Щоб ложка стояла
Густе варення можна зварити за пів години
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/493669/vyshnia.jpg)
Густі ягідні джеми і варення дуже популярні - їх використовують як начинку для випічки та млинців, топінгу для панкейків, їдять з печивом та чаєм. Сьогодні їх приготування полегшують різні загусники, наприклад, агар-агар або желатин, желфікс чи конфітюрка. Але зварити густе варення можна без жодних добавок буквально за пів години.
Вишневий джем
1 літрова банка вишень без кісточок, 4 склянки цукру.
У глибоку каструлю висипати вишні з сиропом, що утворився, і 1 склянку цукру. Довести до кипіння і варити на вогні, більшому від середнього, 5 хв. Потім всипати другу склянку цукру, довести до кипіння і знову варити рівно 5 хв. Так само з третьою і четвертою склянками цукру — всипати і варити по 5 хв. Не відволікатися, бо варення може перетворитися на карамель.
Розлити гарячий джем у гарячі простерилізоні у духовці банки і закрити прокип’яченими кришками.
З цієї норми виходить 2 півлітрові баночки.
У перший день джем досить рідкий, але дуже швидко загустіє. Буквально через добу — дуже-дуже густий. Вишеньки виходять ніби в’яленими, і потопають у смачному сиропі-мармеладі. Джем потрібно варити лише на одну порцію. Якщо зменшувати або збільшувати кількість продуктів, такого смаку й ефекту не буде.
Вишеньками з джему можна начиняти пиріжки, пампухи, використовувати як прошарок у різних пирогах. Густий вишневий джем ідеально підходить як фруктовий наповнювач до йогурту, морозива…
Сілт — шведське ягідне варення
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/%D1%8F%D0%B3%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%B5.jpg)
1 кг ягід, 600−800 г цукру.
Ягоди (не з грубою шкіркою) очистити, вимити, засипати в каструлю і поставити на вогонь. Почне виділятися сік, якщо він виділяється не дуже добре, можна трохи пом’яти ягоди. Хвилин через 15−20 після закипання зняти з вогню. Засипати в гарячу масу цукор — кількість залежить від того, чи кислі ягоди. Розмішати до його розчинення і розкласти в підготовлені стерильні банки, закрити кришками.
Варення виходить не дуже солодке і як желе, причому з різних видів ягід. Саме тому годяться усі ягоди — лісові, садові, єдине — шкірка у них має бути не дуже товста. Можна варити й асорті - суміш різних ягід.
Густе полуничне варення
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B5.jpg)
5 склянок полуниць (з верхом), 6 склянок цукру, 0,5 склянки води, 1 ч. ложка лимонної кислоти (без верху).
Склянка: 250 мл. З 2 порцій виходить 5 півлітрових баночок.
У каструлю з товстим дном вилити воду. До води висипати цукор. Поставити на вогонь і помішувати до розчинення цукру. У киплячий сироп додати полуниці (бажано великі ягоди) і варити на великому вогні 30 хв. За 5 хв до кінця приготування додати лимонну кислоту. Періодично збирати піну. Розлити у простерилізовані банки і закрити прокип’яченими кришками.
Варення виходить густе, гарного кольору, ягоди цілі. Варити слід по одній порції. Якщо варити відразу декілька порцій, то буде рідке.