Передплата 2024 «Добра кухня»

Посадив лохину для донечки

Олег Козак зі села Марківців, що неподалік Івано-Франківська, уже сім сезонів вирощує лохину. І дуже задоволений нею

І восени Олег Козак збирає смачні ягоди. Фото з архіву Олега Козака
І восени Олег Козак збирає смачні ягоди. Фото з архіву Олега Козака

Шлях до цих наса­джень видався не­простим. Вперше молодий чоловік скуштував згадані ягоди 2016 року — під час перебування у Чехії. Смак настільки сподобався, що вже через тиждень він почав ак­тивно збирати інформацію про новинку (шукав в Інтернеті, пе­реглядав спеціалізовану літе­ратуру).

Наступного року в пана Оле­га народилася донечка. Він ви­рішив навесні посадити кілька кущиків — щоб згодом, коли маля підросте, мало змогу ла­сувати вітамінними плодами.

«Поселив» їх у землю, взяту з-під хвойних дерев. Згодом двічі пересаджував. Зокрема, тоді як субстрат використав су­міш із 60% хвойного опаду, 30% тирси і 10% городньої землі.

Невдовзі вирішив закласти першу ділянку зі 100 саджан­ців. Довідався, що для зазна­чених потреб найбільше під­ходить верховий кислий торф. Знайшов його на одному із заводів в Івано-Франківській області, де й придбав 10 кубів згаданого субстрату. До нього додав хвойний опад, який до­велося збирати довго — упро­довж трьох тижнів, адже в цій місцевості переважають лис­тяні ліси.

А вже з вересня ентузіаст щодня вручну копав ями для са­діння (після роботи та у вихідні). Їх глибина — 30 см плюс 20 см — дощаний короб над поверхнею (загалом — 50 см) і розміром 60×60 см. На дно вкладав хвой­ні гілки шаром 10 см та приси­пав субстратом, у складі якого 60% торфу, 15% хвої, 15% тир­си і 10% городньої землі. Сюди помістив перші саджанці, які чудово прижилися.

Відтоді господар не розлу­чається з цією культурою. За хороший догляд вона віддячує щедрими врожаями, який зби­рають із липня по жовтень.

Лохина настільки сподоба­лася Олегові Козаку, що хоче надалі розширювати площі. Ще ж має намір вирощувати ре­продуктивний матеріал, аби й інші краяни могли посадити такі рослини на своєму обійсті.

Алла КОВАЛЬСЬКА

Схожі новини