хоча й не така ароматна). З неї готують варення, пастилу, желе, джем, повидло, компоти, соус до морозива, кисіль, морс, до­машні вина і лікери, начинки для пирогів.

Лохина чудово поєднуєть­ся зі свининою та качкою, з неї готують сальсу, її додають до листового салату, вона смакує з твердим або вершковим си­ром.

Салат із персиками, лохиною і моцарелою

150 г салату романо, 200 г мінімоцарели, 4 стиглі соковиті персики, 100 г ло­хини, 100 г волоських горіхів, ½ червоної цибулини, 1 не­великий пучок м’яти.

Для заправки: 5 ст. ложок оливкової олії, 3 ст. ложки яблучного оцту, 2 ч. ложки ді­жонської гірчиці, ½ ч. лож­ки цибулевого порошку, ½ ч. ложки цукру, чорний меле­ний перець, сіль.

Розрізати персики навпіл і вийняти кісточки. Половинки нарізати невеликими кубика­ми. Цибулю тонко нарізати. Го­ріхи грубо посікти. Листя салату нарвати. З'єднати персики, ро­мано, цибулю і горіхи у велико­му салатнику, додати кульки мо­царели і листя м’яти.

У невеликій мисці з'єднати оливкову олію із яблучним оцтом, гірчицею, цибулевим по­рошком, цукром, сіллю і пер­цем. Збити заправку виделкою.

Безпосередньо перед пода­чею полити салат заправкою, додати лохину й акуратно пере­мішати.

Сирник із лохиною

Для тіста: 250−270 г бо­рошна, 100 г вершкового масла, 1 велике яйце, 100 г цукру, дрібка солі.

Для начинки: 440 г домаш­нього сиру, 2 великі яйця, 150 г цукру, 100 г сметани, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка кукурудзяного крохма­лю, 200 г лохини (можна за­мороженої).

Тісто. Масло нарізати дріб­ними кубиками, поставити в мі­крохвильовку і дати йому злег­ка розтопитися, стежити, щоб воно не дуже нагрілося. Всипа­ти до масла цукор та інтенсивно змішати вінчиком. Додати яйце, збити. Всипати борошно, поча­ти із 250 г, і замісити тісто, має бути м’яким й еластичним, ледь прилипати до рук.

Накрити миску плівкою, по­ставити в холодильник на 20 хв.

Начинка. Занурювальним блендером протерти сир на од­норідну масу. Всипати цукор, ванільний цукор, додати смета­ну, крохмаль і яйця. Збити сирну начинку на кремоподібну масу.

Викласти тісто у форму діам. 20−22 см, зробити бортики, низ наколоти виделкою.

Вилити сирну масу, розрів­няти силіконовою лопаткою. Викласти зверху ягоди лохини, випікати у розігрітій до 180°С ду­ховці 40−50 хв.

Готовий сирник остудити, по­ставити в холодильник на ніч.

Морозиво з лохиною

200 г вершків 33%, 50 г згущеного молока, 100 г ло­хини, 1 ст. ложка води.

У лохину додати ложку води, зварити до м’якості, кілька хви­лин. Протерти ягоди через сито на пюре. Дати йому охолонути.

Холодні вершки та згуще­не молоко збити на стійку піну, додати пюре з лохини. Швид­ко збити. Необов’язково робити масу однорідною за кольором, білі розводи матимуть ціка­вий вигляд. Викласти отриману масу у форму і поставити в мо­розилку до повного застигання.

Схожі новини