Передплата 2024 ВЗ

Через роботу генераторів лохина буде щонайменше на 10% дорожчою

Про проблеми вирощування ягоди на третьому році війни розповів власник лохинового господарства «Органічний сад» Богдан Боднар

Фото авторки
Фото авторки

Ціна на українську органічну лохину цього літа не буде дешевою, ніж минулих років, оскільки чимало процесів її вирощування, зокрема система поливу, залежить від електроенергії. На полях, де вирощують ягоди, використовують генератори, дехто з фермерів їх придбав у кредит. Також на вартість ягоди впливатиме підвищена мінімальна зарплата, ріст цін на електроенергію та паливні матеріали…

Про це в рамках Львівського ярмарку смаку розповів для «ВЗ» власник лохинового господарства «Органічний сад» Богдан Боднар.

Рання лохина дозріла на два тижні раніше

Пан Боднар вирощує лохину у гірському селі Верхня Стинава Стрийського району (єдине на Львівщині підприємство, що має сертифікат якості органічної продукції на цю ягоду). Лохину-органік також вирощують на полях Київщини та Житомирщини.

У Верхній Стинаві цьогоріч перша лохина дозріла на два тижні раніше, ніж зазвичай. Частину ягід постраждали від перепадів температур, коли у травні вночі та вранці були заморозки… На полі Богдана Боднара — 50 тисяч кущів лохини. З гектара — 10 тонн ягоди.

«У Карпатах зараз надовго відключають світло, тож залежимо від роботи генераторів, — відзначає мій співрозмовник. — Роботу генератора уже треба додавати щонайменше 10% до ціни лохини. Також чимало ягід були понищені через весняні приморозки та град. Особливо постраждали ранні та середні сорти ягід. Пізні сорти лохини вціліли».

На ціну лохини, продовжує Богдан Боднар, впливатиме катастрофічна нестача кадрів, які в сезон працюють на полі. Цього сезону аграрій залучить 40−50 людей, які зароблятимуть з кожного кілограма збору лохини 15−20 гривень.

За прогнозами експертів, кілограм органічної лохини може коштувати цьогоріч 300 гривень за кілограм, з вересня трохи дорожче. Не органічна ягода буде значно дешевшою.

Куди експортують органічну лохину?

Уже два роки українську лохину експортують до Чехії, найбільше із Закарпаття. Оскільки там до кордону доволі близько, виробникам лохини із Закарпаття вигідніше везти ягоду на ринки Чехії, ніж до Києва.

Провідний фахівець стандартизації, сертифікації та якості «Органік стандарт» Василь Шукалович сказав для «ВЗ», що зараз обсяги експорту лохини не високі - 5 тонн ягоди, а до війни було сто тонн в сезон.

Василь Шукалович
Василь Шукалович

«У Чехії є попит на органічну лохину з України, — відзначає Василь Шукалович. — Знайшли там контрагента, який спробував нашу ягоду і це пішло. Окрім Закарпаття, лохину до країн ЄС експортують господарства з Київської області. Є такі, які не орієнтовані на внутрішній ринок, працюють лише на експорт. Везуть також в Іспанію, Велику Британію, Голландію».

Серед проблем експорту лохини — три роки українські виробники не могли знайти спеціальні холодильники для транспортування, які б відповідали стандартам європейських покупців. У деяких фермерів просідала якість лохини… У ЄС не можна везти будь-що, ягода має бути найвищої якості, зокрема великого розміру, а не дрібна.

Схожі новини