Передплата 2024 ВЗ

Кругла редиска — солодка, довгаста — пікантна

Зміцнює серцево-судинну й імунну системи, стабілізує рівень цукру

Редиска
Редиска

Свіжа хрустка редиска здатна подарувати спогади про літо. А ще редиска багата на вітаміни, допомагає роботі шлунка й підходить тим, хто стежить за фігурою.

У редисці лише 16 кало­рій на 100 г. Тому її вва­жають продуктом з нега­тивною калорійністю: організм витрачає на її перетравлюван­ня більше енергії, ніж отримує від з'їденого коренеплоду. Крім того, овоч позбавляє організм шлаків і допомагає травленню. У редисці є вітаміни групи В і С, а також пектини, каротин, ефірні олії, мінеральні солі. Вчені дове­ли, що регулярне вживання ре­дису знижує ризик пухлин. За­вдяки калію, який є в редисці у високій концентрації, вона спри­яє зниженню артеріального тис­ку і зменшує ризик розвитку сер­цево-судинних захворювань.

Редиска містить фітонциди — на кшталт натуральних анти­біотиків, тому овоч допомагає уникнути різних застуд. Здат­на позбавляти організм від над­лишку слизу, це корисно у разі застуди, астми та ангіни.

Вживання редиски може спо­вільнювати процес розщеплен­ня вуглеводів, що допомагає нормалізувати рівень глюкози у крові. Добре й те, що редис­ка має сечогінні властивості і збільшує вироблення сечі. Вона є потужним антибактеріальним засобом.

Овоч може бути солодкува­тим або досить гострим: якщо подобається перший варіант, зверніть увагу на круглу редис­ку, хочете більше пікантності - вибирайте довгасті коренепло­ди.

Овоч стане чудовим доповненням до салатів, гарячих страв, закусок, надавши їм сві­жої нотки Його пікантний смак поєднується з м’якими сира­ми, солоною червоною рибою і шинкою. Редиска смакує зі сме­таною та іншими кисломолоч­ними продуктами, якими можна заправляти салат.

Спробуйте запекти або зама­ринувати редиску. Перший варі­ант — чудовий гарнір до риби чи м’яса, другий — пікантна закус­ка.

Салат із редискою

250 г молодої капусти, 150 г редиски, 150 г огірків, 2 яйця, по 2−3 гілочки кропу і петрушки, 3 ст. ложки олії (сметани, майонезу), сіль, перець — до смаку.

Яйця зварити, остудити, по­чистити, нарізати соломкою. Нашаткувати молоду білока­чанну капусту і скласти в мис­ку. Тонкими напівкружальцями нарізати огірки та редиску. До­дати їх до капусти. Подрібнити кріп і петрушку, додати в салат, посолити і поперчити. Заправи­ти салат оливковою олією, сме­таною або майонезом. Перемі­шати, прикрасити.

Смажена редиска

350 г редиски, 1 ст. лож­ка олії, 3 дрібки солі, 1 дрібка чорного меленого перцю, зе­лена цибуля — для подачі.

Страва чимось нагадує сма­жений топінамбур чи молоду картоплю. Вибирайте міцну, не порожню всередині редиску се­реднього розміру. Промити ко­жен коренеплід у воді, зрізуючи хвостики та коріння. Промокну­ти редиску паперовим рушни­ком, видаляючи зайву вологу, і нарізати пластинками до 0,5 см завтовшки, але не менше. Якщо нарізати тонше, то вона підгорить, а решта — не встиг­не підрум'янитися. Висипати у глибоку ємність. Посолити і по­перчити. Ретельно перемішати, щоб нарізка огорнулася спеція­ми. Можна додати й інші пряно­щі, приправи до смаку.

Нагріти олію в пательні. Ба­гато олії не вливати — редис мо­ментально її вбирає, і страва виходить надто жирною. Нарі­зану редиску обсмажувати 5−7 хв, іноді перемішуючи. Як тільки нарізка зменшиться в розмірах і зарум’яниться, вимкнути нагрі­вання. Можна викласти редиску на паперову серветку, щоб по­збутися жиру. Посипати стра­ву нарізаною зеленою цибулею і подавати.

Маринована редиска

400 г редиски, 2−3 ч. лож­ки цукру, 1 ч. ложка морської солі, 4 ч. ложки оцту 6%, 5−6 горошин чорного перцю, 1 склянка води, 1 головка мо­лодого часнику, 1 ст. ложка олії.

Редиску вимити, відрізати хвостики з обох боків, розрізати вздовж на дві частини. Якщо ре­дис круглий, нарізати кружаль­цями завтовшки 0,3−0,5 см, скласти у банку, пересипати на­різаним часником.

У сотейнику закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет, олію, перець горошком, розмі­шати. Як тільки кристали солі та цукру розчиняться, зняти со­тейник із плити.

Залити гарячим маринадом редиску, накрити кришкою бан­ку і залишити за кімнатної тем­ператури, поки маринад не охо­лоне.

Перекласти закуску з мари­надом у глибоку миску і подава­ти. Дуже смачно з молодою кар­топлею і шашликом.

Схожі новини