Кругла редиска — солодка, довгаста — пікантна
Зміцнює серцево-судинну й імунну системи, стабілізує рівень цукру

Свіжа хрустка редиска здатна подарувати спогади про літо. А ще редиска багата на вітаміни, допомагає роботі шлунка й підходить тим, хто стежить за фігурою.
У редисці лише 16 калорій на 100 г. Тому її вважають продуктом з негативною калорійністю: організм витрачає на її перетравлювання більше енергії, ніж отримує від з'їденого коренеплоду. Крім того, овоч позбавляє організм шлаків і допомагає травленню. У редисці є вітаміни групи В і С, а також пектини, каротин, ефірні олії, мінеральні солі. Вчені довели, що регулярне вживання редису знижує ризик пухлин. Завдяки калію, який є в редисці у високій концентрації, вона сприяє зниженню артеріального тиску і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Редиска містить фітонциди — на кшталт натуральних антибіотиків, тому овоч допомагає уникнути різних застуд. Здатна позбавляти організм від надлишку слизу, це корисно у разі застуди, астми та ангіни.
Вживання редиски може сповільнювати процес розщеплення вуглеводів, що допомагає нормалізувати рівень глюкози у крові. Добре й те, що редиска має сечогінні властивості і збільшує вироблення сечі. Вона є потужним антибактеріальним засобом.
Овоч може бути солодкуватим або досить гострим: якщо подобається перший варіант, зверніть увагу на круглу редиску, хочете більше пікантності - вибирайте довгасті коренеплоди.
Овоч стане чудовим доповненням до салатів, гарячих страв, закусок, надавши їм свіжої нотки Його пікантний смак поєднується з м’якими сирами, солоною червоною рибою і шинкою. Редиска смакує зі сметаною та іншими кисломолочними продуктами, якими можна заправляти салат.
Спробуйте запекти або замаринувати редиску. Перший варіант — чудовий гарнір до риби чи м’яса, другий — пікантна закуска.
Салат із редискою

250 г молодої капусти, 150 г редиски, 150 г огірків, 2 яйця, по 2−3 гілочки кропу і петрушки, 3 ст. ложки олії (сметани, майонезу), сіль, перець — до смаку.
Яйця зварити, остудити, почистити, нарізати соломкою. Нашаткувати молоду білокачанну капусту і скласти в миску. Тонкими напівкружальцями нарізати огірки та редиску. Додати їх до капусти. Подрібнити кріп і петрушку, додати в салат, посолити і поперчити. Заправити салат оливковою олією, сметаною або майонезом. Перемішати, прикрасити.
Смажена редиска

350 г редиски, 1 ст. ложка олії, 3 дрібки солі, 1 дрібка чорного меленого перцю, зелена цибуля — для подачі.
Страва чимось нагадує смажений топінамбур чи молоду картоплю. Вибирайте міцну, не порожню всередині редиску середнього розміру. Промити кожен коренеплід у воді, зрізуючи хвостики та коріння. Промокнути редиску паперовим рушником, видаляючи зайву вологу, і нарізати пластинками до 0,5 см завтовшки, але не менше. Якщо нарізати тонше, то вона підгорить, а решта — не встигне підрум'янитися. Висипати у глибоку ємність. Посолити і поперчити. Ретельно перемішати, щоб нарізка огорнулася спеціями. Можна додати й інші прянощі, приправи до смаку.
Нагріти олію в пательні. Багато олії не вливати — редис моментально її вбирає, і страва виходить надто жирною. Нарізану редиску обсмажувати 5−7 хв, іноді перемішуючи. Як тільки нарізка зменшиться в розмірах і зарум’яниться, вимкнути нагрівання. Можна викласти редиску на паперову серветку, щоб позбутися жиру. Посипати страву нарізаною зеленою цибулею і подавати.
Маринована редиска

400 г редиски, 2−3 ч. ложки цукру, 1 ч. ложка морської солі, 4 ч. ложки оцту 6%, 5−6 горошин чорного перцю, 1 склянка води, 1 головка молодого часнику, 1 ст. ложка олії.
Редиску вимити, відрізати хвостики з обох боків, розрізати вздовж на дві частини. Якщо редис круглий, нарізати кружальцями завтовшки 0,3−0,5 см, скласти у банку, пересипати нарізаним часником.
У сотейнику закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет, олію, перець горошком, розмішати. Як тільки кристали солі та цукру розчиняться, зняти сотейник із плити.
Залити гарячим маринадом редиску, накрити кришкою банку і залишити за кімнатної температури, поки маринад не охолоне.
Перекласти закуску з маринадом у глибоку миску і подавати. Дуже смачно з молодою картоплею і шашликом.