Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Редиска сприяє схудненню, запобігає розвитку хвороб суглобів, очищає судини від бляшок холестерину

Червона чи біла, кругла чи довгаста редиска, нарізана тонкими скибочками або соломкою, прикрасить будь-який зелений салат. Її також можна тушкувати у вершковому маслі і навіть запікати

Прихильники правиль­ного харчування з ранньої весни включають редис­ку до свого щоденного раціону з метою поповнення вітамінами і мікроелементами, втраченими за час зими. Та є чимало людей, які вважають цей продукт важ­ким для травлення і стверджу­ють, що без нього цілком мож­на обійтися.

Редиска — низькокалорійний овоч, у 100 г — 20 ккал. У ній мі­німальний вміст вуглеводів — 3,4 г, відсутні жири. Тому коре­неплід неодмінно має бути у ра­ціоні людей, які мають ожиріння, цукровий діабет.

Користь редиски для орга­нізму обумовлена кількістю ві­тамінів групи B, C, E, PP, K. Най­більше аскорбінової кислоти, у 100 г — 28% від добової норми. Функції цього нутрієнта різно­манітні: регуляція гормонально­го тла, участь у біохімічних про­цесах, захист клітин печінки від токсичного ушкодження, зміц­нення імунної системи, запобі­гання передчасному старінню, покращення функціонування го­ловного мозку.

До складу редиски входять калій, магній, кальцій, крем­ній, натрій, хлор, залізо, марга­нець, цинк. У 100 г: омега-3 — 3,5% (від добової норми), хром — 22%, калій — 11%, марганець — 8%, фосфор, залізо, йод — по 5−6%.

Вітамінний склад підвищує захисні сили організму, допо­магає протистояти інфекціям, що передаються повітряно-кра­плинним шляхом.

Харчові волокна коренеплоду покращують перистальтику, ви­водять із кишківника шлаки, за­старілі відкладення. Природне очищення сприяє поступовому зниженню ваги без стресу для нервової системи.

Аскорбінова кислота бере участь у виробленні колагену, що покращує стан хрящової тка­нини. Регулярне вживання ово­ча запобігає розвитку хвороб суглобів, опорно-рухового апа­рату загалом.

Крім того, редиска очищає судини від бляшок холестери­ну, стабілізує артеріальний тиск, знижує рівень цукру у крові, під­вищує показники гемоглобіну, бореться із вільними радикала­ми, протистоїть раку, виводить рідину, знімає ниркові набряки.

Корисні властивості редис­ки безпосередньо залежать від свіжості продукту.

Деякі дієтологи стверджу­ють, що максимально корисна редиска лише тоді, коли її їдять, відкушуючи та пережовуючи. Так ви отримуєте усі поживні речовини, вітаміни, мінерали. Якщо овоч нарізати ножем, час­тина нутрієнтів втрачає актив­ність.

Для будь-якого рецепта ви­бирайте тверді плоди редис­ки з яскравою зеленню. Гич­ка редиски також смачна і має поживні речовини. Її можна додавати до салатів або вико­ристовувати як будь-яку іншу листову зелень.

Редиску додають до овоче­вих, м’ясних салатів з олією, соусами, заправками, смета­ною, низькокалорійним майо­незом. Вона є інґредієнтом до паштетів, холодних овочевих супів, начинок для рулетів. Але цей скромний коренеплід може розкритися і з нового боку, якщо його замаринувати — вийде хрумка пряна закуска з цитру­совими нотками та легкою го­стринкою. Ідеально до шашлику та риби на грилі.

Маринована редиска

400 г редиски, 2 мандарини, 2 зубчики час­нику, 40 мл яблучного оцту, 20 г солі, 40 г цу­кру, 3 г паприки, гострий перець або соус — за бажання.

Маринад. Часник нарізати кружальцями, ман­дарини промити й очистити від цедри, а потім ви­чавити з них сік. У каструлі з'єднати часник, цедру, паприку, оцет, сіль, цукор і 400 мл води. Довести маринад до кипіння. Коли суміш охолоне, дода­ти мандариновий сік і відрегулювати гостроту до смаку.

Редиску розрізати вздовж на часточки, скласти у скляну ємність із герметичною кришкою і зали­ти маринадом. Залишити за кімнатної температу­ри на добу — іноді банку варто перевертати. Вже за 24 год редиска готова.

Карамелізована редиска

300 г редиски, 1 ст. ложка меду, 2 ст. лож­ки олії, 1 ст. ложка бальзамічного оцту, дріб­ка солі, перець.

Редиску добре помити і нарізати — велику на четвертинки, дрібну навпіл. Розігріти пательню з олією і додати редиску. Обсмажити з усіх боків на сильному вогні кілька хвилин. Додати столо­ву ложку меду та обсмажувати ще кілька хвилин. Додати бальзамік і злегка посолити. Прогріти ще хвилину. Редиска має стати ледь м’якою і ніби прозорою, але залишитися хрусткою.

До такої редиски можна подати рис як гарнір.