Передплата 2025 «Добра кухня»

Редиска сприяє схудненню, запобігає розвитку хвороб суглобів, очищає судини від бляшок холестерину

Червона чи біла, кругла чи довгаста редиска, нарізана тонкими скибочками або соломкою, прикрасить будь-який зелений салат. Її також можна тушкувати у вершковому маслі і навіть запікати

Прихильники правиль­ного харчування з ранньої весни включають редис­ку до свого щоденного раціону з метою поповнення вітамінами і мікроелементами, втраченими за час зими. Та є чимало людей, які вважають цей продукт важ­ким для травлення і стверджу­ють, що без нього цілком мож­на обійтися.

Редиска — низькокалорійний овоч, у 100 г — 20 ккал. У ній мі­німальний вміст вуглеводів — 3,4 г, відсутні жири. Тому коре­неплід неодмінно має бути у ра­ціоні людей, які мають ожиріння, цукровий діабет.

Користь редиски для орга­нізму обумовлена кількістю ві­тамінів групи B, C, E, PP, K. Най­більше аскорбінової кислоти, у 100 г — 28% від добової норми. Функції цього нутрієнта різно­манітні: регуляція гормонально­го тла, участь у біохімічних про­цесах, захист клітин печінки від токсичного ушкодження, зміц­нення імунної системи, запобі­гання передчасному старінню, покращення функціонування го­ловного мозку.

До складу редиски входять калій, магній, кальцій, крем­ній, натрій, хлор, залізо, марга­нець, цинк. У 100 г: омега-3 — 3,5% (від добової норми), хром — 22%, калій — 11%, марганець — 8%, фосфор, залізо, йод — по 5−6%.

Вітамінний склад підвищує захисні сили організму, допо­магає протистояти інфекціям, що передаються повітряно-кра­плинним шляхом.

Харчові волокна коренеплоду покращують перистальтику, ви­водять із кишківника шлаки, за­старілі відкладення. Природне очищення сприяє поступовому зниженню ваги без стресу для нервової системи.

Аскорбінова кислота бере участь у виробленні колагену, що покращує стан хрящової тка­нини. Регулярне вживання ово­ча запобігає розвитку хвороб суглобів, опорно-рухового апа­рату загалом.

Крім того, редиска очищає судини від бляшок холестери­ну, стабілізує артеріальний тиск, знижує рівень цукру у крові, під­вищує показники гемоглобіну, бореться із вільними радикала­ми, протистоїть раку, виводить рідину, знімає ниркові набряки.

Корисні властивості редис­ки безпосередньо залежать від свіжості продукту.

Деякі дієтологи стверджу­ють, що максимально корисна редиска лише тоді, коли її їдять, відкушуючи та пережовуючи. Так ви отримуєте усі поживні речовини, вітаміни, мінерали. Якщо овоч нарізати ножем, час­тина нутрієнтів втрачає актив­ність.

Для будь-якого рецепта ви­бирайте тверді плоди редис­ки з яскравою зеленню. Гич­ка редиски також смачна і має поживні речовини. Її можна додавати до салатів або вико­ристовувати як будь-яку іншу листову зелень.

Редиску додають до овоче­вих, м’ясних салатів з олією, соусами, заправками, смета­ною, низькокалорійним майо­незом. Вона є інґредієнтом до паштетів, холодних овочевих супів, начинок для рулетів. Але цей скромний коренеплід може розкритися і з нового боку, якщо його замаринувати — вийде хрумка пряна закуска з цитру­совими нотками та легкою го­стринкою. Ідеально до шашлику та риби на грилі.

Маринована редиска

400 г редиски, 2 мандарини, 2 зубчики час­нику, 40 мл яблучного оцту, 20 г солі, 40 г цу­кру, 3 г паприки, гострий перець або соус — за бажання.

Маринад. Часник нарізати кружальцями, ман­дарини промити й очистити від цедри, а потім ви­чавити з них сік. У каструлі з'єднати часник, цедру, паприку, оцет, сіль, цукор і 400 мл води. Довести маринад до кипіння. Коли суміш охолоне, дода­ти мандариновий сік і відрегулювати гостроту до смаку.

Редиску розрізати вздовж на часточки, скласти у скляну ємність із герметичною кришкою і зали­ти маринадом. Залишити за кімнатної температу­ри на добу — іноді банку варто перевертати. Вже за 24 год редиска готова.

Карамелізована редиска

300 г редиски, 1 ст. ложка меду, 2 ст. лож­ки олії, 1 ст. ложка бальзамічного оцту, дріб­ка солі, перець.

Редиску добре помити і нарізати — велику на четвертинки, дрібну навпіл. Розігріти пательню з олією і додати редиску. Обсмажити з усіх боків на сильному вогні кілька хвилин. Додати столо­ву ложку меду та обсмажувати ще кілька хвилин. Додати бальзамік і злегка посолити. Прогріти ще хвилину. Редиска має стати ледь м’якою і ніби прозорою, але залишитися хрусткою.

До такої редиски можна подати рис як гарнір.