Взятися за вирощування лохини підштовхнув… ковід
Моя добра знайома вчителька через скромні заробітки, які не покривали домашніх витрат, змушена була на кілька місяців податися за кордон. Та й іншим педагогам, найперше — у селі, чую з розмов, зараз нелегко. Тому шукають, за рахунок чого можна було би стабілізувати сімейний бюджет
![Збирати лохину Руслані Андрушків допомагає онучка. Фото з домашнього альбому Андрушківих.](https://img.wz.lviv.ua/D51dcpb0bWnKAIGpdt5kEtC_49A=/fit-in/428x285/filters:fill(auto):format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/527936/lokhyna.jpg)
Руслана Андрушків зі села Рогачина Тернопільського району вирішила паралельно з основною роботою займатися аграрним бізнесом. З весни і до осені після уроків разом із чоловіком та бабусею вирощують екзотичну й чи не найсмачнішу з усіх ягід.
— Чотири роки тому ми посадили лохину, — згадує пані Руслана. — Культура ця примхлива у догляді, вимагає багато праці і знань. На початках посадили сто кущиків. Грунт у нас «важкий» для цієї рослини: коли пригріває сонце і немає дощів, він кам’яніє, тому місцеві люди називають його «скорупішкою». Але все одно беремося до роботи…
Все почалося із… ковіду, додає наша співрозмовниця. Епідемія багатьох розігнала по домівках. Тож працювали дистанційно і вчилися онлайн. Ніде не ходили — всі боялися вірусів. Було психологічно важко. Але з’явилося більше вільного часу. От ми і взялися навесні першого року ковіду до нової роботи.
Родина Андрушківих на своєму городі викопала під майбутню плантацію лохини 100-метрову траншею — шириною пів метра, глибиною — 40 см. Закупили також спеціальний кислий торф (лохина любить квасне!), додали до нього хвойної підстилки, яку назбирали в лісі, перемішали, зробили гряду і посадили придбані кущики десяти сортів — і вони прийнялися. Як правильно готувати грунтову суміш, дізнавалися з Інтернету.
Першого року молоді аграрії навіть не сподівалися на урожай. За підказкою в Youtube, не стали чекати ягід, а спеціально обривали цвіт, щоб посаджені кущики швидше пішли в ріст, не виснажувалися. Наступного року цвіту було більше. Щоправда, дався взнаки брак досвіду — мабуть, неправильно підживили, тому трохи пошкодили корінці рослин. Але згодом лохина відновилася…
— На третій рік догляду за лохиною ми отримали відносно нормальний урожай, — згадує Руслана. — Зібрали приблизно 20−30 кг ягід. Окремі кущики деяких сортів не зародили. А у четвертому сезоні ми отримали вже повноцінний урожай з усіх кущиків — кілограмів двісті.
За цей час молоді фермери багато чого навчилися, але у деяких питаннях продовжують вдосконалюватися. Скажімо, дуже важко визначати кислотність ґрунту — а від цього залежить догляд за ним. Мають для аналізів спеціальний прилад, проте він не завжди точний. Мабуть, доведеться придбати більш якісний апарат.
Доглядати лохину Руслані та Андрієві допомагає бабуся. Робота не з легких: рослини хочуть не тільки кислого середовища, а й постійного поливу (обов'язково потрібен крапельний полив влітку). А ще — весняного та осіннього підживлення мінеральними добривами, які не залужують землю.
Люди охоче купують вирощену молодими господарями лохину, цю родичку чорниці. Кажуть, що вона найкорисніша з усіх ягід.
— Лохина має великий запас вітамінів, мінералів, — запевнила автора цих рядків господиня. — Вона дуже смачна, добре впливає на зір. Діти із задоволенням смакують — їдять її як соняшникове насіння. Батьки, котрі хочуть, щоб їхні нащадки були здоровими, купують тільки цю ягоду! Ми і самі із задоволенням споживаємо лохину! Начиняємо нею вареники, із залишків дрібних плодів готуємо варення. Багато заморожуємо цих ягід — у такому вигляді вони більш цінні, ніж перероблені. З них можна виготовляти йогурти, печиво, нею прикрашають торти. Збирання лохини важкувате — люди хочуть ягід спілих, солодких, тому треба придивлятися, щоб вони були дозрілими, не рожевими…
Попри те, що напрацюватися біля лохини треба багато, Андрушківи не шкодують, що взялися вирощувати цю культуру. Недавно досадили ще майже сто кущів. Почали вирощувати лохину у спеціальних 100-літрових мішках-контейнерах, які не руйнуються під впливом дощів і сонячного проміння навіть протягом кількох років. Це полегшило працю — не треба рити траншеї.
До речі, плодоносить лохина залежно від сорту, яких є три: ранній, середній, пізній. Починають збирати її із кінця червня, завершують у вересні.
Цій родині примхлива у догляді лохина допомагає фінансово почуватися більш-менш стабільно. Господарі кажуть: «Поки ще є сили — працюємо!»