Передплата 2024 «Добра кухня»

Щоб ложка стояла

Густе варення можна зварити за пів години

Вишневий джем
Вишневий джем

Густі ягідні джеми і варення дуже популярні - їх використовують як начинку для випічки та млинців, топінгу для панкейків, їдять з печивом та чаєм. Сьогодні їх приготування полегшують різні загусники, наприклад, агар-агар або желатин, желфікс чи конфітюрка. Але зварити густе варення можна без жодних добавок буквально за пів години.

Вишневий джем

1 літрова банка вишень без кісточок, 4 склянки цу­кру.

У глибоку каструлю висипа­ти вишні з сиропом, що утво­рився, і 1 склянку цукру. Довес­ти до кипіння і варити на вогні, більшому від середнього, 5 хв. Потім всипати другу склянку цукру, довести до кипіння і зно­ву варити рівно 5 хв. Так само з третьою і четвертою склянка­ми цукру — всипати і варити по 5 хв. Не відволікатися, бо ва­рення може перетворитися на карамель.

Розлити гарячий джем у гарячі простерилізоні у ду­ховці банки і закрити прокип’яченими кришками.

З цієї норми виходить 2 пів­літрові баночки.

У перший день джем досить рідкий, але дуже швидко за­густіє. Буквально через добу — дуже-дуже густий. Вишень­ки виходять ніби в’яленими, і потопають у смачному сиро­пі-мармеладі. Джем потрібно варити лише на одну порцію. Якщо зменшувати або збіль­шувати кількість продуктів, та­кого смаку й ефекту не буде.

Вишеньками з джему мож­на начиняти пиріжки, пампухи, використовувати як прошарок у різних пирогах. Густий ви­шневий джем ідеально підхо­дить як фруктовий наповнювач до йогурту, морозива…

Сілт — шведське ягідне варення

1 кг ягід, 600−800 г цукру.

Ягоди (не з грубою шкір­кою) очистити, вимити, заси­пати в каструлю і поставити на вогонь. Почне виділятися сік, якщо він виділяється не дуже добре, можна трохи пом’яти ягоди. Хвилин через 15−20 піс­ля закипання зняти з вогню. Засипати в гарячу масу цукор — кількість залежить від того, чи кислі ягоди. Розмішати до його розчинення і розкласти в підготовлені стерильні банки, закрити кришками.

Варення виходить не дуже солодке і як желе, причому з різних видів ягід. Саме тому годяться усі ягоди — лісові, са­дові, єдине — шкірка у них має бути не дуже товста. Можна варити й асорті - суміш різних ягід.

Густе полуничне варення

5 склянок полуниць (з верхом), 6 склянок цукру, 0,5 склянки води, 1 ч. ложка лимонної кислоти (без вер­ху).

Склянка: 250 мл. З 2 порцій виходить 5 півлітрових бано­чок.

У каструлю з товстим дном вилити воду. До води висипа­ти цукор. Поставити на вогонь і помішувати до розчинення цу­кру. У киплячий сироп додати полуниці (бажано великі яго­ди) і варити на великому вогні 30 хв. За 5 хв до кінця приготу­вання додати лимонну кислоту. Періодично збирати піну. Роз­лити у простерилізовані бан­ки і закрити прокип’яченими кришками.

Варення виходить густе, гарного кольору, ягоди цілі. Варити слід по одній порції. Якщо варити відразу декілька порцій, то буде рідке.

Схожі новини