Редиска сприяє схудненню, запобігає розвитку хвороб суглобів, очищає судини від бляшок холестерину
Червона чи біла, кругла чи довгаста редиска, нарізана тонкими скибочками або соломкою, прикрасить будь-який зелений салат. Її також можна тушкувати у вершковому маслі і навіть запікати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532252/rediska.jpg)
Прихильники правильного харчування з ранньої весни включають редиску до свого щоденного раціону з метою поповнення вітамінами і мікроелементами, втраченими за час зими. Та є чимало людей, які вважають цей продукт важким для травлення і стверджують, що без нього цілком можна обійтися.
Редиска — низькокалорійний овоч, у 100 г — 20 ккал. У ній мінімальний вміст вуглеводів — 3,4 г, відсутні жири. Тому коренеплід неодмінно має бути у раціоні людей, які мають ожиріння, цукровий діабет.
Користь редиски для організму обумовлена кількістю вітамінів групи B, C, E, PP, K. Найбільше аскорбінової кислоти, у 100 г — 28% від добової норми. Функції цього нутрієнта різноманітні: регуляція гормонального тла, участь у біохімічних процесах, захист клітин печінки від токсичного ушкодження, зміцнення імунної системи, запобігання передчасному старінню, покращення функціонування головного мозку.
До складу редиски входять калій, магній, кальцій, кремній, натрій, хлор, залізо, марганець, цинк. У 100 г: омега-3 — 3,5% (від добової норми), хром — 22%, калій — 11%, марганець — 8%, фосфор, залізо, йод — по 5−6%.
Вітамінний склад підвищує захисні сили організму, допомагає протистояти інфекціям, що передаються повітряно-краплинним шляхом.
Харчові волокна коренеплоду покращують перистальтику, виводять із кишківника шлаки, застарілі відкладення. Природне очищення сприяє поступовому зниженню ваги без стресу для нервової системи.
Аскорбінова кислота бере участь у виробленні колагену, що покращує стан хрящової тканини. Регулярне вживання овоча запобігає розвитку хвороб суглобів, опорно-рухового апарату загалом.
Крім того, редиска очищає судини від бляшок холестерину, стабілізує артеріальний тиск, знижує рівень цукру у крові, підвищує показники гемоглобіну, бореться із вільними радикалами, протистоїть раку, виводить рідину, знімає ниркові набряки.
Корисні властивості редиски безпосередньо залежать від свіжості продукту.
Деякі дієтологи стверджують, що максимально корисна редиска лише тоді, коли її їдять, відкушуючи та пережовуючи. Так ви отримуєте усі поживні речовини, вітаміни, мінерали. Якщо овоч нарізати ножем, частина нутрієнтів втрачає активність.
Для будь-якого рецепта вибирайте тверді плоди редиски з яскравою зеленню. Гичка редиски також смачна і має поживні речовини. Її можна додавати до салатів або використовувати як будь-яку іншу листову зелень.
Редиску додають до овочевих, м’ясних салатів з олією, соусами, заправками, сметаною, низькокалорійним майонезом. Вона є інґредієнтом до паштетів, холодних овочевих супів, начинок для рулетів. Але цей скромний коренеплід може розкритися і з нового боку, якщо його замаринувати — вийде хрумка пряна закуска з цитрусовими нотками та легкою гостринкою. Ідеально до шашлику та риби на грилі.
Маринована редиска
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg)
400 г редиски, 2 мандарини, 2 зубчики часнику, 40 мл яблучного оцту, 20 г солі, 40 г цукру, 3 г паприки, гострий перець або соус — за бажання.
Маринад. Часник нарізати кружальцями, мандарини промити й очистити від цедри, а потім вичавити з них сік. У каструлі з'єднати часник, цедру, паприку, оцет, сіль, цукор і 400 мл води. Довести маринад до кипіння. Коли суміш охолоне, додати мандариновий сік і відрегулювати гостроту до смаку.
Редиску розрізати вздовж на часточки, скласти у скляну ємність із герметичною кришкою і залити маринадом. Залишити за кімнатної температури на добу — іноді банку варто перевертати. Вже за 24 год редиска готова.
Карамелізована редиска
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg)
300 г редиски, 1 ст. ложка меду, 2 ст. ложки олії, 1 ст. ложка бальзамічного оцту, дрібка солі, перець.
Редиску добре помити і нарізати — велику на четвертинки, дрібну навпіл. Розігріти пательню з олією і додати редиску. Обсмажити з усіх боків на сильному вогні кілька хвилин. Додати столову ложку меду та обсмажувати ще кілька хвилин. Додати бальзамік і злегка посолити. Прогріти ще хвилину. Редиска має стати ледь м’якою і ніби прозорою, але залишитися хрусткою.
До такої редиски можна подати рис як гарнір.