Передплата 2025 «Добра кухня»

Взятися за вирощування лохини підштовхнув… ковід

Моя добра знайома вчителька через скромні заробітки, які не покривали домашніх витрат, змушена була на кілька місяців податися за кордон. Та й іншим педагогам, найперше — у селі, чую з розмов, зараз нелегко. Тому шукають, за рахунок чого можна було би стабілізувати сімейний бюджет

Збирати лохину Руслані Андрушків допомагає онучка. Фото з домашнього альбому Андрушківих.
Збирати лохину Руслані Андрушків допомагає онучка. Фото з домашнього альбому Андрушківих.

Руслана Андрушків зі села Рогачина Тернопільського району вирішила паралель­но з основною роботою займатися аграрним бізнесом. З весни і до осе­ні після уроків разом із чоловіком та бабусею вирощують екзотичну й чи не найсмачнішу з усіх ягід.

— Чотири роки тому ми посади­ли лохину, — згадує пані Руслана. — Культура ця примхлива у догляді, вимагає багато праці і знань. На по­чатках посадили сто кущиків. Грунт у нас «важкий» для цієї рослини: коли пригріває сонце і немає дощів, він кам’яніє, тому місцеві люди нази­вають його «скорупішкою». Але все одно беремося до роботи…

Все почалося із… ковіду, додає наша співрозмовниця. Епідемія ба­гатьох розігнала по домівках. Тож працювали дистанційно і вчилися онлайн. Ніде не ходили — всі бояли­ся вірусів. Було психологічно важко. Але з’явилося більше вільного часу. От ми і взялися навесні першого року ковіду до нової роботи.

Родина Андрушківих на своєму городі викопала під майбутню план­тацію лохини 100-метрову траншею — шириною пів метра, глибиною — 40 см. Закупили також спеціальний кислий торф (лохина любить квас­не!), додали до нього хвойної під­стилки, яку назбирали в лісі, пере­мішали, зробили гряду і посадили придбані кущики десяти сортів — і вони прийнялися. Як правильно го­тувати грунтову суміш, дізнавалися з Інтернету.

Першого року молоді аграрії на­віть не сподівалися на урожай. За підказкою в Youtube, не стали чекати ягід, а спеціально обривали цвіт, щоб посаджені кущики швидше пішли в ріст, не виснажувалися. Наступного року цвіту було більше. Щоправда, дався взнаки брак досвіду — мабуть, неправильно підживили, тому трохи пошкодили корінці рослин. Але зго­дом лохина відновилася…

— На третій рік догляду за лохиною ми отримали відносно нормальний урожай, — згадує Руслана. — Зібрали приблизно 20−30 кг ягід. Окремі ку­щики деяких сортів не зародили. А у четвертому сезоні ми отримали вже повноцінний урожай з усіх кущиків — кілограмів двісті.

За цей час молоді фермери ба­гато чого навчилися, але у деяких питаннях продовжують вдосконалю­ватися. Скажімо, дуже важко визна­чати кислотність ґрунту — а від цього залежить догляд за ним. Мають для аналізів спеціальний прилад, проте він не завжди точний. Мабуть, дове­деться придбати більш якісний апа­рат.

Доглядати лохину Руслані та Ан­дрієві допомагає бабуся. Робота не з легких: рослини хочуть не тільки кис­лого середовища, а й постійного по­ливу (обов'язково потрібен крапель­ний полив влітку). А ще — весняного та осіннього підживлення мінераль­ними добривами, які не залужують землю.

Люди охоче купують вирощену молодими господарями лохину, цю родичку чорниці. Кажуть, що вона найкорисніша з усіх ягід.

— Лохина має великий запас віта­мінів, мінералів, — запевнила автора цих рядків господиня. — Вона дуже смачна, добре впливає на зір. Діти із задоволенням смакують — їдять її як соняшникове насіння. Батьки, котрі хочуть, щоб їхні нащадки були здо­ровими, купують тільки цю ягоду! Ми і самі із задоволенням споживаємо лохину! Начиняємо нею вареники, із залишків дрібних плодів готуємо ва­рення. Багато заморожуємо цих ягід — у такому вигляді вони більш цінні, ніж перероблені. З них можна виго­товляти йогурти, печиво, нею при­крашають торти. Збирання лохини важкувате — люди хочуть ягід спілих, солодких, тому треба придивлятися, щоб вони були дозрілими, не роже­вими…

Попри те, що напрацюватися біля лохини треба багато, Андрушківи не шкодують, що взялися вирощувати цю культуру. Недавно досадили ще майже сто кущів. Почали вирощува­ти лохину у спеціальних 100-літрових мішках-контейнерах, які не руйну­ються під впливом дощів і сонячного проміння навіть протягом кількох ро­ків. Це полегшило працю — не треба рити траншеї.

До речі, плодоносить лохина за­лежно від сорту, яких є три: ранній, середній, пізній. Починають збирати її із кінця червня, завершують у ве­ресні.

Цій родині примхлива у догляді лохина допомагає фінансово по­чуватися більш-менш стабільно. Господарі кажуть: «Поки ще є сили — працюємо!»